1. Home
  2. Ηλιακή
  3. ενέργεια
  4. “Αστικές πρίζες” στην Ελευσίνα με χορηγούς την ExelGroup και τη ΛΑΜΔΑ Green
“Αστικές πρίζες” στην  Ελευσίνα με χορηγούς την ExelGroup και τη ΛΑΜΔΑ Green

“Αστικές πρίζες” στην Ελευσίνα με χορηγούς την ExelGroup και τη ΛΑΜΔΑ Green

0

H ExelGroup, πάντα δίπλα στους νέους ανθρώπους με όραμα και πρωτοποριακές ιδέες, στηρίζει τo project ΑΚΤΙΝΑ* το οποίο παρουσιάζεται στα πλαίσια του φεστιβάλ του Δήμου Ελευσίνας «Αισχύλεια 2012» (26.08-14.10.2012) στο Παλαιό Ελαιουργείο, στην παραλία Ελευσίνας.


Η πρόταση ΑΚΤΙΝΑ* αποτέλεσμα συνεργασίας της Energize (www.energize.gr), εταιρείας μελέτης και εγκατάστασης συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της αρχιτεκτονικής ομάδας CITY INDEX (www.cityindexlab.com), αποτελεί την ελληνική πρόταση για την ηλεκτροκίνηση στα αστικά ή τουριστικά κέντρα. Αφορά έναν σταθμό φόρτισης, αλλά και ηλεκτρονικής ενημέρωσης, που θα λειτουργεί αποκλειστικά αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια, μέσω φωτοβολταϊκών πάνελ. Κάτι σαν «αστική πρίζα».


Η ΑΚΤΙΝΑ είναι ένα έργο που θέτει με επίκαιρο τρόπο ζητήματα όπως της ζωής και μετακίνησης στην πόλη με τρόπο φιλικό στον άνθρωπό χωρίς ηχορρύπανση και ρύπανση, υπογραμμίζοντας παραμέτρους όπως η αειφορία, η αυτονομία, η φυσική ζωή, βασισμένο στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών και στην ομαδική εργασία. Η κατασκευή του σταθμού ήταν έργο της ExelGroup και η εγκατάσταση έγινε από την Energize, ενώ χορηγός των ηλ. Ποδηλάτων είναι η ΛΑΜΔΑ Green.


«Επιλέξαμε η πρώτη πιλοτική εφαρμογή του project, να πραγματοποιηθεί στην Ελευσίνα, μια πόλη -παραδοσιακά- με ποδήλατο, στην οποία τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιείται μια συντονισμένη προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας της καθημερινής ζωής σε πολλαπλά επίπεδα (περιβαλλοντικό, πολιτιστικό, κοινωνικό). Σε αυτήν την κατεύθυνση, η πρωτοβουλία μας υποστηρίζεται θερμά από την τοπική αυτοδιοίκηση και φιλοξενείται στο σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός της πόλης», εξηγεί η εταιρεία Energize.


Η ιδέα αυτή αναλύεται σε δύο βασικούς άξονες· πρώτος αυτός της βιώσιμης εναλλακτικής μετακίνησης. Η διευρυμένη χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων παρατηρείται ήδη σε διεθνές επίπεδο, αφού τόσο η αύξηση των τιμών των καυσίμων, όσο και η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των ανθρώπων, οδηγεί στην αναζήτηση νέων τρόπων μετακίνησης. Ο δεύτερος άξονας εστιάζει στην ιδέα αστικού εξοπλισμού που υπερβαίνει τη συμβατική χρηστικότητά του, καθώς δύναται να λάβει ένα χαρακτήρα παραγωγικής μονάδας ενέργειας, προς όφελος όλο και μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού.


Στο σταθμό φόρτισης στην Ελευσίνα, «θα υπάρχουν διαθέσιμα πέντε ηλεκτρικά ποδήλατα που μας έχει παραχωρήσει η εταιρεία ΛΑΜΔΑ Green, ώστε οι επισκέπτες των “Αισχυλείων” να μπορούν να δουν ιδίοις όμμασι πώς μπορούν να αξιοποιήσουν την ηλεκτρική ενέργεια που έχει προέλθει από ηλιακή ακτινοβολία», υπογραμμίζει η ομάδα CITY INDEX.


Η ΑΚΤΙΝΑ* αποτελείται από 6 φωτοβολταϊκά πάνελ, μία μεταλλική κατασκευή ύψους σχεδόν 5 μέτρων, οκτώ συσσωρευτές, όλα χορηγία της ExelGroup και λοιπό εξοπλισμό που υποστηρίζει την πολυμορφική και διαδραστική συμπεριφορά της ΑΚΤΙΝΑ*. Τον Αύγουστο, ο σταθμός θα μπορεί να παράγει περισσότερο από 7,5 kwh/ημέρα, το Σεπτέμβριο περισσότερο από 6 kwh/ημέρα και τον Οκτώβριο περίπου 5 kwh/ημέρα. Ο επισκέπτης θα μπορεί να ξεκουραστεί σε ένα είδος «καθιστικού» με ασύρματο δίκτυο internet (wi-fi) και να φορτίσει κινητό, φορητό υπολογιστή κ.λπ. ενώ θα φορτίζεται η μπαταρία του ποδηλάτου Ecobike.


Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ExelGroup κ. Σταύρος Τριανταφύλλου επισημαίνει: «H ExelGroup επικροτεί και ενισχύει την προσπάθεια και την πρωτότυπη και πρακτική ιδέα των νέων ανθρώπων της εταιρείας Energize να προσφέρουν πρωτοποριακές λύσεις αξιοποιώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την εξυπηρέτηση των αναγκών των σύγχρονων κατοίκων που επιθυμούν οι δραστηριότητες τους να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον. Παράλληλα δουλεύουμε εντατικά στην κατεύθυνση ανάπτυξης νέων προϊόντων, για ιδιώτες και επαγγελματίες, στηριγμένα σε φωτοβολταϊκά συστήματα».


*Το project ΑΚΤΙΝΑ* πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Ελευσίνας και των χορηγών ExelGroup (www.exelgroup.gr) και ΛΑΜΔΑ GREEN (www.lamdagreen.gr).