Τι να προσέχετε όταν αγοράζετε καυσόξυλα
Ο χειμώνας που έρχεται προμηνύεται δύσκολος λόγω της οικονομικής κρίσης και δεν είναι λίγοι εκείνοι που στρέφονται προς τα καυσόξυλα ως επιλογή θέρμανσης της κατοικίας τους.
Οι ειδικοί προσφέρουν μερικές απλές συμβουλές προς τον καταναλωτή που αγοράζει ξύλα:
-Να προμηθευτεί εγκαίρως ξύλα ενόψει του χειμώνα, καθώς οι έμποροι προειδοποιούν για το ενδεχόμενο σοβαρών ελλείψεων αργότερα.
-Να προτιμά τα ελληνικά ξύλα και μάλιστα τον ελληνικό δρυ. Σύμφωνα με την κ. Αγγελίδου, η ποιότητά του είναι ανώτερη από τα εισαγόμενα καυσόξυλα, λόγω εδαφών, υψομέτρου και πυκνότητας που εξασφαλίζει μεγαλύτερη και παρατεταμένη ενέργεια κατά την καύση.
-Να ελέγχει τα παραστατικά που «συνοδεύουν» τα ξύλα κατά τη μεταφορά τους ώστε να πληροφορείται αν είναι ελληνικά ή εισαγόμενα και να πληρώνει το ποσό που έχει συμφωνήσει, δεδομένου ότι το ελληνικό ξύλο είναι ακριβότερο από το βουλγαρικό.
-Να μην αγοράζει χλωρά ξύλα γιατί δεν καίγονται σωστά και επιβαρύνουν το «πορτοφόλι» του καταναλωτή, λόγω μεγαλύτερου βάρους.
-Να ζυγίζει, όταν αυτό είναι δυνατόν, τις ποσότητες των ξύλων που αγοράζει. Σύμφωνα με τον κ. Γρούιο, ιδιαίτερα σε μη αστικά περιβάλλοντα, υπάρχουν ζυγαριές όπου μπαίνουν τα φορτηγά και με τον υπολογισμό του μεικτού φορτίου και του απόβαρου προκύπτει η διαφορά.
-Να έχει στο νου ότι, παρ’ όλο που τα καυσόξυλα δεν φέρουν σήμανση το κάθε ένα ξεχωριστά, τα δασαρχεία της Ελλάδας χρησιμοποιούν στρόγγυλες κόκκινες και πράσινες σφραγίδες κατά τις εργασίες διαχείρισης των ξύλων στα δάση, ενώ οι βουλγαρικές αντίστοιχες σφραγίδες είναι πολυγωνικές πράσινου χρώματος και φέρουν ενδείξεις στο κυριλλικό αλφάβητο.
-Επίσης, έμποροι αλλά και δασολόγοι, μεταφέροντας την προσωπική τους εμπειρία, επισημαίνουν ότι το βουλγαρικό ξύλο είναι πιο σκούρο στο χρώμα και συνήθως πρόκειται για μεγαλύτερους και χοντρότερους κορμούς, κομμένους σε περισσότερα κομμάτια.
-Σε ό,τι αφορά τα ξύλα από το Άγιον Όρος, ο κ. Αγαλής συμβουλεύει τους καταναλωτές να ελέγχουν τα παραστατικά του φορτίου που οδηγείται στη μάντρα για να διαπιστώνουν την προέλευσή τους. Τονίζει, μάλιστα, ότι τα ξύλα που βγαίνουν από την Αθωνική πολιτεία είναι ξύλα που δύσκολα βλέπει κανείς σε άλλα σημεία της ελληνικής επικράτειας (δρυς, πουρνάρια και κουμαριές), ενώ τα φορτία ελέγχονται από το δασαρχείο ως προς την προέλευση και τον προορισμό της μεταφοράς τους. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, προωθείται συνεργασία της δασικής αρχής με συνεργεία της εφορίας για τη διεξαγωγή ελέγχων σε μάντρες εμπορίας ξυλείας.