1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Οι ιδιώτες σώζουν την Hλεκτροπαραγωγή
Οι ιδιώτες σώζουν την Hλεκτροπαραγωγή

Οι ιδιώτες σώζουν την Hλεκτροπαραγωγή

0

Το 25% της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα καλύπτεται από ιδιώτες, γεγονός που πιστοποιεί την αξία της συνδρομής τους στον τομέα της απρόσκοπτης παροχής ενέργειας στη χώρα.


Τις τελευταίες μέρες το σύστημα παροχής ενέργειας αντιμετωπίζει το πρόβλημα των μειωμένων εισαγωγών ηλεκτρικού από τις γειτονικές χώρες και εάν δεν υπήρχαν οι ιδιωτικές μονάδες, οι οποίες στο σύνολό τους αποδίδουν ικανοποιητικά, θα λάμβαναν χώρα ελεγχόμενες διακοπές, αλλά και μπλακ άουτ.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή του Συστήματος, η ημερήσια παραγωγή κυμαίνεται από150.000 μέχρι 160.000 μεγαβατώρες, ενώ η αιχμή ζήτησης, η οποία εντοπίζεται στις 8 μ.μ, από την 1η μέχρι την 14η Φεβρουαρίου, μόνο 3 φορές ξεπέρασε τα 8.000 μεγαβάτ.


Από τη συνολική αυτή παραγωγή, 35.000-40.000 μεγαβατώρες καλύπτονται από τις 5 ιδιωτικές μονάδες και συγκεκριμένα, 1 μονάδα της Elpedison (Θίσβη), 1 της Ήρων (ΤΕΡΝΑ-Gaz de france Suez) και 3 μονάδες που διαχειρίζεται ο όμιλος Μυτιληναίου (Αλουμίνιο, Protergia, Korinthos Power).


Εδώ να σημειωθεί ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη, αν δε βρισκόταν εκτός λειτουργίας η δεύτερη μονάδα της Elpedison στην Θεσσαλονίκη για λόγους συντήρησης και εάν λειτουργούσε με πλήρες φορτίο η μονάδα της Korinthos Power, η οποία βρίσκεται σε φάση δοκιμαστικής λειτουργίας.


Ένα άλλο γεγονός που προβληματίζει είναι πως η αγχωτική κάλυψη της ζήτησης, εξελίσσεται σε μία περίοδο χαμηλής σχετικά κατανάλωσης. Συγκεκριμένα, το 15νθήμερο του Φεβρουαρίου, μόνο 3 μέρες η αιχμή της ζήτησης στις 8 το βράδυ ξεπέρασε τα 8.000 μεγαβάτ και για μία ώρα μόνο, ενώ τις περισσότερες εργάσιμες μέρες η αιχμή βρίσκεται σταθερά κάτω από τα 8.000 μεγαβάτ. Τα προηγούμενα χρόνια η αιχμή ζήτησης, π.χ. το πρώτο τρίμηνο του 2008 ήταν 8.825 μεγαβάτ, το 2009 ήταν 8.358, ενώ το 2010 έφτασε τα 8.758 μεγαβάτ.


Οι ανεξάρτητες μονάδες προσφέρουν σταθερά διαθεσιμότητα της τάξης των 1.800 μεγαβάτ, ενώ αυτή θα πλησιάζει τα 2.300 μεγαβάτ, με την πλήρη λειτουργία της Korinthos Power και της Elpedison Θεσσαλονίκης.


Σχετικά με τις μονάδες της ΔΕΗ, οι λιγνιτικές αντιμετωπίζουν προβλήματα μειωμένης απόδοσης λόγω χαμηλής ποιότητας ή έλλειψης λιγνίτη.


Οι υδροηλεκτρικές βρίσκονται αντιμέτωπες με τη χαμηλή στάθμη στις λίμνες (προχθές η ΡΑΕ επέβαλε περιορισμούς στη χρήση των νερών), ενώ με τη δεδομένη δυσχερή κατάσταση που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ, υποχρεώθηκε να λειτουργήσει τις μονάδες από τους ΑΗΣ Λαυρίου και Αλιβερίου, όπως και μία αντιοικονομική μονάδα του ΑΗΣ Αγίου Γεωργίου.


Το φυσικό αέριο
Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ενεργειακό σύστημα της χώρας έχει να αντιμετωπίσει είναι η στενότητα στις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω των αγωγών στα σύνορα και μέσω της Ρεβυθούσας.


Αυτό συμβαίνει αφενός, εξαιτίας της ιδιαίτερα υψηλής κατανάλωσης στην Τουρκία και Βουλγαρία και αφετέρου εξαιτίας του προγραμματισμού της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ στις παραλαβές φορτίων LNG.


Η Τουρκία έχει ήδη περικόψει τις παραδόσεις μέσω του Ελληνοτουρκικού αγωγού, επικαλούμενη λόγους ανωτέρας βίας, ενώ από τη Βουλγαρία οι παραλαβές περιορίζονται μόνο στις συμφωνημένες ποσότητες και τίποτε παραπάνω.


Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ήδη ο ΔΕΣΦΑ εφαρμόζει σχέδιο έκτακτων μέτρων θέτοντας συγκεκριμένα κριτήρια για την τροφοδοσία των μονάδων συμπαραγωγής, με δυνατότητα χρήσης εναλλακτικού καυσίμου από τις μονάδες και το βαθμό απόδοσής τους, ώστε το φυσικό αέριο να καταναλώνεται στις πιο αποδοτικές από αυτές.


Την κατάσταση προσπάθησε να περισώσει ο ΔΕΣΦΑ, με την προκήρυξη που δημοσίευσε την περασμένη Κυριακή για την αγορά φορτίου υγροποιημένου αερίου έκτακτης ανάγκης. Κανείς όμως δε γνωρίζει πόσο θα κοστίσει το φορτίο αυτό, καθώς σε παρόμοιες περιπτώσεις οι τιμές αυξάνονται έως και 50%.


Και στην περίπτωση αυτή πάντως την κατάσταση αναμένεται να σώσει ο ιδιωτικός τομέας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μ+Μ (Μυτιληναίος –Μότορ Όιλ), προγραμματίζει να φέρει στη Ρεβυθούσα φορτίο 140.000 κυβικών μέτρων υγροποιημένου αερίου.