1. Home
  2. Αιολική
  3. ενέργεια
  4. ΕΛΕΤΑΕΝ:Επενδύσεις 115 εκ. ευρώ το α’ πεντάμηνο
ΕΛΕΤΑΕΝ:Επενδύσεις 115 εκ. ευρώ το α’ πεντάμηνο

ΕΛΕΤΑΕΝ:Επενδύσεις 115 εκ. ευρώ το α’ πεντάμηνο

0
Κατά 88 μεγαβάτ ενισχύθηκε η εγκατεστημένη ισχύς σε αιολικά το πεντάμηνο του 2012, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ. Οι νέες μονάδες αντιστοιχούν σε επενδύσεις 115 εκατομμυρίων ευρώ.

Έτσι στις 31 Μαΐου, η ισχύς αιολικών μονάδων σε εμπορική ή δοκιμαστική λειτουργία ανέρχεται σε 1723,06 μεγαβάτ. Από αυτά τα 275,92 μεγαβάτ βρίσκονται στα μη διασυνδεμένα νησιά και 1.447,14 μεγαβάτ στο διασυνδεμένο σύστημα (ηπειρωτική χώρα και διασυνδεμένα νησιά).

Tα στοιχεία έδωσε η Επιστημονική Ευαιρεία Αιολικής Ενέργειας, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ανέμου στις 15 Ιουνίου, για την οποία έχει προγραμματίσει σειρά εκδηλώσεων. Με την ευκαιρία αυτή ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Παπασταματίου, επισημαίνει ότι παρά την κρίση ο κλάδος της αιολικής ενέργειας είναι από αυτούς που συνεχίζουν να επενδύουν, ενώ κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να προχωρήσουν στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, με την άρση των στρεβλώσεων που επικρατούν.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ, τα νέα αιολικά μεγαβάτ υλοποιήθηκαν κυρίως από την ENEL (28,35), την ΕDF (24), την Ελλάκτωρ (20) και την Attica Ventures (12,4). Σε επίπεδο Περιφερειών η Στερεά Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων αφού φιλοξενεί 546,2 μεγαβάτ (31,7%) και ακολουθεί η Πελοπόννησος με 341,05 μεγαβάτ (19,8%) και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη με 240,55 μεγβάτ (14%).Όσον αφορά την κατάταξη των επενδυτικών ομίλων με βάση την εγκατεστημένη ισχύ που ελέγχουν, στους 5 πρώτους περιλαμβάνονται οι εξής:

· η EDF 297 μεγαβάτ (17,2%),
· η Iberdrola Rokas 250,7 μεγαβάτ (14,6%),
· η Τέρνα Ενεργειακή 241,5 μεγαβάτ (14%),
· η ENEL 200,8 μεγαβάτ (11,7%) και
· η Ελλάκτωρ 151,0 μεγαβάτ (8,8%).
Δηλαδή οι πέντε πρώτοι όμιλοι ελέγχουν 1.141 μεγαβάτ, ή το 66,2% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος, ποσοστό που δείχνει ότι ο κλάδος χαρακτηρίζεται πλέον από μεγάλη συγκέντρωση επενδυτικών δυνάμεων.

Σε ό,τι αφορά στους κατασκευαστές, η Vestas έρχεται πρώτη έχοντας ι προμηθεύσει εξοπλισμό αιολικών γεννητριών για το 49% της ισχύος που έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Ακολουθούν η Enercon με 22%, η Siemens με 11%, η Gamesa με 10% και η Nordex με 4%.

Σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ, πέραν των 1423,06 μεγαβάτ, αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται ή έχουν συμβολαιοποιηθεί επιπλέον αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 216,5 μεγαβάτ που αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Παπασταματίου, δήλωσε:

«Παρά την οικονομική κρίση και τα μεγάλα προβλήματα ρευστότητας, ο κλάδος της αιολικής ενέργειας και των Α.Π.Ε. γενικότερα, συνεχίζει να επενδύει, δημιουργώντας ανάπτυξη και απασχόληση και εξοικονομώντας σημαντικά ποσά από εισαγωγές ορυκτών καυσίμων. Και αυτό χάρη στη δέσμευση και τον δυναμισμό των ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Ελλάδα. Είναι σημαντικό, η ελληνική Πολιτεία να μην υπονομεύει την προσπάθεια αυτή, που απαιτεί σταθερό επενδυτικό περιβάλλον και μακροχρόνια πολιτική δέσμευση».

Η ΕΛΕΤΑΝ καλεί την Κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και το Ελληνικό Κοινοβούλιο:

1. να προχωρήσουν σε ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού και άρση όλων των στρεβλώσεων ώστε να υπάρξει τίμιος και ισότιμος ανταγωνισμός καυσίμων και επιχειρήσεων με δυνατότητες επιλογών για τον καταναλωτή και βιώσιμη αντιμετώπιση των προβλημάτων στη αγορά,
2. να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη και βιώσιμη χρηματοδότηση του μηχανισμού στήριξης των Α.Π.Ε. με άρση των στρεβλώσεων του λανθασμένου τρόπου υπολογισμού του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ_ και ενσωμάτωσή του στο κόστος προμήθειας,
3. να επιβεβαιώσουν την στήριξη τους στο σημερινό μηχανισμό τιμολόγησης της αιολικής ενέργειας (feed in tariff), που εξασφαλίζει παροχή φτηνής και εγχώριας ηλεκτρικής ενέργειας,
4. να άρουν την υπερβολική φορολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας,
5. να διασφαλίσουν σταθερό επενδυτικό περιβάλλον.