
Σε ιστορικά υψηλά, ίσως και πάνω από τα 150 δολάρια το βαρέλι, είναι πιθανό να ωθήσουν τις τιμές του αργού φέτος οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Αυτή την πρόβλεψη διατύπωσε πρόσφατα ο Ιαν Τέιλορ, διευθύνων σύμβουλος της κορυφαίας ανεξάρτητης εταιρείας συναλλαγών ενέργειας στον κόσμο, Vitol.
Στο πλαίσιο της Διεθνούς Εβδομάδας Πετρελαίου, της ετήσιας συνάντησης στελεχών, διαπραγματευτών και χαρασσόντων την πολιτική του κλάδου, η οποία φέτος πραγματοποιείται στο Λονδίνο με θέμα το Ιράν, ο κ. Τέιλορ περιέγραψε ένα σενάριο βάσει του οποίου οι τιμές θα παραμείνουν «περίπου στα τρέχοντα επίπεδα το 2012», ωστόσο «οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, ιδίως στη Μέση Ανατολή, δημιουργούν δυνάμει κίνδυνο ανόδου». Σε χωριστή συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times, ο κ. Τέιλορ υποστήριξε ότι οι τιμές μπορεί ακόμα και να ξεπεράσουν τα σχεδόν 148 δολάρια το βαρέλι όπου είχαν φθάσει το καλοκαίρι του 2008. Θεωρεί βεβαίως «όχι και τόσο πιθανή» μια τέτοια εξέλιξη, όχι όμως και αδύνατη.
Οπως παρατηρούν οι FΤ, ακόμα και αν οι τιμές του αργού παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα φέτος, αυτό σημαίνει πως το 2012 θα είναι χρονιά ρεκόρ για τον ετήσιο μέσο όρο τους. Πέρυσι, η τιμή του Βrent έφθασε κατά μέσο όρο τα 109 δολάρια, ιστορικό ρεκόρ έναντι των 98,4 δολαρίων του 2008. Προχθές, η τιμή του Brent άγγιξε υψηλά οκταμήνου φθάνοντας τα 121,15 δολάρια το βαρέλι, καθώς τα προβλήματα στον εφοδιασμό των αγορών από το Νότιο Σουδάν, την Υεμένη, τη Συρία και τη Λιβύη, σε συνδυασμό με τον φόβο διακοπής των ιρανικών εξαγωγών, αντιστάθμισαν την είδηση περί επιβράδυνσης των ρυθμών αύξησης της ανάπτυξης (χθες, η τιμή κινούνταν πάνω από τα 120 δολάρια, ενώ το αργό της Νέας Υόρκης αναρριχιόταν στα 105,44, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 5 Μαΐου). Σύμφωνα με τον κ. Τέιλορ, «το σκέλος της προσφοράς πετρελαίου στην αγορά έχει πρόβλημα. Η ζήτηση, παρότι όχι μεγάλη, συνεχίζει να αυξάνεται. Επομένως, είναι δύσκολο να δούμε πτώση των τιμών από τα τρέχοντα επίπεδα».
Την ίδια ώρα, τα αποθέματα πετρελαίου παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ιδίως στην Ευρώπη, λόγω των εξελίξεων στη Λιβύη. Οπως ανακοίνωσε πρόσφατα η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, τα αποθέματα αργού στην Ευρώπη μειώθηκαν τον Δεκέμβριο στα χαμηλά 15ετίας.