Η ώρα μηδέν για τη ΔΕΗ έφθασε
Ως το τέλος Μαρτίου πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις για τη πώληση λιγνιτικών μονάδων και να δρομολογηθεί η διάθεση υδροηλεκτρικών σταθμών της επιχείρησης, σύμφωνα με τις επιταγές του δεύτερου Μνημονίου. Μια διαδικασία που αναμένεται να ξεσηκώσει θύελλες αντιδράσεων από το σκληρό συνδικάτο της ΓΕΝΟΠ, αλλά ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου δηλώνει έτοιμος να την προχωρήσει.
Τα δυο λιγνιτικά εργοστάσια του Αμυνταίου, μια μονάδα στη Μεγαλόπολη και η μονάδα της Μελίτης στη Φλώρινα αποτελούν το λιγντικό πακέτο που έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ να τεθεί προς πώληση Ωστόσο αν οι Βρυξέλλες ή η αγορά κρίνουν πώς δεν επαρκεί, τότε μπορεί να πουληθεί και άλλη μονάδα. Το πακέτο θα συμπληρωθεί με τις ανταλλαγές λιγνιτικής ισχύος, τα swap, δηλαδή την πώληση, από τη ΔΕΗ, λιγνιτικής Ενέργειας. Πληροφορίες θέλουν να συζητείται και η συμμετοχή ιδιωτών στη νέα μονάδα που έχει προγραμματίσει να κατασκευάσει η ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι σε συνεργασία με τους συμβούλους αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ για τον καθορισμό του σχήματος με το οποίο θα προχωρήσει η πώληση των μονάδων. Νομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι η Shearman Sterling LLP για θέματα διεθνούς δικαίου και το νομικό γραφείο Κυριακίδης, Γεωργόπουλος και Δανιόλος Ησαΐας επί θεμάτων εθνικού δικαίου. Ως τα μέσα του μήνα αναμένεται η πρόταση των συμβούλων για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. ¨Στην τελική απόφαση θα συνεκτιμηθούν οι απαιτήσεις που θα τεθούν από τις κατευθύνσεις της ΕΕ για τις λιγνιτικές μονάδες, προκειμένου να διασφαλιστούν οι συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού στην χονδρεμπορική και λιανική αγορά ηλεκτρικής Ενέργειας, αλλά και να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό όφελος για τη ΔΕΗ από την πώληση παγίων¨ δηλώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας σε πρόσφατη αναφορά του για την υλοποίηση του Μνημονίου ΙΙ.
Συνολικά η ΔΕΗ υποχρεώνεται να διαθέσει σε τρίτους με πώληση μονάδων και swap το 40 0/0 της εγκατεστημένης λιγνιτικής ισχύος που διαθέτει, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 3.000 MW.
Το σπάσιμο της ΔΕΗ δεν τελειώνει εδώ. Το νέο Μνημόνιο αναφέρεται στην πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων, η οποία, μάλιστα, ¨ είναι χωριστή από την αποεπένδυση της λιγνιτικής παραγωγικής ικανότητας που προβλέπεται στην απόφαση της Επιτροπής για την ελληνική υπόθεση λιγνίτη ¨. Το Μνημόνιο προχωρά και παραπέρα καθώς ορίζει ότι ¨ η πώληση υδροηλεκτρικής παραγωγικής ικανότητας δεν πρέπει να καθυστερήσει την πώληση λιγνιτικών περιουσιακών στοιχείων πέραν του χρονικού πλαισίου που προβλέπει η σχετική απόφαση της Επιτροπής (τέλος Μαρτίου) και δεν θα εμποδίσει την πώληση λιγνιτικών περιουσιακών στοιχείων άνευ ελάχιστης τιμής¨
Από τις λύσεις που διαγράφονται ο υπουργός φαίνεται να προτιμά τη ¨μικρή ΔΕΗ¨, την πώληση δηλαδή ενός πακέτου λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, ενδεχομένως και σταθμών φυσικού αερίου, που θα αντιπροσωπεύουν το ¨καλάθι ¨ παραγωγής τη ΔΕΗ σε μικρότερη κλίμακα. Τα χρονικά περιθώρια του Μνημονίου είναι όμως ελάχιστα και ίσως αναγκαστεί να κάνει το πρώτο βήμα με ένα ξεχωριστό λιγνιτικό πακέτο.
Ενδιαφέρον για λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ εκδηλώνουν αρκετές από τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ηλεκτροπαραγωγή, καθώς έτσι θα αποκτήσουν ένα ολοκληρωμένο παραγωγικό χαρτοφυλάκιο, απολύτως ανταγωνιστικό με αυτό της ΔΕΗ.
Οι ιδιωτικές εταιρίες στην Ελλάδα έχουν μόνο μονάδες φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να έχουν ακριβότερο κόστος παραγωγής και να μην μπορούν να ανταγωνιστούν επι ίσοις όροις τη ΔΕΗ.
Ωστόσο δεν αποκλείεται όταν προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί να εκδηλώσουν ενδιαφέρον διεθνείς ηλεκτροπαραγωγικές εταιρίες, αλλά και έμποροι, καθώς και προμηθευτές ηλεκτρισμού
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας ζητούν να τους επιτραπεί να αγοράζουν απ ευθείας ρεύμα από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.