1. Home
  2. Νέα
  3. Ανησυχίες της ΙΑΕΑ για το Ιράν
Ανησυχίες της ΙΑΕΑ για το Ιράν

Ανησυχίες της ΙΑΕΑ για το Ιράν

0

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανέφερε ότι υπάρχουν «μεγάλες διαφορές» με το Ιράν σχετικά με την αποσαφήνιση του πυρηνικού του προγράμματος και επαναβεβαίωσε τις «σοβαρές της ανησυχίες» για τη στρατιωτική του διάσταση.


Στις δύο πρόσφατες επισκέψεις των επιθεωρητών της ΙΑΕΑ στο Ιράν, «μια εντατική συζήτηση διεξήχθη σχετικά με μια δομημένη προσέγγιση για την αποσαφήνιση όλων των εκκρεμών ζητημάτων που αφορούν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», αναφέρει η Υπηρεσία στην έκθεση της, αντίγραφο της οποίας εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο.


«Καμία συμφωνία δεν επετεύχθη ανάμεσα στο Ιράν και την Υπηρεσία, διότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές (μεταξύ των δύο μερών) που αφορούν αυτήν την προσέγγιση», τονίζεται. «Η Υπηρεσία εξακολουθεί να έχει σοβαρές ανησυχίες για μια πιθανή στρατιωτική διάσταση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος», αναφέρεται στην έκθεση και εκφράζεται λύπη για την άρνηση των ιρανικών αρχών στο αίτημα για επίσκεψη στη στρατιωτική περιοχή του Παρσίν, στα προάστια της Τεχεράνης.


Σύμφωνα με την ίδια έκθεση το Ιράν έχει τριπλασιάσει την ικανότητά του να εμπλουτίζει ουράνιο σε υψηλά επίπεδα. Ο εμπλουτισμός ουρανίου έως και κατά 20% από το Ιράν έχει προκαλέσει βέβαια ανησυχία στη Δύση, διότι είναι θεωρητικά πολύ πιο εύκολο να μετατρέψει αυτό το υλικό σε γόμωση βόμβας, απ’ ότι το εμπλουτισμένο κατά λιγότερο από 5% ουράνιο. Το Ιράν έχει διπλασιάσει τον αριθμό των συσκευών φυγοκέντρισης που διαθέτει για εμπλουτισμό ουρανίου έως και 20% στις οχυρωμένες υπόγειες εγκαταστάσεις του στο Φορντό, αναφέρεται ακόμα.


Το Ιράν έχει τώρα πάνω από 100 χιλιόγραμμα υλικού υψηλού εμπλουτισμού, λιγότερο από το ήμισυ της ποσότητας που απαιτείται για μια πυρηνική κεφαλή, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Αξιωματούχοι στην Τεχεράνη έδωσαν πάντως την εβδομάδα αυτή στην ΙΑΕΑ έγγραφο το οποίο είχε ως στόχο να απαντήσει στους ισχυρισμούς σχετικά με τα πυρηνικά του προγράμματα, το έγγραφο όμως δεν περιείχε τίποτα περισσότερο από απορρίψεις των ανησυχιών της Υπηρεσίας, «σε μεγάλο βαθμό με το αιτιολογικό ότι το Ιράν θεωρεί ότι αυτές βασίζονται σε αβάσιμους ισχυρισμούς», αναφέρει ακόμη η ΙΑΕΑ.


Το Ιράν, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για το πυρηνικό του πρόγραμμα αποδεικνύει τους ειρηνικούς του σκοπούς, όπως δήλωσε ο ιρανός εκπρόσωπος στην υπηρεσία Αλί Ασγκάρ Σολτανιέχ. «Η τελευταία έκθεση της ΙΑΕΑ απέδειξε τους ειρηνικούς σκοπούς των ιρανικών πυρηνικών προγραμμάτων και αποτύπωσε τις προόδους που έχει επιτύχει το Ιράν στην πυρηνική τεχνολογία», δήλωσε ο Σολτανιέχ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Fars. Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, το Ιράν έχει τριπλασιάσει την ικανότητά του να εμπλουτίζει ουράνιο σε υψηλά επίπεδα, ενώ έχει διπλασιάσει τον αριθμό των συσκευών φυγοκέντρισης που διαθέτει για εμπλουτισμό ουρανίου έως και 20% στις οχυρωμένες υπόγειες εγκαταστάσεις του στο Φορντό.


Ο Σολτανιέχ σημείωσε ότι τα σημεία που αναφέρονται στην έκθεση της ΙΑΕΑ έχουν ήδη ανακοινωθεί από ιρανούς αξιωματούχους, οι οποίοι έχουν επιβεβαιώσει την παραγωγή 95,4 κιλών ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 20% και 5.441 κιλών εμπλουτισμένου κατά 5%. Ο ιρανός αξιωματούχος πρόσθεσε εξάλλου ότι η Τεχεράνη δεν επέτρεψε την πρόσβαση της αντιπροσωπείας της ΙΑΕΑ που πραγματοποίησε επίσκεψη στη χώρα στον πυρηνικό σταθμό στο Παρσίν εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων, αλλά επεσήμανε ότι το ζήτημα μπορεί να διευθετηθεί με περαιτέρω συζητήσεις. Ο Σολτανιέχ υπογράμμισε άλλωστε ότι το Ιράν εκφράζει τη δέσμευσή του τόσο στους διεθνείς κανονισμούς για τα πυρηνικά όσο και στη συνέχιση της συνεργασίας του με την ΙΑΕΑ, «όμως η Τεχεράνη δεν θα κάνει υποχωρήσεις όσον αφορά το δικαιώμά της να συνεχίσει τα πυρηνικά προγράμματα για ειρηνικούς σκοπούς».


Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον δήλωσε ότι η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) αυξάνει τις ανησυχίες για τους ειρηνικούς σκοπούς του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Η Άστον, η οποία χειρίζεται τις επαφές με την Τεχεράνη εκ μέρους των έξι μεγάλων δυνάμεων (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Γερμανία), κάλεσε επίσης το Ιράν να συνεργαστεί πλήρως με την ΙΑΕΑ.


«Τα συμπεράσματα αυτής της νέας έκθεσης της ΙΑΕΑ συμβάλλουν στην αύξηση των ανησυχιών σχετικά με την ειρηνική φύση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν», αναφέρει η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος της Άστον, σε ανακοίνωσή της.
«Λυπούμαστε που το Ιράν δεν έχει συνεργαστεί πλήρως με τις προσπάθειες της ΙΑΕΑ που έχουν στόχο την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων, περιλαμβανομένων αυτών που υποδεικνύουν μία πιθανή στρατιωτική διάσταση του πυρηνικού του προγράμματος», πρόσθεσε η ανακοίνωση.


«Το Ιράν πρέπει να απαντήσει στις ανησυχίες αυτές και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη για τη φύση του πυρηνικού του προγράμματος», κατέληξε η Κοτσίγιαντσιτς.
Η νέα έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) επιβεβαιώνει ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν προχωρά σε παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ, ενώ δεν έχει ειρηνικούς σκοπούς, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.


Ο Τόμι Βίτορ εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η έκθεση της ΙΑΕΑ αποδεικνύει ότι το Ιράν συνεχίζει τον εμπλουτισμό ουρανίου παραβιάζοντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.


«Σε συνδυασμό με την παρεμπόδιση των διεθνών επιθεωρητών, οι πράξεις του Ιράν αποδεικνύουν το λόγο για τον οποίο έχει αποτύχει να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει ειρηνικούς σκοπούς», σημείωσε ο Βίτορ σε ανακοίνωσή του.