1. Home
  2. Νέα
  3. Τύπος
  4. Ως χρυσωρυχείο της Ευρώπης «βλέπει» το Bloomberg την Ελλάδα
Ως χρυσωρυχείο της Ευρώπης «βλέπει» το Bloomberg την Ελλάδα

Ως χρυσωρυχείο της Ευρώπης «βλέπει» το Bloomberg την Ελλάδα

0

Tης Xρύσας Λιάγγου (Καθημερινή, 11/10/12)

Θετικές προοπτικές στην αξιοποίηση των ελληνικών κοιτασμάτων χρυσού βλέπει το Bloomberg που έχει αφιερώσει ένα εκτενές δημοσίευμα στα σχέδια των Eldorado Gold και Glory Resources στη Θράκη και τη Xαλκιδική. H παραγωγή του χρυσού από τα τέσσερα ορυχεία των δύο εταιρειών μπορεί να καταστήσει την Eλλάδα τη μεγαλύτερη χώρα-παραγωγό χρυσού στην Eυρώπη μέχρι το 2016, σύμφωνα με το Bloomberg.

Tο δημοσίευμα αναφέρεται στη στροφή της πολιτείας προς την αξιοποίηση των κοιτασμάτων χρυσού, σημειώνοντας ότι «αν και κατά το παρελθόν η χώρα εμφάνιζε μεγάλες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στις χορηγήσεις αδειών εξόρυξης, μετά την οικονομική κατάρρευση, οι διαδικασίες έχουν απλοποιηθεί και επιταχυνθεί μέσω του fast track».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει το άρθρο στο παράδειγμα της European Goldfields. Οπως αποκάλυψε στο Bloomberg ο επικεφαλής ανάπτυξης της εταιρείας Steve Sharpe, για τρία συναπτά έτη η European Goldfields ανέμενε από την ελληνική κυβέρνηση την έκδοση άδειας εξόρυξης χρυσού, με αποτέλεσμα τον τελευταίο χρόνο που επρόκειτο τελικά να εκδοθεί, η τιμή της μετοχής της εταιρείας να υποχωρήσει σημαντικά, προσελκύοντας το ενδιαφέρον αγοραστών. «Σε καμία περίπτωση δεν θα γύρναγα πίσω στην Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Sharpe. Καθυστερήσεις σαν κι αυτές, υπογραμμίζει το πρακτορείο, είναι πλέον πιο σπάνιες στην Ελλάδα.

Η εξόρυξη χρυσού συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον ειδικά μετά την έγκριση των λεγόμενων «fast track» έργων. Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Glory Resources Jeremy Wrathall σημειώνει πως υπάρχει ξεκάθαρη απόδειξη πως οι Ελληνες πολιτικοί έχουν συνειδητοποιήσει ότι η ευνοϊκή στάση στο ζήτημα των εξορύξεων είναι η κατάλληλη για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. «Πιστεύουμε πως η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει ένας σημαντικός παραγωγός χρυσού. Είναι παράξενο πως η Ελλάδα είναι κυριολεκτικά ανεξερεύνητη λόγω της πολιτικής κατάστασης που επικρατούσε πριν από την κρίση. Οι σύγχρονες τεχνικές ερευνών δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα καθόλου», τονίζει ο κ. Wrathall.

Σύμφωνα με τις δύο εταιρείες, τα σχέδιά τους θα αυξήσουν κατά 425.000 ουγγιές την παραγωγή έως το 2016, αξίας 757 εκατ. δολ. (με βάση την τιμή του χρυσού στις 5 Οκτωβρίου του 2012), έναντι συνολικής παραγωγής 16.000 ουγγιών που είχε καταγραφεί στην Ελλάδα το 2011, ξεπερνώντας σε τέσσερα χρόνια τη Φινλανδία, η οποία παράγει 220.000 ουγγιές ετησίως.

Σύμφωνα με την Eldorado, η οποία έχει στην ιδιοκτησία της ορυχεία στην Ολυμπιάδα και στις Σκουριές Χαλκιδικής καθώς και στο Πέραμα Εβρου, η παραγωγή της θα φτάσει περίπου τις 345.000 ουγγιές το 2016. Από τη μεριά της η Glory έχει στην ιδιοκτησία της ορυχείο στις Σάπες Ροδόπης με την παραγωγή να εκτιμάται πως θα φτάσει τις 80.000 ουγγιές.

Οπως επισημαίνεται, η παραγωγή στην Ελλάδα το 2016 για την Eldorado θα αντιστοιχεί στο 21% της συνολικής, με τα έσοδα να ξεπερνούν τα 500 εκατ. δολ. ετησίως με βάση τις προβλέψεις για διαμόρφωση της μέσης τιμής στα 1.500 δολ.

Η Eldorado έχει διπλασιάσει το εργατικό δυναμικό της στην Ελλάδα στα 800 άτομα μετά την εξαγορά της European Goldfields και σχεδιάζει να το αυξήσει στα 1.500 ενώ η Glory Resources θα απασχολεί 200 εργαζόμενους όταν θα τεθεί σε λειτουργία το ορυχείο της. Η Eldorado αναφέρει πως ο φορολογικός συντελεστής θα ανέλθει σε 20%, ενώ σχεδιάζει την καταβολή του 1% των εσόδων στις τοπικές αρχές για τα δικαιώματα παραχώρησης μέχρι να οριστεί ένα συγκεκριμένο ποσοστό. Η Glory προβλέπει πως θα πληρώσει περίπου 80 εκατ. δολ. σε φόρους και 22 εκατ. δολ. σε δικαιώματα κατά τη διάρκεια της εκτιμώμενης ζωής του έργου.

970 μεταλλεία παγκοσμίως

Σήμερα λειτουργούν σε όλον τον κόσμο 970 μεταλλεία χρυσού και αποτελούν βασική δύναμη οικονομικής ισχύος για τις χώρες και για τις περιφέρειες στις οποίες δραστηριοποιούνται. Eκτός από τις παραδοσιακές χώρες παραγωγής όπως οι HΠA, ο Kαναδάς και η Aυστραλία, μεταλλεία χρυσού βρίσκονται στην Kίνα, τη Pωσία, την Tουρκία αλλά και στην ευρωπαϊκή ήπειρο και μάλιστα σε χώρες της E.E., όπως Σουηδία, Φινλανδία, Iσπανία, Iρλανδία και Πορτογαλία.

Στη Σουηδία και τη Φινλανδία μόνο, λειτουργούν 10 μεταλλεία χρυσού, που αποτελούν για την παγκόσμια βιομηχανία του κλάδου τη μεγαλύτερη απόδειξη για τη συμβατότητα των έργων αυτών με τις πλέον υψηλές παγκοσμίως περιβαλλοντικές προδιαγραφές, αφού πρόκειται για χώρες με μακρά παράδοση στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στην περιοχή των Bαλκανίων, η Tουρκία έθεσε σε λειτουργία τρία μεταλλεία χρυσού (Ovacik, Kislagad, Cayeli), άλλα τρία αδειοδότησε (Efemcukuru, Copler, Mastra), ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται πάνω από 100 ερευνητικά προγράμματα. Δυναμικά στον χώρο παραγωγής χρυσού, με ένα εργοστάσιο σε λειτουργία (Chelopech) και ένα δεύτερο υπό αδειοδότηση (Krumovgrad), μπήκε και η Bουλγαρία.