Ανακοίνωση ΔΕΣΦΑ για τη ζήτηση-ρεκόρ αερίου
Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα για την χώρα μας βρίσκεται σχεδόν από την αρχή της χρονιάς η ζήτηση σε φυσικό αέριο, καθώς από την 9η Ιανουαρίου και μετά, διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 16.800.000 κυβικά μέτρα αερίου ημερησίως (194.000 μεγαβατώρες).
Η σημαντική αυτή αύξηση της ζήτησης, συνέπεσε χρονικά με δύο περιόδους σημαντικής μείωσης ή και διακοπής της ροής προς την χώρα μας του φυσικού αερίου μέσω της διασύνδεσης του Ελληνικού Συστήματος με την Τουρκία, καθώς και με μία χρονική περίοδο όπου μειώθηκε ταυτόχρονα, η παροχή αερίου και από την αντίστοιχη διασύνδεση του Ελληνικού Συστήματος με την Βουλγαρία. Οι διακοπές ή οι μειώσεις αυτές, οφείλονταν στις πολύ άσχημες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν εδώ και καιρό σε όλη την ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη οδήγησε τον ΔΕΣΦΑ, σύμφωνα με τις εξουσιοδοτήσεις που του παρέχουν οι διατάξεις του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου (Κώδικας Διαχείρισης) να λάβει από τις 20 έως τις 22 Ιανουαρίου καθώς και από τις 3 έως τις 5 Φεβρουαρίου αμιγώς προληπτικού χαρακτήρα μέτρα προκειμένου να αποφευχθούν καταστάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα είτε στη λειτουργία του Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου είτε στον εφοδιασμό της χώρας με φυσικό αέριο.
Και στις δύο περιόδους, με την συνεργασία και τον συντονισμό του ΔΕΣΦΑ με τους Χρήστες του Συστήματος, η ζήτηση καλύφθηκε πλήρως, με τον ρόλο των υποδομών του ΔΕΣΦΑ και, ειδικότερα, του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου να αποδεικνύεται για άλλη μια φορά καταλυτικός.
Οι επιπλέον απαιτούμενες ποσότητες Φυσικού Αερίου, διασφαλίστηκαν με αύξηση της αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου σε πολύ υψηλά επίπεδα, ήτοι 12.470.000 κυβικά μέτρα αερίου (139.656 μεγαβατώρες) εισέρρεαν στο Ελληνικό σύστημα από την Ρεβυθούσα, σε ημερήσια βάση.
Με τις ενέργειες αυτές και παρά τις τεχνικές προκλήσεις που αντιμετώπισε ο Διαχειριστής, εξασφαλίστηκε πλήρως η τροφοδοσία των Χρηστών και κατ’ επέκταση και των τελικών καταναλωτών με Φυσικό Αέριο.
Μετά την μεγάλη κρίση του 2009, η «χρυσή εφεδρεία» της Ρεβυθούσας δοκιμάστηκε εκ νέου, με απόλυτη επιτυχία κατά τις ανωτέρω έκτακτες ανάγκες του Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου. Ο Διαχειριστής κατόρθωσε να ξεπεράσει τις δυσμενείς συνθήκες χωρίς να υπάρξει κανένας περιορισμός στην κατανάλωση Φυσικού Αερίου.
Η εξέλιξη αναδεικνύει για άλλη μια φορά τον αποτελεσματικό στρατηγικό και ευέλικτο σχεδιασμό του ΔΕΣΦΑ καθώς και την αναγκαιότητα και ορθότητα των επενδυτικών επιλογών για τη μελλοντική αναβάθμιση του Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα (3η δεξαμενή) , ο οποίος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς της Μεσογείου, με καινοτόμες εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας.
Με αυτές τις εθνικές υποδομές του Συστήματος Φυσικού Αερίου, η χώρα ενισχύει ακόμη περισσότερο την επάρκεια στην ασφάλεια εφοδιασμού της με Φυσικό Αέριο καθώς και το ρόλο εγγυητή της τροφοδοσίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, εάν και όποτε χρειαστεί, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τον αλληλέγγυο χαρακτήρα των διμερών ενεργειακών σχέσεων και την σημαντική της παρουσία στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα.