1. Home
  2. Αιολική
  3. ενέργεια
  4. H ΕΛΕΤΑΕΝ για τις ΑΠΕ
H ΕΛΕΤΑΕΝ για τις ΑΠΕ

H ΕΛΕΤΑΕΝ για τις ΑΠΕ

0

Η διοίκηση της ΕΛΕΤΑΕΝ παραχώρησε συνέντευξη τύπου με αφορμή τις εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα του ανέμου, όπου σημείωνε ότι προβλέπει την εγκατάσταση 200 MW αιολικών μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο.


Ο πρόεδρος, κ. Παπασταματίου αναφέρθηκε αρχικά στην προσθήκη νέας εγκατεστημένης ισχύος τη φετινή χρονιά, λέγοντας ότι ανέρχεται σε 88 MW στο διασυνδεδεμένο και μη διασυνδεδεμένο σύστημα με βάση τα στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου.


Ο ίδιος θεωρεί ότι το 2011 ήταν μια ξεχωριστή χρονιά για τα αιολικά, καθώς προστέθηκαν πάνω από 300 MW, μια επίδοση που δύσκολα θα επαναληφθεί φέτος, δίχως αυτό να σημαίνει ότι η τωρινή εικόνα κρίνεται ως αρνητική. Κοινή παραδοχή αποτελεί πάντως ότι πλέον η αγορά αιολικών έχει μπει σε μια φάση που επηρεάζεται από την κρίση, με ορισμένα νέα έργα να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της έλλειψης χρηματοδότησης, κάτι που δεν υπήρχε σε προηγούμενα χρόνια. Ο κ. Παπασταματίου προχώρησε και σε μια πρόβλεψη όσον αφορά τα νέα αιολικά, λέγοντας ότι αναμένεται η εγκατάσταση περίπου 200 MW μέσα στους επόμενους 12 μήνες.


Όσον αφορά τα επίμαχα ζητήματα στην αγορά ενέργειας, η ΕΛΕΤΑΕΝ τα διαχωρίζει σε δύο κατηγορίες: Από τη μια διαπιστώνει το ειδικό πρόβλημα που αφορά τον τρόπο στήριξης των ΑΠΕ, ο οποίος θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Από την άλλη, υπάρχει το ευρύτερο πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά ενέργειας, το οποίο συμπαρασύρει και τις ΑΠΕ, παρόλο που δεν ευθύνονται για αυτό. «Σαν χώρα, ακολουθήσαμε ένα νόθο μοντέλο απελευθέρωσης της αγοράς τα τελευταία χρόνια. Όταν έσκασε η κρίση αναδείχτηκαν τα πραγματικά προβλήματα», σημείωσε σχετικά ο κ. Παπασταματίου.


Παρόλα αυτά, η ΕΛΕΤΑΕΝ θεωρεί ότι αν γίνουν οι κατάλληλες αλλαγές και ληφθούν ορισμένα έκτακτα μέτρα, τότε η αγορά θα μπορέσει να αποφύγει τα χειρότερα και να μην οδηγηθεί σε κατάρρευση. Πιο αναλυτικά, η Ένωση προτείνει την ενίσχυση της αγοράς ενέργειας μέσω του EFSF, την μείωση των διαφόρων περιττών επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς του ηλεκτρισμού και την εξυγίανση του τρόπου υπολογισμού του κόστους κάθε πηγής ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζεται ότι τα αιολικά και οι ΑΠΕ δεν είναι οι υπεύθυνοι της σημερινής κατάστασης.


Αναφορικά με την εικόνα της χώρας μας στη διεθνή αγορά, η Ένωση τονίζει ότι «μια ξένη εταιρεία που έχει εναλλακτικές λύσεις, θα επιλέξει να επενδύσει κάπου αλλού και όχι στην Ελλάδα, λόγω του ρίσκου». Παρόλα αυτά, μέχρι στιγμής οι ξένοι όμιλοι δεν έχουν εκφράσει κάποια συγκεκριμένη φοβία για επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή και απλά συνυπολογίζουν στις εκτιμήσεις τους το ευρύτερο ασταθές πολιτικό πλαίσιο.


Μάλιστα, ο κ. Παπασταματίου τόνισε ότι ο εγχώριος κλάδος θα ζημιωνόταν από μια πιθανή επιστροφή στη δραχμή, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού παράγεται σε άλλες χώρες και εισάγεται στη δική μας.
Τέλος, όσον αφορά τις εγγυημένες τιμές των ΑΠΕ, η ΕΛΕΤΑΕΝ θεωρεί ότι δεν τίθεται θέμα μείωσής τους για τα αιολικά στο άμεσο διάστημα. Στα πλαίσια αυτά, η Ένωση έχει προχωρήσει σε επαφές στο πρόσφατο παρελθόν και με τους Ευρωπαίους, όπου ανέλυσε τις θέσεις της και υποστήριξε την ανάγκη διατήρησης των τιμών στα τωρινά τους επίπεδα.