Οι προγραμματισμένες επενδύσεις ύψους 150-170 εκατ. ευρώ, στον τομέα της αιολικής ενέργειας, από το ελληνο-γερμανικό μεικτό σχήμα της «Εβροενεργειακή Α.Ε.», βρίσκονται σε κίνδυνο.
Η βορειοελλαδική επιχείρηση, που έχει έδρα στην Αλεξανδρούπολη και βασικός της μέτοχος, με ποσοστό 40% είναι η «Deutsche Erneuerbaren Energien», θυγατρική της Deutsche Bank, αδυνατεί να εκτελέσει το επενδυτικό της πρόγραμμα, λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων.
Η Εβροενεργειακή Α.Ε. προχώρησε στην κατάθεση σειράς αιτημάτων για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στη Θράκη, συνολικής ισχύος σχεδόν 100 MW, και εξακολουθεί να είναι περιμένει τις απαραίτητες εγκρίσεις από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
«Όλες οι αιτήσεις μας συνοδεύονται από τις ανάλογες πιστοποιημένες μετρήσεις του ΚΑΠΕ. Παρά ταύτα, η ΡΑΕ ακόμη συνεχίζει να… σφυρίζει αδιάφορα. Δεν μας έχει απαντήσει ακόμη ούτε θετικά, ούτε αρνητικά, με αποτέλεσμα η βούληση των ξένων συνεργατών μας να επενδύσουν στην Ελλάδα να μειώνεται σταδιακά», τονίζεται σε σχετική επιστολή που έχει σταλεί πριν από λίγες ημέρες από την επιχείρηση στην υπουργό Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου.
Ανάλογη απόπειρα, πάντως, είχε γίνει από την Εβροενεργειακή Α.Ε. και το 2004, με επιστολή στον τότε γ. γ. του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Μουσουρούλη, αλλά όπως αποδεικνύεται δεν τελεσφόρησε. Όσον αφορά στις αιτιάσεις της ΡΑΕ, κατά πληροφορίες, η Αρχή φέρεται να έχει προβάλει στο παρελθόν ως επιχείρημα για τη μη χορήγηση των εγκρίσεων στα αιτήματα της «Εβροενεργειακή», το ειδικό καθεστώς του δικτύου της Θράκης, το οποίο δεν «σήκωνε» τη σύνδεση με τα υπό κατασκευή αιολικά πάρκα. Το πρόβλημα αυτό, όμως, όπως τονίζεται στην επιστολή, έχει λυθεί προ ετών με τη διακρατική γραμμή Ελλάδας – Τουρκίας και με τη δημιουργία του κέντρου υπερυψηλής τάσης (ΚΥΤ) στη Νέα Σάντα Σαππών.