1. Home
  2. Αιολική
  3. ενέργεια
  4. ΑΠΕ: Έρχονται αλλαγές…
ΑΠΕ: Έρχονται αλλαγές…

ΑΠΕ: Έρχονται αλλαγές…

0

Διάλογος για τα άμεσα μέτρα εξισορρόπησης της αγοράς αλλά και για τις μακροπρόθεσμες αλλαγές που θα επέλθουν στο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς, πρόκειται να ξεκινήσει . Ένα από τα βασικά επιχειρήματα θα αποτελέσει  η γραμμή ότι τα φωτοβολταϊκά εξοικονομούν χρήματα τα οποία όμως καταλήγουν να επιδοτούν ορυκτά καύσιμα. Με σκοπό αυτό και ο ΣΠΕΦ χθες παρουσίασε μελέτη του Αριστοτελείου , που τεκμηριώνει ότι το ηλεκτρικό σύστημα εξοικονομεί εκατοντάδες εκατ. ευρώ από τη λειτουργία των φωτοβολταϊκών ,χωρίς όμως αυτό να αποτυπώνεται στην πράξη.

Με την έκθεσή της η ΡΑΕ προτείνει για τις ΑΠΕ την επανεξέταση μιας σειράς «κατακτήσεων» του κλάδου όπως συγκεκριμένα αναφέρει, τα οικονομικά κίνητρα, τους μηχανισμούς στήριξης και τους ποσοτικούς στόχους σε σχέση με το μείγμα. Η ΡΑΕ  επισημαίνει και το στόχο της συγκράτησης της περαιτέρω αύξησης του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) καθώς και  την επίτευξη του στόχου για διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα.

Εξετάζονται έμμεσοι τρόποι μείωσης των επιδοτήσεων ,όπως ο περιορισμός της ενέργειας που θα γίνεται δεκτή από το διαχειριστή με την ευνοϊκή ταρίφα, μια εκδοχή του περίφημου ισπανικού μοντέλου feed in premium. Επίσης ,αναφέρεται και η αύξηση της φορολογίας των κερδών , με τα έσοδα να κατευθύνονται για τη κάλυψη των ελλειμμάτων του ΛΑΓΗΕ.

Ο στόχος τη συγκεκριμένη στιγμή είναι να μην αυξηθεί το τέλος ΑΠΕ, αν και είναι αρκετά δύσκολο. Το σίγουρο που μπορεί να επιτευχθεί είναι εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες «ενέσεις ρευστότητας» να περιοριστεί το ποσοστό αύξησης. Η αλλαγή του συστήματος φαίνεται πάντως ότι θα αποφασιστεί σε δεύτερο στάδιο και θα προηγηθεί ένα πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων με στόχο να ανακτηθεί ρευστότητα στην αγορά και να μην υπάρξουν εκ νέου προβλήματα που θα απειλήσουν την ισορροπία του συστήματος. Με τα σημερινά δεδομένα (καθυστερήσεις και μηδενικές εισροές εσόδων από πηγές που προβλέφθηκαν όπως τέλος ΕΡΤ και νέες δημοπρασίες ρύπων) εκτιμάται ότι το πρώην τέλος ΑΠΕ, νυν ΕΤΜΕΑΡ θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά.

Όπως αναφέρουν παράγοντες  της αγοράς  των φωτοβολταϊκών,  οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ΑΠΕ, έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια στο χώρο τους για να πετύχουν τους  στόχους τους. Επισημαίνουν, ότι  το πιο δυνατό σημείο που έχει καταστήσει ελκυστικές τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά έργα στην Ελλάδα, είναι η ξεκάθαρη και ευνοϊκή τιμολογιακή πολιτική που είχε μέχρι τώρα η χώρα (σε συνδυασμό βεβαίως με την υψηλή ηλιοφάνεια). Υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητη η συνεπής και σταθερή πολιτική ταριφών ειδικά σήμερα όπου βιώνουμε ένα κλίμα το οποίο μέχρι πρόσφατα χαρακτηριζόταν από πολιτική αστάθεια και ένα δυσάρεστο χρηματοδοτικό περιβάλλον. Προσθέτουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συγκεντρωθεί στο να διατηρήσει την σταθερότητα της αγοράς και συγκεκριμένα τις τιμές FIT που αποτελούν το «κλειδί» για την ανάπτυξη της αγοράς. Σε αντίθετη περίπτωση, πιθανές αποφάσεις που θα αποδυνάμωναν το υφιστάμενο πλέγμα κινήτρων, θα έφερναν ύφεση και μαρασμό σε μια αγορά (από τις ελάχιστες) με θετική προοπτική και θα λειτουργούσε αποτρεπτικά για την υλοποίηση ξένων επενδύσεων στη χώρα, εξαιτίας της αφερεγγυότητας της πολιτείας.

*Της Φρόσως Αλεξοπούλου