1. Home
  2. Θέρμανση
  3. -
  4. κλιματισμός
  5. H LG προσφέρει 10 tips ορθής επιλογής κλιματιστικού συστήματος
H LG προσφέρει 10 tips ορθής επιλογής κλιματιστικού συστήματος

H LG προσφέρει 10 tips ορθής επιλογής κλιματιστικού συστήματος

0

Με σωστή επιλογή κλιματιστικού επιτυγχάνονται εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση κόστους, μέγιστη απόδοση και ελάχιστος θόρυβος.


Η LG Electronics παραθέτει τους 10 σημαντικότερους παράγοντες για τη σωστή επιλογή και χρήση του κλιματιστικού με στόχο να απαντήσει στα βασικότερα ερωτήματα των καταναλωτών. Τα οικιακά και επαγγελματικά συστήματα κλιματισμού αποτελούν τομέα εξειδίκευσης της LG. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την πρώτη εταιρεία στην ελληνική αγορά που εγκαινίασε την Ακαδημία Κλιματισμού, εξειδικευμένο κέντρο εκπαίδευσης και κατάρτισης για συστήματα και συσκευές κλιματισμού, επενδύοντας στην συνεχή αναβάθμιση των δεξιοτήτων όλων των εμπλεκόμενων στον χώρο του Κλιματισμού.


Το έμπειρο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό της Ακαδημίας Κλιματισμού της LG Electronics Ελλάς και ο κ. Χρήστος Γκέκας, Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π. και υπεύθυνος Ακαδημίας, προτείνουν:


1. Υπολογίστε τον συντελεστή απόδοσης COP/EER
O συντελεστής απόδοσης (EER για τη ψύξη / COP για τη θέρμανση) είναι ένας καθαρός αριθμός, ο οποίος μας επιτρέπει να συγκρίνουμε διαφορετικές κλιματιστικές μονάδες, ώστε να αποφασίσουμε ποιά είναι αυτή που προσφέρει τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. Ο αριθμός προκύπτει, εάν διαιρέσουμε την ποσότητα ενέργειας που μας «δίνει» η κλιματιστική μονάδα με την ποσότητα ενέργειας που «παίρνει» η κλιματιστική μονάδα (την κατανάλωσή της σε ηλεκτρικό ρεύμα). Όσο πιο μεγάλος είναι ο συγκεκριμένος αριθμός, τόσο πιο οικονομική είναι η λειτουργία ενός κλιματιστικού. Επιπλέον τόσο λιγότερο ρεύμα χρειάζεται να καταναλώσει, ώστε να επιτύχει την επιθυμητή θερμοκρασία στο χώρο μας.\


2. Επιλέξτε κλιματιστικό με Συμπιεστή Inverter
Ο συμπιεστής Inverter έχει τη δυνατότητα να μεταβάλλει τη συχνότητα περιστροφής του και κατά συνέπεια την απόδοσή του, καταναλώνοντας ακριβώς όση ενέργεια χρειάζεται. Αυτό σημαίνει ότι η θερμοκρασία του χώρου παραμένει σταθερή, χωρίς τα συνεχή σταματήματα/ξεκινήματα των συμβατικών συμπιεστών, επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση ενέργειας.


3. Υπολογίστε την απόδοση του κλιματιστικού
Η απόδοση των κλιματιστικών μετριέται είτε σε Κw/h είτε σε BTU/h. Kαι οι δύο μονάδες εκφράζουν την ποσότητα θερμότητας (ενέργειας) που είτε μπορεί να απορροφήσει η μονάδα σε λειτουργία ψύξης, είτε να προσδώσει σε λειτουργία θέρμανσης.


4. Συντηρήστε σωστά και έγκαιρα το κλιματιστικό σας
Η συντήρηση μιας κλιματιστικής μονάδας έχει διπλό σκοπό. Την εξασφάλιση της λειτουργίας της όσον αφορά στην απόδοση, αλλά και στον καθαρισμό, ώστε οποιοιδήποτε μικρο-οργανισμοί αναπτύσσονται στο περιβάλλον που υπάρχει εντός της μονάδας να εξουδετερωθούν με τη χρήση κατάλληλων χημικών.


5. Δώστε προσοχή στην αφύγρανση σε μία μονάδα κλιματισμού
Όταν η μονάδα λειτουργεί σε ψύξη, καθώς ο αέρας περνά μέσα από την μονάδα και ψύχεται, οι υδρατμοί υγροποιούνται και στη συνέχεια με τη μορφή συμπυκνώματος απομακρύνονται μέσω της αποχέτευσης. Εάν υπάρχει πρόβλημα ξηρότητας, τότε θα πρέπει να αναπληρώσετε την υγρασία με κατάλληλη συσκευή, όπως είναι για παράδειγμα ο υγραντήρας.


6. Επιλέξτε την κατάλληλη συσκευή που ταιριάζει στο χώρο σας
Ο ακριβής υπολογισμός μιας μονάδας είναι αποτέλεσμα μελέτης από εξειδικευμένο Μηχανολόγο Μηχανικό. Παρ’ όλα αυτά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η εκτίμηση που γίνεται από έναν πωλητή είναι επαρκής για να καλύψει τις ανάγκες σας. Σε περίπτωση όμως που ο χώρος σας είναι ιδιαίτερος (π.χ. με πολύ φωτισμό / τοιχώματα μεταλλικά κ.α.) ενημερώστε τον πωλητή, ώστε να το λάβει υπ’όψιν στην εκτίμηση που θα κάνει. Η LG Electronics διαθέτει ένα απλό πρόγραμμα υπολογισμού της κατάλληλης συσκευής για τον κάθε χώρο στο http://www.lg.com/gr/microsite/LGsavingenergy/index.jsp


7. Τα βασικά κριτήρια για την επιλογή κλιματιστικού κατά σειρά σπουδαιότητας
Συγκεντρωτικά τα βασικά κριτήρια για την επιλογή του κλιματισμού είναι τα ακόλουθα: α) Συντελεστής απόδοσης β) Ποιότητα κι ευκολία τεχνικής υποστήριξης από την κατασκευάστρια εταιρεία γ) Δυνατότητα χρήσης φίλτρου πλάσματος/ιονιστή δ)Ποιότητα φίλτρων & ε) Χαμηλός θόρυβος.


8. Χρήση κλιματιστικών και Υγεία
Οι κλιματιστικές μονάδες, εφόσον χρησιμοποιούνται με γνώμονα τις οδηγίες των κατασκευαστριών εταιριών, όπως είναι η ορθή τοποθέτηση από εξειδικευμένο συνεργείο, η αποφυγή απ’ ευθείας έκθεσης σε ρεύμα αέρα, ο τακτικός καθαρισμός & συντήρηση, δεν παρουσιάζουν κανένα κίνδυνο για την υγεία.


9. Χαμηλός θόρυβος
Πρώτο βήμα αποτελεί η καλή συνεννόηση με το συνεργείο εγκατάστασης, το οποίο διαθέτει την ανάλογη εμπειρία, ώστε να γνωρίζει ποια είναι η καταλληλότερη θέση για την αποφυγή θορύβων και κραδασμών. Επιπλέον, όλες οι μονάδες διαθέτουν λειτουργία χαμηλής ταχύτητας ανεμιστήρα που μειώνει το θόρυβο στο εσωτερικό κατά τη λειτουργία τους.


10. Κατάλληλη θερμοκρασία θερμοστάτη του κλιματιστικού
Οι συνθήκες θερμικής άνεσης, όσον αφορά στη θερμοκρασία είναι μεταξύ 20 και 26 °C. Φροντίστε λοιπόν να προμηθευτείτε μία μονάδα, η οποία θα μπορεί να αναπληρώσει τις απώλειες/προσθήκες θερμότητας στο χώρο και ρυθμίστε τον θερμοστάτη σε μία θερμοκρασία μεταξύ των δύο παραπάνω.


tags: