1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. “Ενέργεια και Ανάπτυξη 2012” τον Οκτώβριο
“Ενέργεια και Ανάπτυξη 2012” τον Οκτώβριο

“Ενέργεια και Ανάπτυξη 2012” τον Οκτώβριο

0

Σημαντικοί παράγοντες του ελληνικού ενεργειακού τομέα, έγκυροι αναλυτές από την χώρα μας και το εξωτερικό, αλλά και κορυφαίοι εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου περιλαμβάνονται στους ομιλητές του 17ου Εθνικού Συνεδρίου Ενέργειας «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012» του ΙΕΝΕ.


Το «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012» θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στις 30 και 31 Οκτωβρίου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, επικεντρώνοντας στην «Γεωπολιτική και Αναπτυξιακή Διάσταση του Ελληνικού Ενεργειακού Συστήματος», σε μία συγκυρία αλλαγών και μεταβολών που συντελούνται ραγδαία στον γεωπολιτικό μας περίγυρο και που δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστες και τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ελλάδα.


Ειδικότερα, η διεξαγωγή ερευνών υδρογονανθράκων στην Κύπρο και την Ελλάδα και ευρύτερα στην Αν. Μεσόγειο, η κρίση στην ευρωζώνη σε συνδυασμό με το ευρωπαϊκό εμπάργκο στις ιρανικές εισαγωγές αργού, αλλά και οι ραγδαίες και έντονες πολιτικές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική, συμπίπτουν χρονικά, αναδεικνύοντας τη γεωπολιτική διάσταση της ενέργειας.


Προσκεκλημένος ομιλητής στο επίσημο γεύμα του Συνεδρίου, στις 30 Οκτωβρίου, είναι ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου, ενώ θα υπάρξουν παρεμβάσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρη Παπαδημούλη, εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και του πρώην Υφυπουργού ΠΕΚΑ και Γραμματέα της Κ.Ο. και Βουλευτή Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννη Μανιάτη, και της κ. Νίκης Φούντα, Βουλευτού Αιτωλοακαρνανίας της ΔΗΜΑΡ.


Θεσμικοί παράγοντες της ελληνικής ενεργειακής αγοράς, όπως ο Δρ. Νίκος Βασιλάκος, Πρόεδρος της ΡΑΕ, ο Καθηγ. Αρθούρος Ζερβός (Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος, ΔΕΗ Α.Ε.), ο κ. Χάρης Σαχίνης ( Πρόεδρος & Δ/ νων Σύμβουλος, ΔΕΠΑ Α.Ε.), ο κ. Γιώργος Περιστέρης, Πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ και ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης (Πρόεδρος, ΕΣΑΗ), θα καταθέσουν τις απόψεις και προτάσεις των πιο σημαντικών φορέων του ελληνικού κλάδου της ενέργειας. Επίσης, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του Προέδρου της ΡΑΕ Κύπρου κ. Γιώργου Σιαμμά.


Ενδεικτικό της επικέντρωσης του εφετινού «Ενέργεια & Ανάπτυξη» στην γεωπολιτική διάσταση της ενέργειας αποτελεί το γεγονός ότι μία ολόκληρη συνεδρία θα είναι αφιερωμένη στην έρευνα και ανάπτυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κασπία. Εξέχοντα στελέχη του χώρου από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα συγκαταλέγονται στους ομιλητές στη συνεδρίας όπως ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ .Α.Ε., Δρ. Γιώργος Παπαρσένος, ο κ. Κώστας Καραγιαννάκος, Διευθυντής Διεθνών Δραστηριοτήτων της ΔΕΠΑ Α.Ε., ο Δρ. Σόλων Κασίνης, Διευθυντής του Τομέα Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Δρ. Ηλίας Κονοφάγος, Γεωλόγος Πετρελαίου και Αντιπρόεδρος της Flow S.A., ο κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος της Energean Oil & Gas, η Σύμβουλος του ΥΠΕΚΑ Καθηγήτρια Σοφία Σταματάκη (Σχολή Μηχ. Μεταλλείων-Μεταλλουργών, Τομέας Μεταλλευτικής ΕΜΠ) και ο Δρ. Ντίνος Νικολάου, Γεωλόγος Πετρελαίου-Ενεργειακός Οικονομολόγος και Γενικός Διευθυντής της Kanergy Kanergy Ltd.


Οι τελευταίες εξελίξεις και τάσεις στην ελληνική και διεθνή αγορά πετρελαίου θα εξεταστούν στη συνεδρία η οποία θα έχει, μεταξύ άλλων, ως ομιλητές, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΛ.ΠΕ. .Α.Ε. κ. Γιάννη Κωστόπουλο, τον διεθνούς φήμης ενεργειακό αναλυτή και Executive Director του Ινστιτούτου CGES του Λονδίνου, Dr. Leo Drollas, και τον κ. Γιάννη Κουρούκλη, Αντιπρόεδρο Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ελίν Βιοκαύσιμα Α.Ε.


H αναπτυξιακή και γεωπολιτική διάσταση της ενέργειας θα αποτελέσουν το αντικείμενο εξειδικευμένης συνεδρίας του 17ου Εθνικού Συνεδρίου Ενέργειας «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012», με προσκεκλημένους ομιλητές αναγνωρισμένους ειδικούς και αναλυτές από Ελλάδα και εξωτερικό. Ανάμεσα σε αυτούς ξεχωρίζουν o ο Senior Manager Upstream and Gas της ενεργειακής συμβουλευτικής PFC Energy (Washington DC,USA), κ. Nikos Tsafos, ο Δρ. Ιωάννης Μάζης, Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας-Γεωπολιτικής του Τμήματος Τουρκικών & Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. Γεώργιος Δημητρακόπουλος, Διεθνολόγος, τ. Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τ. Ευρωβουλευτής.


Σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία υπάρχουν αφ’ ενός οι πρόνοιες του Μνημονίου και αφ’ ετέρου οι πρόσφατες αποφάσεις του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε. για την ΔΕΗ, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξειδικευμένη συνεδρία για τον μετασχηματισμό του ηλεκτρικού τομέα και της αγοράς ηλεκτρισμού στην Ελλάδα.
Στους ομιλητές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η κα. Χρυσούλα Αργυρίου, Policy Officer- Directorate-General for Energy & Transport της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Δρ. Γιώργος Κουτζούκος (Πρόεδρος, ΑΔΜΗΕ A.E.), ο κ. Μίλτος Ασλάνογλου (Αντιπρόεδρος Β΄, ΡΑΕ) ο κ. Γεώργιος Κόλλιας (Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.), o Δρ. Νίκος Φρυδάς (Ηλεκτρολόγος-Μηχανολόγος, Head of Markets & Regulation Practice, Mott MacDonald, Ηνωμένο Βασίλειο) και ο Δρ. Παναγιώτης Παπασταματίου (Πρόεδρος Δ.Σ., ΕΛΕΤΑΕΝ).


Η ηλεκτροπαραγωγή και επενδύσεις για την επόμενη δεκαετία θα απασχολήσουν, επίσης, μία ολόκληρη συνεδρία, με συντονιστή τον πρώην Πρόεδρο του ΣΕΕΣ και νυν Αντιπρόεδρο του ΙΟΒΕ, Δρ. Ραφαήλ Μωυσή, και ομιλητές κάποιους από τους πλέον ειδικούς του χώρου, όπως ο Γενικός Διευθυντής του ΕΣΑΗ Καθηγ. Μανόλης Κακαράς, ο κ. Ντίνος Μπενρουμπή, Εντεταλμένος Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της Protergia S.A., ο κ. Κώστας Θεοφύλακτος, Πρόεδρος του ΕΣΣΗΘ κ.ά.


Τέλος, σε μία περίοδο κατά την οποία μία σειρά ρυθμιστικές μεταβολές επιβάλλονται στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ , δεν θα μπορούσε να λείπει μία συνεδρία αφιερωμένη στην Πορεία προς τους Στόχους του 2020/2030 και τον ρόλο που παίζουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην επίτευξή τους. Στους ομιλητές περιλαμβάνονται στελέχη εταιρειών του χώρου των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και εκπρόσωποι δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, όπως ο Γενικός Διευθυντής του ΙΓΜΕ Καθ. Κωνσταντίνος Παπαβασιλείου, ο Δρ. Γιάννης Καμπούρης, Διευθυντής Ανάπτυξης Δικτύου του ΑΔΜΗΕ Α.Ε., ο κ. Ηλίας Καρυδογιάννης, Πρόεδρος Δ.Σ. της EnSCo, ο κ. Γιώργος Καμάρας, Διευθύνων Σύμβουλος της Helesco A.E., ο Δρ. Χρήστος Πρωτογερόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Phoenix Solar A.E. κ. ά.
Σκοπός του Συνεδρίου είναι να αποτελέσει, και εφέτος, ένα πεδίο γόνιμου διαλόγου πάνω στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος στην Ελλάδα και διεθνώς, από τον οποίο θα προκύψει η ανάλυση των τάσεων και των προοπτικών, η ανταλλαγή απόψεων και η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.


Ανάμεσα στους βασικούς χορηγούς του 17ου Εθνικού Συνεδρίου Ενέργειας «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012» του ΙΕΝΕ συγκαταλέγονται η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου Α.Ε. (ΔΕΠΑ), η εταιρεία Protergia του Ομίλου Μυτιληναίος, η EnSCo, υποστηρικτές είναι η εταιρεία Siemens και η δικηγορική εταιρεία Norton Rose, ενώ ενδιαφέρον για χορηγία και οικονομική υποστήριξη έχουν εκφράσει αρκετές ελληνικές και ξένες εταιρείες. Χορηγός επικοινωνίας του Συνεδρίου είναι το ενεργειακό ενημερωτικό portal energia.gr.


Το πρόγραμμα του «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012», οι όροι συμμετοχής, καθώς και η σχετική ανακοίνωση είναι διαθέσιμα μέσω ειδικού banner στο site του ΙΕΝΕ.