1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Συνάντηση Μαρκουλλή-Αβραμόπουλου για τις ΑΟΖ
Συνάντηση Μαρκουλλή-Αβραμόπουλου για τις ΑΟΖ

Συνάντηση Μαρκουλλή-Αβραμόπουλου για τις ΑΟΖ

0

Η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή συναντήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον Έλληνα ομόλογό της κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο κατόπιν πρόσκλησης της κας Υπουργού.


Μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους και των διευρυμένων συνομιλιών των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, οι δύο Υπουργοί παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου.


Η Υπουργός Εξωτερικών στην εναρκτήρια δήλωσή της ανέφερε τα ακόλουθα: «Θα ξεκινήσω με δύο πολύ σημαντικές επισημάνσεις. Η πρώτη είναι ότι, όπως είθισται βέβαια, όπως είναι η παράδοση, η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, του φίλου Δημήτρη Αβραμόπουλου στο εξωτερικό είναι η Κύπρος.


Δεύτερη επισήμανση, ότι ο πρώτος επίσημος προσκεκλημένος της Κύπρου, την πρώτη ημέρα της Προεδρίας μας είναι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, ο φίλος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Αυτό, πιστεύω, είναι ένα πολύ σημαντικό και πολύ ηχηρό μήνυμα των πολύ στενών δεσμών και της στενής συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδας διαχρονικά.


Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό θεμάτων που έχουν να κάνουν με τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, την κρίση στην Ευρωζώνη, το Κυπριακό, τις απειλές της Τουρκίας σχετικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και γενικότερα τα θέματα της διεύρυνσης, όπως και θέματα της Νότιας Γειτονίας. Όπως γνωρίζετε, τόσο τα θέματα της διεύρυνσης, ιδιαίτερα της διεύρυνσης προς τα Βαλκάνια, όσο και το θέμα της Νότιας Γειτονίας αποτελούν πολύ σημαντικές προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας. Να πω ότι υπήρχε μια ταύτιση απόψεων αλλά και μια ευκαιρία για να έχουμε έναν πολύ καλύτερο συντονισμό,ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια αυτού του εξαμήνου.


Να ευχαριστήσω πάλι δημόσια τον Υπουργό Εξωτερικών και την Ελληνική Κυβέρνηση για τη μεγάλη βοήθεια που μας έχει δώσει η Ελλάδα με εμπειρογνώμονες οι οποίοι θα μας βοηθήσουν κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας τόσο εδώ στο Υπουργείο Εξωτερικών αλλά και σε άλλα Υπουργεία».


Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας στην εναρκτήρια δήλωσή του επισήμανε τα εξής: «Πρώτα απ’ όλα, για μία ακόμα φορά να ευχαριστήσω την κυρία Υπουργό Εξωτερικών και καλή μου φίλη Ερατώ για το καλωσόρισμα και για την εγκαρδιότητα μέσα στην οποία εξελίχθηκαν οι συνομιλίες μας. Επίσης, πρέπει να σας πω ότι είναι μεγάλη χαρά μου που ξεκινώ τη θητεία μου ως Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος από τη Μεγαλόνησο. Δεν είναι μόνο συμβολικό και σημειολογικό αυτό ως προς την αξία που έχει, αλλά προέρχεται και μέσα από την καρδιά μου.


Είναι,λοιπόν,ιδιαίτερη χαρά μου που συναντήθηκα σήμερα με τη φίλη Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, με την οποία είχαμε πράγματι μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, μέσα σε ένα ιδιαίτερα θερμό κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και αντίληψης.


Θα ήθελα, ως εκ τούτου, να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Υπουργό Εξωτερικών και για έναν παραπάνω λόγο για τη συνάντησή μας σήμερα, σε μια ιστορική πράγματι ημέρα για την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και για την Ευρώπη, που από σήμερα ξεκίνησε από εδώ η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ. Ευχήθηκα,λοιπόν,φτάνοντας στο αεροδρόμιο καλή επιτυχία και είμαι βέβαιος ότι όταν περάσει αυτό το εξάμηνο η Κύπρος θα έχει σφραγίσει με τις πρωτοβουλίες της, με την εξαίρετη οργανωτικότητά της σημαντικά αποτελέσματα που θα καθορίσουν το μέλλον της νέας μεγάλης μας χώρας, της Ευρώπης.


Οι συνομιλίες μας ήταν εξαιρετικά χρήσιμες, καθώς είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε διεξοδικά για την πορεία του Κυπριακού, την πρόοδο των ερευνών στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την άρτια προετοιμασία που έγινε για την Ευρωπαϊκή Προεδρία της Κύπρου. Μιλήσαμε ακόμα για τις προσπάθειες αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, τις τελευταίες εξελίξεις στην ΕΕ μετά τη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και την κατάσταση στη Συρία και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.


Οι συνομιλίες επαναβεβαίωσαν και επιβεβαίωσαν την ταύτιση αντιλήψεων και στόχων Ελλάδος και Κύπρου, καθώς και το άριστο και στενό επίπεδο συνεργασίας που υπάρχει ανάμεσα στα δύο Υπουργεία μας. Διαβεβαίωσα τη φίλη μου Ερατώ ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται ολόψυχα και έμπρακτα στο πλευρό της Κύπρου. Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να σας πω ότι μπορεί να διερχόμεθα δύσκολες στιγμές με την οικονομική κρίση, αλλά η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ένας ισχυρός παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Δεν έχει απομειωθεί το ‘διπλωματικό της απόθεμα’ και είναι πάντα έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή.


Ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση συνολικής και συμπεφωνημένης λύσης του Κυπριακού αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και αποτελεί το κλειδί για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η λύση αυτή πρέπει να είναι δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, να βασίζεται στις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και να είναι σύμφωνη με το κοινοτικό κεκτημένο. Θεωρώ ότι είναι στρατηγικό λάθος της Τουρκίας να μην αντιλαμβάνεται τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ και τους σημαντικούς φυσικούς πόρους στην κυπριακή ΑΟΖ ως κίνητρα για ταχύτατη επίλυση του Κυπριακού. Η επίτευξη λύσης είναι προς το συμφέρον όλων μας. Δυστυχώς,όμως, η Τουρκία εξακολουθεί να απειλεί με διχοτομικά σχέδια και να αποφεύγει τις επαφές με την Κυπριακή Προεδρία, ενώ προβαίνει ακόμα και σε επιθετικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ. Πρόκειται για κινήσεις αδιέξοδες που επιβαρύνουν το κλίμα, καθυστερώντας την επίλυση του κυπριακού ζητήματος. Πρέπει άμεσα να σταματήσει το κλίμα επιθετικότητας έναντι της Κύπρου, όπως επίσης και η διατύπωση απειλών κατά της Κύπρου.


Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω και πάλι θερμά την κα Ερατώ Μαρκουλλή για τη φιλοξενία και γι’αυτήν την τόσο, πράγματι, ενδιαφέρουσα και εγκάρδια συζήτηση και να τη διαβεβαιώσω ότι η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και εγώ προσωπικά θα βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό της, στο πλευρό των Κυπρίων, προκειμένου να επιτευχθεί η δίκαιη και βιώσιμη λύση που όλοι επιζητούμε, προς όφελος της ευημερίας των πολιτών και για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Πορευόμαστε μαζί σε πνεύμα συναντίληψης και είμαι βέβαιος, όπως είπα πριν,ότι και στο τέλος αυτού του εξαμήνου θα έχουν καταγραφεί θετικά αποτελέσματα στο όνομα της συνεργασίας, της ειρήνης, της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντός μας.


Την ευχαριστώ και πάλι και βεβαίως έχουμε χρόνο αρκετό, και απόψε και αύριο, για να συνεχίσουμε στο ίδιο πνεύμα τις συνομιλίες και τη συνεργασία μας».


Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς αποτίμησαν τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και αν συζήτησαν σχέδια συντονισμού και συναντίληψης, η δρ Μαρκουλλή δήλωσε: «Ήταν ένα από τα θέματα τα οποία είχαμε δει, ιδιαίτερα τα αποτελέσματα και τα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αντιλαμβάνεστε, όμως, ότι είναι θέματα για τα οποία θα πρέπει να υπάρξει μια συνέχεια επαφών, και ιδιαίτερα από τα αρμόδια Υπουργεία. Είναι πολύ σημαντικά Συμπεράσματα και πολύ σημαντικές αποφάσεις για όλη την ΕΕ, αλλά ιδιαίτερα για τις χώρες μέλη του Νότου. Σίγουρα, η Ελλάδα, η Κύπρος και οι άλλοι εταίροι μας που βρίσκονται στη νότια περιοχή της ΕΕ μπορούν και πρέπει να αξιοποιήσουν στο μέγιστο αυτές τις αποφάσεις. Σίγουρα η συνεργασία μας είναι δεδομένη και σε αυτό τον τομέα».


Από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε τη συμφωνία του και πρόσθεσε: «Η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων και των συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής είναι επ’ ωφελεία ολόκληρης της Ευρώπης και ειδικότερα του τόξου των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Η Ελληνική Κυβέρνηση μελετά και αξιολογεί αυτά τα Συμπεράσματα και είμαι βέβαιος ότι,μετά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν και από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο δρόμος ανοίγει για να αξιοποιήσουμε αυτά τα θετικά μέχρι στιγμής Συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Συνόδου. Με την κα Υπουργό αναλύσαμε και συζητήσαμε το περιεχόμενο της τελευταίας Συνόδου Κορυφής όπου, όπως γνωρίζετε,ήμουν εκεί στο πλαίσιο του κλιμακίου που υποστήριξε την ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, και εμβαθύναμε σε όλες τις πτυχές των Συμπερασμάτων αυτής της τόσο σημαντικής Συνόδου».