1. Home
  2. Καύσιμα
  3. Συμφωνία ΥΠΕΚΑ- τσιμεντοβιομηχανιών
Συμφωνία ΥΠΕΚΑ- τσιμεντοβιομηχανιών

Συμφωνία ΥΠΕΚΑ- τσιμεντοβιομηχανιών

0

Υπογράφτηκε μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και της Ένωσης Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδας (ΕΤΕ) εθελοντική συμφωνία συνεργασίας για τον ορισμό του πλαισίου αξιοποίησης εναλλακτικών καυσίμων από την τσιμεντοβιομηχανία.


Η συμφωνία υπογράφτηκε από τον Γενικό Γραμματέα ΥΠΕΚΑ, κ. Άρη Αλεξόπουλο και από τον Πρόεδρο της Ένωσης, κ Νέλλο Κανελλόπουλο. Η εθελοντική συμφωνία μεταξύ του ΥΠΕΚΑ και της ΕΤΕ για την πρόληψη και τον έλεγχο της ρύπανσης από την τσιμεντοβιομηχανία ορίζει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για την αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων από την τσιμεντοβιομηχανία συμβάλλοντας τόσο στο να γίνουν δημοσίως και ευρέως γνωστοί οι κανόνες χρήσης εναλλακτικών καυσίμων, όσο και στη διαμόρφωση μιας δυναμικής αγοράς εναλλακτικών καυσίμων χωρίς στρεβλώσεις και αποκλεισμούς.


Η αποτελεσματικότερη χρησιμοποίηση των πόρων συνεισφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και προσφέρει οικονομικά οφέλη όπως τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Η αύξηση της αποδοτικότητας των πόρων μπορεί να συνεισφέρει στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε συγκεκριμένους βιομηχανικούς κλάδους, όπως η τσιμεντοβιομηχανία ενώ συγχρόνως δίνεται λύση στη διαχείριση των αποβλήτων και στην επίτευξη των στόχων της χώρας.


Η χρησιμοποίηση εναλλακτικών καυσίμων και πρώτων υλών στην τσιμεντοβιομηχανία αποτελεί ένα παράδειγμα ορθής πολιτικής στη διαχείριση των αποβλήτων. Αυτή η πρακτική, ήδη αναγνωρισμένη ως Βέλτιστη Διαθέσιμη Τεχνική από την Ε.Ε., προωθεί την ανάκτηση ενέργειας και ανακύκλωση υλικών στη βιομηχανία, σύμφωνα με τις βασικές αρχές της ιεράρχησης των μεθόδων διαχείρισης αποβλήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Η χρήση εναλλακτικών καυσίμων στην τσιμεντοβιομηχανία προσφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη όπως:
– μείωση εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αντικαθιστώντας τη χρήση ορυκτών πόρων με υλικά που διαφορετικά θα έπρεπε να απορριφθούν ή να καούν με αντίστοιχες εκπομπές και κατάλοιπα,
– μείωση της χρησιμοποίησης ορυκτών καυσίμων καθώς και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που συνδέονται με την εξόρυξη τους,
– μεγιστοποίηση της ανάκτησης ενέργειας από τα απόβλητα χωρίς την παραγωγή τέφρας αφού αυτή ενσωματώνεται στο τελικό προϊόν.
– μείωση των απαιτούμενων χώρων για ταφή
– συνεισφορά σε λύσεις στη διαχείριση των αποβλήτων με το μικρότερο κόστος και με τέτοιο τρόπο που να τα αξιοποιεί και να ωφελεί το περιβάλλον.


Η χρήση εναλλακτικών καυσίμων σήμερα σε χώρες της Ευρώπης ανέρχεται σε 6.000.000 τόνους/έτος περίπου υποκαθιστώντας 3,5 εκατομμύρια τόνους άνθρακα το χρόνο. Το 2009 η χρήση εναλλακτικών καυσίμων από τις τσιμεντοβιομηχανίες των χωρών της Ε.Ε. έφτασε το 28% κατά μέσο όρο, ενώ σε κάποιες χώρες, όπως η Ολλανδία, ξεπέρασε και το 80%. Η Ελβετία, μία άλλη χώρα-πρότυπο χρηστής διαχείρισης των αποβλήτων, έρχεται δεύτερη με ποσοστό λίγο πάνω από το 50%. Η Ελλάδα βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης με χρήση ελάχιστη, μικρότερη του 1% της συνολικής κατανάλωσης θερμικής ενέργειας. Άλλοι 5.700.000 τόνοι εναλλακτικών υλικών υποκαθιστούν αντίστοιχες ποσότητες φυσικών πρώτων υλών.