1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Επίσκεψη Παπακωνσταντίνου στον “Αρκτούρο”
Επίσκεψη Παπακωνσταντίνου στον “Αρκτούρο”

Επίσκεψη Παπακωνσταντίνου στον “Αρκτούρο”

0

Την προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Δρυμού Πρεσπών καθώς και το Περιβαλλοντικό Κέντρο “Αρκτούρος” επισκέφθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Μαρτίου.


Η περιοχή του Εθνικού Δρυμού Πρεσπών χαρακτηρίστηκε αρχικά Εθνικός Δρυμός το 1974, και προστατεύτηκε από τη δασική νομοθεσία. Από το 2009 έχει χαρακτηριστεί και Εθνικό Πάρκο, όπου ισχύουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την ολοκληρωμένη προστασία των σημαντικών ειδών της περιοχής, των λιμνών και του δάσους που τις περιβάλλει. Η λίμνη Μικρή Πρέσπα ανήκει και στους υγροτόπους Ραμσάρ, ενώ το 2010 υπογράφηκε από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος της Ελλάδας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ η συμφωνία για το Διασυνοριακό Πάρκο των Πρεσπών, συμφωνία που κυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρόκειται σύντομα να επικυρωθεί και από την Ελληνική Βουλή.


Ο Υπουργός ΠΕΚΑ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης, Νίκο Γιαννάκη, και τους εργαζομένους και συζήτησαν για την δουλειά που γίνεται αλλά και τις ανάγκες που έχει η προστατευόμενη περιοχή. Στο Πάρκο υπάρχουν αρκετές ανθρώπινες δραστηριότητες, κυρίως γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, δραστηριότητες εναλλακτικού και θεματικού τουρισμού, διαχείριση των δασών με επιλεκτική υλοτομία κτλ., συμβατές με την προστασία του περιβάλλοντος, από τις οποίες επωφελείται και η τοπική κοινωνία από τις θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί για την προστασία και διαχείρισή του. Υπάρχουν όμως και παράνομες δραστηριότητες που απειλούν την ισορροπία της περιοχής και την επιβίωση των απειλούμενων ειδών, όπως η λαθροθηρία, η λαθροϋλοτομία, η παράνομη απόρριψη στερεών και υγρών αποβλήτων, ή ο κατακερματισμός των βιοτόπων από δρόμους που δεν είναι απαραίτητοι.


Για την προστασία και ανάδειξη του Πάρκου έχουν δουλέψει ενεργά, και σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση και τους ΟΤΑ της περιοχής, οι περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που συνεχίζουν να έχουν ενεργό ρόλο στην έρευνα και τη διαχείριση της περιοχής, ενώ την περιοχή σήμερα διαχειρίζεται ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών που ιδρύθηκε το 2002, αλλά ουσιαστικά ενεργοποιήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια. Ο φορέας χρηματοδοτήθηκε το 2011 από το ΠΕΠ Δ. Μακεδονίας και πρόκειται άμεσα να ενταχτεί στο ΕΠΠΕΡΑΑ για την περαιτέρω χρηματοδότηση των διαχειριστικών του προγραμμάτων. Όπως και οι άλλοι φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών ενισχύθηκε το 2011 από το Πράσινο Ταμείο, ενώ ανάλογη απόφαση έχει ληφθεί και για το 2012, με την ενίσχυση των 27 φορέων με ένα εκ. ευρώ.


Ο Υπουργός ΠΕΚΑ επισκέφθηκε την επόμενη μέρα το Περιβαλλοντικό Κέντρο “Αρκτούρος”, το οποίο ασχολείται με τη διαφύλαξη των φυσικών πόρων και την καθιέρωση πρακτικών για την αειφορική διαχείρισή τους, τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων με έμφαση στα μεγάλα θηλαστικά. Είχε την ευκαιρία να δει τη λειτουργία του Κέντρου και των προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία, και να συζητήσει με τους εργαζομένους, ενώ τους ενημέρωσε ότι έχουν μπει σε προτεραιότητα δύο προγράμματα του “Αρκτούρου” για αποπληρωμή, ενώ σε προτεραιότητα βρίσκεται και η προσπάθεια να καλυφθεί μέρος από το κόστος επανένταξης δύο μικρών αρκούδων από τα κονδύλια του Ειδικού Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου.


Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έκανε σχετικά την ακόλουθη δήλωση: «Το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών είναι μία από τις πιο πολύτιμες προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας. Αποτελεί υπόδειγμα καλής διαχείρισης, που δεν έλαβε υπόψη μόνο το φυσικό περιβάλλον αλλά και τους ανθρώπους που το κατοικούν, ενισχύοντας τις δραστηριότητές τους. Το ΥΠΕΚΑ στηρίζει τις προσπάθειες του Φορέα Διαχείρισης, που έχει πολλή και δύσκολη δουλειά, αφού έχει να διαχειριστεί μία ευαίσθητη οικολογικά περιοχή, όχι αποκλειστικά εθνικού, αλλά και διεθνούς ενδιαφέροντος, γι αυτό κι έχει προχωρήσει στην έγκριση της χρηματοδότησής του μέσω του Πράσινου Ταμείου και του ΕΠΠΕΡΑΑ. Όσον αφορά στο Περιβαλλοντικό Κέντρο “Αρκτούρος”, που υλοποιεί εθνικά και διασυνοριακά προγράμματα για την προστασία του περιβάλλοντος, είμαστε όλοι περήφανοι για τη δουλειά που γίνεται, είμαστε σε συνεχή συνεργασία και βλέπουμε πώς μπορεί να συμβάλει το ΥΠΕΚΑ αποτελεσματικά, κυρίως μέσω της χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο αλλά και το ΕΠΠΕΡΑΑ. Αισθάνομαι την ανάγκη να συγχαρώ όλους αυτούς τους αθρώπους που παλεύουν για την προστασία του περιβάλλοντος. Είμαστε δίπλα τους να τους βοηθήσουμε στο έργο τους και στη συνέχεια».