1. Home
  2. Νέα
  3. Αλουμίνιον της Ελλάδος: Πότε θα μπει η συμπαραγωγή στο σύστημα;

Αλουμίνιον της Ελλάδος: Πότε θα μπει η συμπαραγωγή στο σύστημα;

0

Στην παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε χθες στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών του ομίλου Μυτιληναίος, ο ίδιος ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε στο θέμα της ένταξης της συμπαραγωγής στην αγορά ηλεκτρισμού και τη σημασία που έχει αυτή για τη βιωσιμότητα της «Αλουμίνιον της Ελλάδος». «Τα ψέματα τελείωσαν, υπάρχει κυβέρνηση και πρέπει να οριστικοποιήσει τη διαδικασία της συμπαραγωγής που έχει περάσει οποιοδήποτε όριο», δήλωσε χαρακτηριστικά, καθώς ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες  για να μπει η μονάδα στο σύστημα. Ο ίδιος έκανε λόγο για ύποπτες διαδικασίες για τις οποίες εάν κληθεί από τον αρμόδιο οικονομικό εισαγγελέα, θα καταθέσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Στην ερώτηση για το τι ακριβώς συμβαίνει με την μονάδα συμπαραγωγής της Αλουμίνιον, ο κ. Μυτιληναίος απάντησε πως η μονάδα σήμερα, λειτουργεί υπό καθεστώς «αρνητικού αρμπιτράζ» καθώς είναι αναγκασμένη να λειτουργεί προκειμένου να παράγεται θερμότητα για τις ανάγκες του εργοστασίου. Επειδή η μονάδα λειτουργεί συνεχώς, ο νομοθέτης έχει προβλέψει ότι το ηλεκτρικό πρέπει να πωλείται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι ζημιογόνος η πώληση του ρεύματος. Σήμερα ωστόσο, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο η μονάδα της συμπαραγωγής αμείβεται στην οριακή τιμή και κάθε μήνα εμφανίζει ζημιά 5 εκατ. ευρώ. «Αυτό είναι το αμπριτράζ που μας κατηγόρησαν κάποιοι ότι κάνουμε. Είναι οι ίδιοι που κάνουν τις μεθοδεύσεις για να μην μπει η συμπαραγωγή στο σύστημα» τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.

Πάντως στη λειτουργία της μονάδας συμπαραγωγής βασίζεται σε μεγάλο βαθμό η προοπτική της καθετοποιημένης μονάδας αλουμινίου της Αλουμίνιον αλλά και η επιτυχία του προγράμματος «Μέλλον» που αφορά σε συνολικά δέκα δράσεις που θα μειώσουν τα κόστη από 620 σε 475 εκατ. ευρώ μέχρι το 2013. Από τη βιωσιμότητα της Αλουμίνιον, και με δεδομένο ότι σήμερα είναι πρακτικά αδύνατες οι εισαγωγές πρώτων υλών, εξαρτάται συνολικά η βιομηχανία προϊόντων αλουμινίου. «Αυτή τη φορά παίζουν κυριολεκτικά με τη φωτιά, μιλάμε για τον κλάδο αλουμινίου με 30 χιλιάδες εργαζόμενους, όχι μόνο για τα 2500 άτομα που εργάζονται άμεσα ή έμμεσα στην Αλουμίνιον», ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος.

Αναφέρθηκε επίσης και στην κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ηλεκτρισμού και στις οφειλές του ΛΑΓΗΕ. Ανέφερε μάλιστα ότι το περιβάλλον έχει αρχίσει και επηρεάζει σοβαρά τις επιδόσεις του ομίλου, σημειώνοντας ότι ο κλάδος της ηλεκτροπαραγωγής είναι ο πλέον εκτεθειμένος στην ελληνική κρίση. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο όμιλος έχει το απαραίτητο μέγεθος για να κάνει εισαγωγές LNG που αυτή την περίοδο είναι έως και 30% φθηνότερο από το αέριο της ΔΕΠΑ, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει καθώς υπάρχουν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές του ΛΑΓΗΕ και τα ανακυκλούμενα φέσια στην αγορά ηλεκτρισμού.

Ο ίδιος άσκησε δριμεία κριτική στο μνημόνιο που όπως είπε δεν έχει καμία στρατηγική και περιέχει αντιφατικά μεταξύ τους μέτρα. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τον ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, δηλαδή στην παραγωγή που ανεβάζει το κόστος και ακυρώνει το όποιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα δόθηκε στην παραγωγή από τα μέτρα μειώσεων στους μισθούς. Αντιφάσεις υπάρχουν ακόμη και στις αποκρατικοποιήσεις όταν την ίδια στιγμή που πωλείται η Λάρκο, η ΕΕ παραπέμπει την εταιρεία για κρατικές ενισχύσεις.

Καταλήγοντας ο κ. Μυτιληναίος, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει μια τελευταία ευκαιρία, καθώς το κλίμα στο εξωτερικό είναι εξαιρετικά βαρύ για τη χώρα. Εκτίμησε ότι το κόστος τού να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ είναι ασύλληπτο για όλους ενώ τόνισε ότι πρέπει να κρατηθούμε στην ευρωζώνη πάση θυσία.

Τέλος για τις επιδόσεις του ομίλου το 2012 είπε πως «θα ήταν ουσιωδώς καλύτερα εάν το γενικότερο περιβάλλον ήταν καλύτερο. Το περιβάλλον πλέον αγγίζει εμάς και τις επιδόσεις μας» τόνισε χαρακτηριστικά.