
Κίνδυνοι για την αγορά ενέργειας
Η συγκέντρωση χρεών δείχνει να είναι το κυρίαρχο πρόβλημα της εγχώριας αγοράς ενέργειας, η οποία εκτιμάται ότι απειλεί ακόμα και τη ρευστότητα της ίδιας της ΔΕΠΑ.
Οι αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι οι οφειλές πελατών της ΔΕΠΑ κυμαίνονται πλέον κοντά στα 250 εκατ. ευρώ. Βασικός οφειλέτης της ΔΕΠΑ είναι η ΔΕΗ, η οποία τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να αποπληρώνει μέρος των 175 εκατ. ευρώ που οφείλει, στα πλαίσια του μεταξύ τους διακανονισμού, στον οποίο προχώρησαν οι διοικήσεις των δύο ομίλων. Το πρόβλημα όμως εντοπίζεται στη συμπεριφορά άλλων πελατών της ΔΕΠΑ, οι οποίοι συνεχίζουν να χρωστούν υψηλά ποσά, δίχως να είναι γνωστό το αν και πότε θα αποπληρωθούν αυτά.
Απόρροια του προβλήματος ρευστότητας που κινδυνεύει να αντιμετωπίσει η ΔΕΠΑ είναι και η δυσκολία εξασφάλισης πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου μέσω της φυσικής αγοράς LNG, αφού στην περίπτωση αυτή τα χρήματα χρειάζεται να καταβληθούν απευθείας. Ιδίως στην παρούσα φάση, όπου οι ανάγκες για φυσικό αέριο έχουν εκτοξευτεί, το φαινόμενο αυτό θα ήταν ιδιαίτερα αισθητό στην αγορά.
Χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο ΥΠΕΚΑ, ο κ. Παπακωνσταντίνου ερωτήθηκε από δημοσιογράφους σχετικά με την έλλειψη φυσικού αερίου και την δυσκολία εξασφάλισης φορτίων. Πιο συγκεκριμένα, μια ερώτηση ήταν αν υπάρχουν χρήματα για την αγορά φορτίων στην αγορά spot και αν εκεί οφείλεται η καθυστέρηση που παρατηρείται στον ανεφοδιασμό.
Ο υπουργός απάντησε ότι “κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στη ροή φυσικού αερίου και στη χώρα. Αλλά πράγματι, χρειάστηκε να ληφθούν μέτρα, όπως είναι η απαγόρευση εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από τη χώρα, η ενεργοποίηση άλλων μονάδων της ΔΕΗ, για να μην υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα εφοδιασμού των πολιτών με φυσικό αέριο”.