1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Ερωτήματα του Γ.Γ. της ΓΕΝΟΠ για την ανακοίνωση ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ
Ερωτήματα του Γ.Γ. της ΓΕΝΟΠ για την ανακοίνωση ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ

Ερωτήματα του Γ.Γ. της ΓΕΝΟΠ για την ανακοίνωση ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ

0

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, κ. Κατσαρός, αναφορικά με τα ερωτήματα και τις απορίες του γύρω από την ανακοίνωση της ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ στις 4/9/2012.


Η ανακοίνωση του κ. Κατσαρού αναφέρει τα εξής: “Με βαθιά γνώση των γεγονότων (συνδικαλιστικών, νομικών κ.α.) και των εξελίξεων αλλά και με μεγάλη αγάπη προς την ΔΑΚΕ (παρά την λάσπη που προσπαθούνε κάποιοι πάνω στην απελπισία τους όλον αυτό τον καιρό να πετάξουν στο πρόσωπό μου), αναγκάζομαι να σπάσω τη σιωπή μου, διότι κρίνω πλέον ότι τα αποτελέσματα των ψευδών και προβοκατόρικων ανακοινώσεων και ειδήσεων είναι καταστροφικά για την αξιοπιστία του Σ.Κ. και τους εργαζομένους”.


“Ο ανήθικος αυτός πόλεμος με πειράζει μεν αλλά προσπαθούσα να κρατήσω σε χαμηλό επίπεδο τις καταστάσεις για το καλό της παράταξης και των εργαζομένων, άλλωστε γνωρίζω το συνδικαλιστικό τους επίπεδο και τις πρακτικές τους χρόνια τώρα και θεωρώ ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ή ελπίδα να βελτιωθούν και να αλλάξουν”.


Συγκεκριμένα, μερίδα λεγόμενων συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ/ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ (που δεν εκπροσωπούν ούτε την πλειοψηφία των μελών, στελεχών και Συλλόγων, αλλά κυρίως δεν εκπροσωπούν τις καταστατικές αρχές της) δήθεν υποστηρίζει ότι ο λόγος που γίνεται λίγους μήνες νωρίτερα το συνέδριο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, είναι η διατήρηση των συνδικαλιστικών καρεκλών και προσωπικά μου αποδίδεται πρωταγωνιστικός ρόλος για αυτό και επίσης ότι με την στάση μου στηρίζω μόνο τα δικά μου συμφέροντα και κάνω επιλεκτική ενημέρωση συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ υπονοώντας τον αποκλεισμό τους από συζητήσεις και επαφές.


Για τους λόγους αυτούς και όχι για την συνεχή προσωπική υπονόμευση μου , παραθέτω τα παρακάτω αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν ποιοι ενεργούν με βάση προσωπικές στρατηγικές θέτοντας σε κίνδυνο τα συμφέροντα των εργαζομένων.


– Μόλις έγινε ξεκάθαρο ότι δεν υποκύπτω και δεν καθοδηγούμαι από κανέναν και έχω στέρεα άποψη και ανιδιοτελή θέση για το καλό των εργαζομένων, αμέσως μετά την εκλογή μου ως Γ.Γ. της ΓΕΝΟΠ πριν από 2,5 χρόνια, προτεινόμενος ομόφωνα από την παράταξη της ΔΑΚΕ, εκδηλώθηκε αντικαταστατικά, μέσα στο κυκεώνα των εργασιακών προβλημάτων, σχέδιο ανατροπής μου από αυτούς που πιστεύανε ότι θα με «καθοδηγήσουνε», τους ίδιους που σήμερα κόπτονται ότι δήθεν ενεργούν ανιδιοτελώς για τα εργατικά ζητήματα.
– Η ανάγκη της επίσπευσης του συνεδρίου έχει αναλυθεί με ανακοινώσεις της ΓΕΝΟΠ. Η απόφαση για την πραγματοποίηση του πάρθηκε από το Δ.Σ της Ομοσπονδίας ψηφιζόμενη και από πολλούς από αυτούς που τώρα με την ανακοίνωση κατακρίνουν. Μερικοί πάλι από την ίδια πάντα ομάδα ανεβοκατέβαζαν το χέρι δηλαδή και ναι και όχι ( το άκρον άωτον της συνδικαλιστικής ανευθυνότητας) και άλλοι αλλιώς ψήφισαν στο Σύλλογο τους για το ίδιο θέμα και αλλιώς στο Δ.Σ της ΓΕΝΟΠ (συνδικαλιστικό καραγκιοζιλίκι).


Οι σοβαροί λόγοι της κατάστασης της Επιχείρησης και των προαναγγελθέντων εξελίξεων στο χώρο της Ενέργειας καθιστούν την πραγματοποίηση του Συνεδρίου αναγκαία. Υποστήριξα την πραγματοποίηση του από τις αρχές Μαρτίου και πριν την υπογραφή της ΕΣΣΕ γιατί θεωρούσα ότι έπρεπε να προηγηθεί για να έχει την μέγιστη αποδοχή και από το ανώτατο όργανο τη συνέλευση των εργαζομένων. Αυτοί που τώρα επικαλούνται ως προϋπόθεση απόφασης σημαντικών θεμάτων την ευρύτερη αποδοχή των εργαζομένων μέσα από το Συνέδριο στην περίπτωση της ΕΣΣΕ το αρνήθηκαν.
– Στο θέμα της δημιουργίας των δύο θυγατρικών η στάση τους ήταν εξίσου “σοβαρή” και “υπεύθυνη”. Στην ολομέλεια της παράταξης της ΔΑΚΕ, παραμονή του έκτακτου Συνεδρίου, διαμορφώθηκε η πρόταση της παράταξης την οποία και μετέφερα την ίδια ημέρα στο ΔΣ της ΓΕΝΟΠ. Την επόμενη ημέρα χωρίς καμία νομιμοποίηση (αφού είχε διαμορφωθεί και κατατεθεί η θέση), προφανώς μετά από ολονύκτια διαβούλευση και ευκαιριακά, άλλαξαν θέση και αποφάσισαν έτσι απλά να καεί η Ευρωπαϊκή οδηγία, χωρίς βέβαια να προτείνουν τίποτα ρεαλιστικά πως θα αντιμετωπιζόταν το σοβαρό αυτό για την Επιχείρηση και τους εργαζομένους θέμα. Μιλούν μάλιστα με στόμφο για «τα αρνητικά αποτελέσματα που τώρα βιώνουμε».


Μπορούν να μας απαντήσουν τι θα είχε συμβεί εάν δεν υπογραφόταν ο νόμος για την δημιουργία του ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ που εξασφαλίζει ότι όλοι οι εργαζόμενοι του Ομίλου διέπονται από το ίδιο εργασιακό καθεστώς και έχουν το ίδιο μισθολόγιο; Μπορούν να πουν στους συναδέλφους σε ποια εταιρεία και με ποιο ιδιοκτησιακό καθεστώς θα εργαζόντουσαν ΤΩΡΑ σε αυτές τις συνθήκες και σε αυτό το περιβάλλον που όλα ανατρέπονται ;


Παλαιά τακτική μαυρογυαλούρων πολιτικάντηδων που δεν έχουν άποψη και περιμένουν άλλοι να αναλάβουν το βάρος για να βγουν έπειτα να κάνουν κριτική .


– Όσο για την επιλεκτική ενημέρωση και τον «αποκλεισμό» τους από τις συναντήσεις. Πρέπει να τονισθεί ότι για το θέμα του ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ όρισα παραταξιακή επιτροπή που θα έκανε τις επαφές με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, με πολιτικούς φορείς για την διαμόρφωση άποψης . Από αυτούς λοιπόν που υπογράφουν την ανακοίνωση της ΔΑΚΕ και που συμμετείχαν στην Επιτροπή δεν παρουσιάστηκαν καμιά φορά.


Δυστυχώς κάποιοι μεγαλώσανε και ανδρωθήκανε συνδικαλιστικά με τακτικές προπαγάνδας και αλλοίωσης των γεγονότων, οδηγώντας βέβαια στην κατάντια που έχει σήμερα σαν πρότυπο ο συνδικαλιστής .Είναι οι ίδιοι που διαπλέκονται, εμπλέκονται και ηγούνται σε όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο χρόνο και που το υγιές κομμάτι της συνδικαλιστικής κοινωνίας καταδικάζει χωρίς φόβο και πάθος.


Τώρα που όπως ξεκάθαρα φαίνεται γιγαντώνεται ο νέος υγιής και καθαρός πόλος συνδικαλιστικής έκφρασης της παράταξης που με τεκμηρίωση επιχειρήματα, ειλικρίνεια και συνέπεια αντιμετωπίζει το εργασιακό γίγνεσθαι και εκπληρώνει με αποτελεσματικότητα τα ζητήματα των εργαζομένων, τώρα είναι που η αντίδραση των καθοδηγούμενων παλιών, και ξεπερασμένων γιγαντώνεται γιατί φαίνεται πόσο μικροί είναι…


Φοβούνται λοιπόν την αλήθεια και τα ερωτήματα που οδηγούν σε αυτή.


Τα ερωτήματα είναι πλέον απλά ΑΛΛΑ ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ…
– Γιατί δεν θέλανε αυτοί οι τόσο πολυπληθείς δυναμικοί διεκδικητές της θέσης του ΓΓ της ΓΕΝΟΠ Συνέδριο;
– Γιατί δεν θέλουν την αλλαγή και την ανανέωση της ομοσπονδίας ; τόσα χρόνια αυτοί τι καταφέρανε;
– Γιατί ενώ δηλώνουν πολυπράγμονες καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι όλων, όταν πρόκειται για ανάληψη ευθυνών και εργασία απουσιάζουν διαρκώς;
– Γιατί συναθροίζονται κρυφίως και ζητάνε χαρτιά και βοήθεια από πατερούληδες;
– Γιατί προσπαθούνε να μας πείσουνε να βάλουμε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα;
– Γιατί ευαγγελίζονται τελευταίως τις αρχές και τις αξίες που τιμούμε όλοι οι άλλοι χρόνια τώρα;
– Γιατί δεν βγαίνουν στον εργαζόμενο να τα πουν όλα αυτά, αλλά συζητούν ντε και καλά μόνο με στελέχη, υποσχόμενοι μάλιστα λαγούς με πετραχήλια και σίγουρες καρέκλες;
– Που ήταν τα τελευταία 2,5 χρόνια και ποιες με σαφήνεια ήταν και είναι οι θέσεις τους για τα προβλήματα των εργαζομένων και τα ζητήματα ηθικής και νομικής τάξεως που υπάρχουν σε σωματεία και συνδικαλιστές;
– Βοηθήσανε για το εργασιακό, για το ασφαλιστικό μας μέλλον υιοθετώντας ακραίες θέσεις αντίθετων παρατάξεων και απόψεις προηγούμενων δεκαετιών;
– Γιατί κάνουν το ίδιο σήμερα με το πρόβλημα των αποσπασμένων συναδέλφων στον ασφαλιστικό φορέα;
– Η απουσία άποψης και η στείρα αντίθεση αποτελεί άραγε θέση ή μακιαβελική τακτική για την συγκάλυψη της ιδεολογικής γύμνιας;
– Τι θέσεις πήρανε στο ΔΣ της ΔΕΗ ; στο ΔΣ της ΓΕΝΟΠ ; και τα ΔΣ ορισμένων σωματείων, συγκεκριμένοι συνδικαλιστές και γιατί όλοι σφυρίζουν αδιάφορα προσπαθώντας να πείσουν τον απλό εργαζόμενο ότι δεν τρέχει τίποτα;
– Τι και ποιους εξυπηρετεί η καθυστέρηση της έκφρασης, της βούλησης των εργαζομένων μέσω του συνεδρίου και η δυνατότητα αντίδρασης;


Αυτά και πολλά άλλα … σε πολλές συνέχειες…


Τις απαντήσεις οφείλουν να τις δώσουν όχι σε έμενα αλλά στους εργαζομένους και αν αρχίσουν πάλι το παιγνίδι της λάσπης και της παραπληροφόρησης κακό για αυτούς τους ίδιους γιατί οι εργαζόμενοι τους πήρανε χαμπάρι και ξέρουν ότι μόνο ο εαυτούλης και η καρέκλα τους ενδιαφέρει.


Προσωπικά το μόνο που έχω να πω, έχοντας εμπιστοσύνη στην κρίση των εργαζομένων συναδέλφων, είναι ότι «χωριό που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει».