1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012» του ΙΕΝΕ
Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012» του ΙΕΝΕ

Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012» του ΙΕΝΕ

0

Στο πλαίσιο αυτό, το εφετινό, 17ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012» του ΙΕΝΕ αναδεικνύει ως βασική θεματική του την «Γεωπολιτική και Αναπτυξιακή Διάσταση του Ελληνικού Ενεργειακού Συστήματος», με προσκεκλημένους ομιλητές κορυφαίους εκπροσώπους της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, της ενεργειακής κοινότητας, αλλά και μερικούς από τους πιο έγκυρους Έλληνες και ξένους αναλυτές σε θέματα ενέργειας και γεωπολιτικής.


Στην έναρξη του 17ου Εθνικού Συνεδρίου Ενέργειας «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012» του ΙΕΝΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στις 30 και 31 Οκτωβρίου, έχουν προσκληθεί ως ομιλητές, από την πλευρά της κυβέρνησης ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Καθηγ. Ευάγγελος Λιβιεράτος, και, εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Παπαδημούλης. Θεσμικοί παράγοντες της ελληνικής ενεργειακής αγοράς, όπως ο Δρ. Νίκος Βασιλάκος, Πρόεδρος της ΡΑΕ, ο Καθηγ. Αρθούρος Ζερβός (Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος, ΔΕΗ Α.Ε.), ο κ. Χάρης Σαχίνης ( Πρόεδρος & Δ/ νων Σύμβουλος, ΔΕΠΑ Α.Ε.), ο κ. Γιώργος Περιστέρης, Πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ και ο Καθηγ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης (Πρόεδρος, ΕΣΑΗ), θα καταθέσουν τις απόψεις και προτάσεις των πιο σημαντικών φορέων του ελληνικού κλάδου της ενέργειας.


Ενδεικτικό της αναβαθμισμένης σημασίας του εφετινού Συνεδρίου είναι άλλωστε, το ότι στα επίσημα γεύματα των δύο ημερών του Συνεδρίου προσκεκλημένοι ομιλητές θα είναι ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ της κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου (30 Μαΐου) και ο κ. Νεοκλής Συλικιώτης, Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας (31 Μαΐου). Η παρουσία των δύο κορυφαίων αξιωματούχων Ελλάδος και Κύπρου, καθ’ ύλην αρμοδίων για το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο των δύο χωρών, έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία οι δύο χώρες προχωρούν αποφασιστικά στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων που διαθέτουν.


Εξάλλου, μία ολόκληρη συνεδρία θα είναι αφιερωμένη στην έρευνα και ανάπτυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου. Εξέχοντα στελέχη του χώρου από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα συγκαταλέγονται στους ομιλητές στη συνεδρίας όπως ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ .Α.Ε., Δρ. Γιώργος Παπαρσένος, ο κ. Κώστας Καραγιαννάκος, Διευθυντής Διεθνών Δραστηριοτήτων της ΔΕΠΑ Α.Ε., ο Δρ. Σόλων Κασίνης, Διευθυντής του Τομέα Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Δρ. Ηλίας Κονοφάγος, Γεωλόγος Πετρελαίου και Αντιπρόεδρος της Flow S.A., ο κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος της Energean Oil & Gas, η Σύμβουλος του ΥΠΕΚΑ Καθηγ. Σοφία Σταματάκη (Σχολή Μηχ. Μεταλλείων-Μεταλλουργών, Τομέας Μεταλλευτικής ΕΜΠ) και ο Δρ. Ντίνος Νικολάου, Γεωλόγος Πετρελαίου-Ενεργειακός Οικονομολόγος και Γενικός Διευθυντής της Kanergy Kanergy Ltd.


Τις τελευταίες εξελίξεις και τάσεις στην ελληνική και διεθνή αγορά πετρελαίου θα εξετάσει η συνεδρία η οποία θα έχει, μεταξύ άλλων, ως ομιλητές, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΛ.ΠΕ. .Α.Ε. κ. Γιάννη Κωστόπουλος, τον διεθνούς φήμης ενεργειακό αναλυτή και Executive Director του Ινστιτούτου CGES του Λονδίνου, Dr. Leo Drolas, και τον κ. Γιάννη Κουρούκλη, Αντιπρόεδρο Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ελίν Βιοκαύσιμα Α.Ε.


H αναπτυξιακή και γεωπολιτική διάσταση της ενέργειας θα αποτελέσουν το αντικείμενο εξειδικευμένης συνεδρίας του 17ου Εθνικού Συνεδρίου Ενέργειας «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012», με προσκεκλημένους ομιλητές αναγνωρισμένους ειδικούς και αναλυτές από Ελλάδα και εξωτερικό. Ανάμεσα σε αυτούς ξεχωρίζουν o κ. Ανδρέας Ανδριανόπουλος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Διπλωματίας και Διεθνών Εξελίξεων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, η κ. Thea Khitarishvili, Caspian and Black Sea Programme Manager του Global Energy Dialogue, του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), ο Senior Manager Upstream and Gas της ενεργειακής συμβουλευτικής PFC Energy (Washington DC,USA), κ. Nikos Tsafos, και ο Δρ. Ιωάννης Μάζης, Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας-Γεωπολιτικής του Τμήματος Τουρκικών & Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.


Σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία η μετάβαση στο νέο μοντέλο οργάνωσης της αγοράς ηλεκτρισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη ( target model) τίθεται, πλέον, με επιτακτικό τρόπο, δεν θα μπορούσε να λείπει μία εξειδικευμένη συνεδρία για το θέμα από 17ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012» του ΙΕΝΕ.


Με προσκεκλημένους ομιλητές τον κ. Jean-Arnold Vinois, διευθυντή για τις εσωτερικές ενεργειακές αγορές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Φορέα Συνεργασίας των Ενεργειακών Ρυθμιστών (ACER) κ. Alberto Pototschnig, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να σχηματίσουν σαφή εικόνα των ευρωπαϊκών απαιτήσεων και προδιαγραφών στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού. Άλλωστε, οι κορυφαίοι εκπρόσωπων αρχών και θεσμών της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού, όπως οι Δρ. Γιώργος Κουτζούκος (Πρόεδρος, ΑΔΜΗΕ A.E.), κ. Μίλτος Ασλάνογλου (Αντιπρόεδρος Β’, ΡΑΕ) και κ. Γεώργιος Κόλλιας (Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.) θα περιγράψουν, από την πλευρά τους ο καθένας, τη σημερινή κατάσταση και τις μελλοντικές προκλήσεις της αγοράς ηλεκτρισμού στην Ελλάδα.


Η ηλεκτροπαραγωγή και επενδύσεις για την επόμενη δεκαετία θα απασχολήσουν, επίσης, μία ολόκληρη συνεδρία, με συντονιστή τον πρώην Πρόεδρο του ΣΕΕΣ και Αντιπρόεδρο του ΙΟΒΕ, Δρ. Ραφαήλ Μωυσή, και ομιλητές κάποιους από τους πλέον ειδικούς του χώρου, όπως ο κ. Ανδρέας Τζούρος, Διευθύνων Σύμβουλος της Elpedison A.E., ο Γενικός Διευθυντής του ΕΣΑΗ Καθηγ. Μανόλης Κακαράς, ο κ. Αβραάμ Μιζάν, Μηχ/γος-Ηλ/λόγος, Σύμβουλος Μηχανικός κ.ά.


Τέλος, σε μία περίοδο κατά την οποία η αγορά των ΑΠΕ αποτελεί μία από τους ελάχιστους τομείς της ελληνικής οικονομίας με άμεση αναπτυξιακή προοπτική, δεν θα μπορούσε να λείπει μία συνεδρία αφιερωμένη στην Πορεία προς τους Στόχους του 2020/2030 και τον ρόλο που παίζουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην επίτευξή τους. Στελέχη εταιρειών του χώρου των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και εκπρόσωποι δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, όπως ο Δρ. Γιάννης Καμπούρης, (Διευθυντής Ανάπτυξης Δικτύου, ΑΔΜΗΕ Α.Ε.), ο κ. Στέλιος Λουμάκης, (Πρόεδρος Δ.Σ, ΣΠΕΦ) και ο Δρ. Παναγιώτης Παπασταματίου, (Πρόεδρος Δ.Σ., ΕΛΕΤΑΕΝ), συγκαταλέγονται στους προσκεκλημένους ομιλητές της συνεδρίας αυτής.


Ανάμεσα στους βασικούς χορηγούς του 17ου Εθνικού Συνεδρίου Ενέργειας «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012» συγκαταλέγεται η εταιρεία Protergia του Ομίλου Μυτιληναίος, υποστηρικτής είναι η εταιρεία Siemens, ενώ ενδιαφέρον για υποστήριξη έχουν εκφράσει πολλές ελληνικές και ξένες εταιρείες.


Το λεπτομερές πρόγραμμα του «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012» θα ανακοινωθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου και θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση και ειδικό banner στο site του ΙΕΝΕ.