1. Home
  2. Ηλιακή
  3. ενέργεια
  4. Νέοι trackers από την Mechatron
Νέοι trackers από την Mechatron

Νέοι trackers από την Mechatron

0

Αξιοποιώντας τη διεθνή στροφή των επενδυτών προς τους ηλιακούς ιχνηλάτες, στροφή η οποία κατέστη σαφής και στην Intersolar 2012, η Mechatron, η οποία έχει πλέον κατακτήσει την εγχώρια επενδυτική κοινότητα, είναι έτοιμη να καλύψει τις ανάγκες της διεθνούς αγοράς, με το δυναμικό λανσάρισμα των καινοτόμων trackers της σε αγορές της Ευρώπης.


Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρία έχει κάνει τα πρώτα βήματα στην ανερχόμενη και πολλά υποσχόμενη αγορά της Κύπρου, όπου οι συνθήκες ηλιοφάνειας θεωρούνται ιδανικές για υψηλές αποδόσεις, ευνοώντας, έτσι, στο έπακρο την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων με χρήση ηλιακών trackers. Αυτό ακριβώς το πλεονέκτημα της Κύπρου στοχεύει να αξιοποιήσει η εταιρία και ήδη έχουν αρχίσει να εισπράττονται τα πρώτα θετικά μηνύματα από τον επενδυτικό κλάδο της χώρας.


Την περασμένη άνοιξη η Mechatron είχε μια ιδιαίτερα δυναμική παρουσία στην έκθεση Savaenergy 2012 που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκαν σημαντικές επαφές τόσο με αξιωματούχους της πολιτείας όσο και με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου της Κύπρου. Από τις συγκεκριμένες επαφές τα στελέχη της εταιρίας διέγνωσαν έντονο ενδιαφέρον για αξιοποίηση της τεχνολογίας που προσφέρει η Mechatron για μέγιστη εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας στην Κύπρο μέσω των καινοτόμων συστημάτων ιχνηλάτησης του ήλιου της σειράς Mechatron Solar Trackers, οι οποίοι εξασφαλίζουν έως και 40% υψηλότερες αποδόσεις συγκριτικά με τα «παραδοσιακά» συστήματα σταθερών βάσεων.


Και εκτός της Κύπρου πάντως, θετικό καταγράφεται το κλίμα και σε άλλες αγορές τις οποίες η εταιρία «πολιορκεί», όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Το τεράστιο ενδιαφέρον που προσέλκυσε κατά τη συμμετοχή της στην έκθεση Intersolar αποτελεί αδιαμφισβήτητη αναγνώριση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των συστημάτων της Mechatron τα οποία τα καθιστούν ανταγωνιστικά σε διεθνές επίπεδο.


30% μεγαλύτερη απόδοση με το νέο μονοαξονικό tracker S140
Στην πορεία της για την κατάκτηση και των νέων αγορών, η Mechatron έχει ως νέο «όπλο» το νέο μονοαξονικό σύστημα S140 το οποίο παρακολουθεί αζιμουθιακά τον ήλιο, εξασφαλίζοντας έως και 30% μεγαλύτερη απόδοση.


Πρόκειται για το τελευταίο επίτευγμα του δυναμικού τμήματος R&D της εταιρείας το οποίο παρουσιάστηκε στην Intersolar Europe2012 και χάρη στον πρωτοποριακό σχεδιασμό και τη προηγμένη κατασκευή του η οποία βασίζεται στην καινοτόμα φιλοσοφία της Mechatron έτυχε ιδιαίτερης αποδοχής .


Η σχεδιαστική αρχή πάνω στην οποία στηρίχθηκε η δομή του συστήματος είναι εμπνευσμένη από τον εξωσκελετό του σκαθαριού, το οποίο διαθέτει εξαιρετική αναλογία αντοχής προς βάρος. Η δομή του είναι ένας συνδυασμός ενός ελλειπτικού βραχίονα (παρόμοιου με τα φτερά μιας ανεμογεννήτριας ή τα φτερά ενός αεροπλάνου) και ενός απλού πλέγματος που στηρίζει τα πάνελ. Ο νέος αυτός ελλειπτικός βραχίονας, βασισμένος στη συσσωρευμένη γνώση, την εμπειρία και τις εκτεταμένες εργοστασιακές δοκιμές της Mechatron, παρέχει σημαντικά ανώτερη αντοχή και δύναμη.


Η δομή του πλέγματος που στηρίζει τα φωτοβολταϊκά στοιχεία, μεταφέρει με ασφάλεια τα φορτία της κατασκευής. Προσφέρει επίσης υψηλή δομική σταθερότητα για την καλύτερη ευθυγράμμιση των πάνελ και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα της δομής στον χρόνο.


Ο οδηγός μηδενικών κραδασμών εξασφαλίζει απρόσκοπτη κίνηση και λειτουργία. Επίσης, λόγω της ικανότητας για συνεχή ολίσθηση υπό δυνατούς ανέμους, ο οδηγός παρέχει εξαιρετική στιβαρότητα και μπορεί να αντέξει ακόμα και σε συνθήκες τυφώνα. Όλα τα παραπάνω συνδυάζονται με τα μοναδικά, καινοτόμα χαρακτηριστικά των Mechatron Solar Trackers, όπως:
– Εξελιγμένο υδραυλικό σύστημα για απορρόφηση των κραδασμών και μέγιστη ανθεκτικότητα (πρακτικά απαιτεί μηδενική συντήρηση)
– Υψηλή ποιότητα κατασκευής (με πιστοποιήσεις)
– Γρήγορη και εύκολη εγκατάσταση – συμβατότητα όλων των τμημάτων
– Συμβατότητα με όλους τους τύπους Φ/Β στοιχείων
«Αστρονομικές» Αποδόσεις
Η κίνηση του συστήματος βασίζεται στην ακρίβεια του αστρονομικού αλγορίθμου. Αυτό συμβάλλει στη μέγιστη πρόσληψη ηλιακής ακτινοβολίας ακόμη και με συννεφιά.


Το αποτέλεσμα; Ποιοτικότερη και μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας έως και 30%, που συνεπάγεται μεγαλύτερο όφελος ανά μονάδα εγκατεστημένης ισχύος από ότι τα συμβατικά συστήματα.


Το Σύστημα που Σκέφτεται
Το σύστημα Mechatron Solar Tracker S140 είναι εφοδιασμένο με ένα προηγμένο σύστημα τηλεμετρίας που ενημερώνει για τη λειτουργία του μηχανήματος σε πραγματικό χρόνο.