1. Home
  2. Νέα
  3. Ακριβαίνει το πετρέλαιο στην Ευρώπη
Ακριβαίνει το πετρέλαιο στην Ευρώπη

Ακριβαίνει το πετρέλαιο στην Ευρώπη

0

Η τιμή του πετρελαίου που έρχεται στην Ευρώπη σημειώνει το ένα ρεκόρ ανόδου μετά το άλλο, γεγονός που προκαλεί ανησυχία και έντονο προβληματισμό για το μέλλον.


Η τιμή του Βrent έφθασε τα 124,50 δολάρια το βαρέλι, παραμένοντας χαμηλότερη από το ιστορικό ρεκόρ των 147 δολαρίων του 2008. Σε όρους ευρώ, ωστόσο, η χθεσινή άνοδος διαμόρφωσε την τιμή του υψηλότερα από το προηγούμενο ρεκόρ της 3ης Ιουλίου του 2008, ενώ ήδη από προχθές κατέγραφε ρεκόρ σε όρους στερλίνας. Το ράλι των τιμών του πετρελαίου σε αμφότερα τα νομίσματα εκτιμάται από αναλυτές ότι θα συνεχισθεί, τη στιγμή που η ένταση κλιμακώνεται μεταξύ Δύσης και Ιράν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προσφορά αργού της Τεχεράνης.


Οι αναλυτές προβλέπουν δε περαιτέρω άνοδο του εισαγόμενου πετρελαϊκού κόστους στην Ευρώπη, κάτι που θα υπονομεύσει την ανάπτυξη και επακόλουθα τη ζήτηση για προϊόντα διύλισης.


Οπως εκτιμάται, άλλωστε, με βάση τις τρέχουσες ισοτιμίες, οι ευρωπαϊκές οικονομίες άρχισαν να βιώνουν μία πετρελαϊκή κρίση ήδη από τις αρχές του έτους, ενώ η Βρετανία αναμένεται να εισέλθει σε αυτή εντός των επόμενων ημερών.


Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Τζέιμς Χάμιλτον, «η συσχέτιση πετρελαϊκών κρίσεων και οικονομικών υφέσεων μοιάζει πολύ ισχυρή για να είναι απλή σύμπτωση». Σε έρευνά του για τις ΗΠΑ, διαπιστώνει ότι «και οι 11 μεταπολεμικές υφέσεις, πλην εκείνης του 1960, συνδέονταν με αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Αντιστοίχως, και οι 12 περιπτώσεις άλματος της τιμής του πετρελαίου συνοδεύτηκαν από ύφεση στις ΗΠΑ, με εξαίρεση εκείνη του 2003 που συνδέθηκε με τα γεγονότα στη Βενεζουέλα και τον δεύτερο Πόλεμο του Περσικού». Οπως διαπιστώνει, οι αυξήσεις των τιμών είναι πιθανότερο να επηρεάσουν την οικονομία αν διαμορφωθούν σε νέο ρεκόρ, σε σχέση με το αν απλώς αντιστρέψουν πρόσφατες πτώσεις. Κι αυτό, διότι μεγιστοποιούν το βάρος που επωμίζονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις και προκαλούν καταστροφική αβεβαιότητα για την περαιτέρω πορεία των τιμών.


Η κορυφαία εταιρεία συναλλαγών πετρελαίου στον κόσμο, Vitol, προέβλεψε πρόσφατα ότι οι τιμές του αργού μπορεί ακόμα και να ξεπεράσουν τα 150 δολάρια φέτος, αγγίζοντας νέο ιστορικό ρεκόρ. Υπεύθυνοι γι’ αυτό θα είναι «οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, ιδίως στη Μέση Ανατολή», χωρίς τους οποίους οι τιμές κατά πάσα πιθανότητα θα παρέμεναν στα επίπεδα των 120 δολαρίων το βαρέλι. Η Goldman Sachs προέβλεψε χθες ράλι των τιμών στα 127,50 δολάρια μέσα σε ένα χρόνο.


Τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια έχουν ήδη μειώσει τις εισαγωγές αργού από το Ιράν εν αναμονή επίσημης κήρυξης εμπάργκο στις αρχές Ιουλίου. Αναλυτές προβλέπουν ότι εντός της Ευρωζώνης, «ο σταθμισμένος μέσος όρος βενζίνης και ντίζελ στα πρατήρια οδεύει προς νέα ύψη». Ετσι, οι υψηλές τιμές αναμένεται να αναχθούν και σε μείζον πολιτικό ζήτημα. Αναλυτές προβλέπουν ότι σύντομα θα γίνουν κυρίαρχο θέμα της πολιτικής ατζέντας σε αμφότερες τις όχθες του Ατλαντικού.