
Πετρέλαιο στο οικόπεδο 12 της Κύπρου;
Εκτιμήσεις περί κοιτασμάτων πετρελαίου μαζί με το φυσικό αέριου στο οικόπεδο «12» στην υποθαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου κάνουν την εμφάνισή τους.
Μία από αυτές διατυπώθηκε από τον διευθυντή Ενέργεια στο υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Σόλων Κασίνη, που συμμετείχε στο συνέδριο του ΑΠΘ με θέμα: «Αναζήτηση, Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον».
Οπως είπε, “οι Ισραηλινοί αυτή την περίοδο τρυπούν στο κοίτασμα Λεβιάθαν σε βάθος 7,5 χλμ. και αναμένονται στις 15 Απριλίου τα ευρήματά τους. Εφόσον είναι θετικά θα μπορούμε να πούμε με σχετική βεβαιότητα ότι και στο τεμάχιο 12, κάτω από το κοίτασμα αερίου υπάρχει πετρέλαιο”, είπε.
Ο κ Κασίνης εκτίμησε ότι το κοίτασμα «Αφροδίτη» θα είναι αισθητά μεγαλύτερο από τα περίπου 7 τρισ. κυβικά πόδια των αρχικών υπολογισμών, φθάνοντας πάνω από τα 9 τρις και όπως είπε αυτό θα αποσαφηνιστεί με τη νέα γεώτρηση που θα γίνει προς το τέλος του χρόνου. Για το δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων στα υπόλοιπα 13 οικόπεδα, που έχει ενεργοποιήσει η κυπριακής κυβέρνηση στις 11 Φλεβάρη κι ολοκληρώνει στις 11 Μάη είπε ότι επιδείχθηκε ενδιαφέρον από 78 εταιρείες.
Ο κ. Κασίνης προέτρεψε την Ελλάδα να προχωρήσει άμεσα στην ΑΟΖ βάση αναφοράς, ξεκινώντας από την Ιταλία, την Αλβανία και την Αίγυπτο, που είναι εύκολες περιπτώσεις και να διαμηνυθεί στην Τουρκία ότι δεν είναι δυνατό να δέχεται το δίκαιο της Θάλασσας στον Εύξεινο πόντο και όχι στο Αιγαίο. Επίσης πρότεινε να αποκλειστούν από τη διαδικασία όλες οι εταιρείες που χωρίς άδεια από το ελληνικό κράτος έχουν ήδη προβεί σε έρευνες εντός της ελληνικής ΑΟΖ.
Όπως είπε “η Ελλάδα πρέπει να περάσει από ψιλό κόσκινο τις οκτώ εταιρείες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό των σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο και την υποθαλάσσια περιοχή της νότιας Κρήτης. Ορισμένες από τις εν λόγω εταιρείες δεν έχουν δείξει κατά το παρελθόν τον απαιτούμενο σεβασμό στις διεθνείς πρακτικές, προχωρώντας σε παράνομες έρευνες, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν από τους αντίστοιχους διαγωνισμούς που είχαν διενεργηθεί τόσο από την Κύπρο όσο και από το Λίβανο”.