1. Home
  2. Αιολική
  3. ενέργεια
  4. Σε λειτουργία η ανεμογεννήτρια με τη μεγαλύτερη διάμετρο πτερυγίων
Σε λειτουργία η ανεμογεννήτρια με τη μεγαλύτερη διάμετρο πτερυγίων

Σε λειτουργία η ανεμογεννήτρια με τη μεγαλύτερη διάμετρο πτερυγίων

0

Μια εγκατάσταση ισχύος 6 MW μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια για 6.000 νοικοκυριά, από τον τομέα Ενέργειας της Siemens, που πραγματοποιεί τη δοκιμή πεδίου της νέας υπεράκτιας ανεμογεννήτριας SWT-6.0-154, με διάμετρο πτερυγίων (ρότορα) 154 μέτρων.


Η δοκιμή ξεκίνησε στις 6 Οκτωβρίου 2012, στο Ψsterild της Δανίας. Πιο συγκεκριμένα, η νέα ανεμογεννήτρια είναι εξοπλισμένη με τα μεγαλύτερα πτερύγια στον κόσμο, μήκους 75 μέτρων το καθένα. Με τη διάμετρο του ρότορα να φτάνει τα 154 μέτρα, κάθε ανεμογεννήτρια SWT-6.0-154 μπορεί να παράγει 25 εκατομμύρια κιλοβατώρες καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας σε υπεράκτιες τοποθεσίες. Η ισχύς αυτή είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες 6.000 νοικοκυριών. Το Μάιο του 2011, η Siemens είχε εγκαταστήσει την πρώτη ανεμογεννήτρια ισχύος 6 MW, με ρότορα 120 μέτρων, η οποία λειτουργεί με επιτυχία εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Η εμπορική έκδοση της σειράς SWT-6.0 θα διαθέτει ρότορα 154 μέτρων και αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον κλάδο της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.


«Η έναρξη της δοκιμής πεδίου για την ανεμογεννήτρια με το ρότορα των 154 μέτρων είναι ένα συναρπαστικό βήμα προς την ανάπτυξη ανταγωνιστικών τεχνολογιών για τα μεγάλα, υπεράκτια, αιολικά πάρκα του μέλλοντος. Για την ανάπτυξη της ανεμογεννήτριας άμεσης μετάδοσης και του πτερυγίου των 75 μέτρων, αξιοποιήσαμε τεχνολογική εξειδίκευση άνω των τριών δεκαετιών», δήλωσε ο Henrik Stiesdal, Chief Technology Officer του Τμήματος Αιολικής Ενέργειας του Τομέα Ενέργειας της Siemens.


Η τεχνολογία άμεσης μετάδοσης της Siemens επιτρέπει το συμπαγή σχεδιασμό της ανεμογεννήτριας. Οι ανεμογεννήτριες της σειράς SWT-6.0 είναι οι πιο ελαφριές της κατηγορίας τους, με το βάρος της ατράκτου να περιορίζεται μόλις στους 200 τόνους. Ο συνδυασμός στιβαρού σχεδιασμού και μικρού βάρους μειώνει τα κόστη υποδομών, εγκατάστασης και συντήρησης για τις υπεράκτιες αιολικές μονάδες. «Ταυτόχρονα, η ανεμογεννήτρια προσφέρει αυξημένη ενεργειακή απόδοση και μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής της», πρόσθεσε ο κύριος Stiesdal.


Η Siemens ανέπτυξε τις ανεμογεννήτριες SWT-6.0 ειδικά για τις απαιτητικές συνθήκες που επικρατούν στις υπεράκτιες τοποθεσίες. «Η νέα ανεμογεννήτρια ισχύος 6 MW αποτελεί ορόσημο για τις τεχνολογίες αξιοποίησης αιολικής ενέργειας. Σε σύγκριση με την ανεμογεννήτρια των 30 kW, την οποία αναπτύξαμε πριν 30 χρόνια, η νέα ανεμογεννήτρια θα παράγει πάνω από χίλιες φορές περισσότερη ενέργεια ανά έτος», σημείωσε ο κύριος Stiesdal. Η εξέλιξη των πτερυγίων του ρότορα είναι εξίσου εντυπωσιακή. Τα πρώτα πτερύγια της ανεμογεννήτριας 30 kW είχαν μήκος πέντε μέτρα το καθένα, όσο δηλαδή και το μήκος ενός minibus, ενώ τα νέα πτερύγια 75 μέτρων αντιστοιχούν στο μήκος ενός Airbus 380, του μεγαλύτερου αεροσκάφους στον κόσμο.


Η πρώτη ανεμογεννήτρια 6 MW της Siemens εγκαταστάθηκε το Μάιο του 2011 στο κέντρο δοκιμών στο Hψvsore της Δανίας. Λόγω περιορισμών ύψους, στο πρωτότυπο χρησιμοποιήθηκε ρότορας διαμέτρου 120 μέτρων. Η ανεμογεννήτρια αυτή λειτουργεί με επιτυχία εδώ και πάνω από ένα χρόνο, σημειώνοντας πολλά ρεκόρ παραγωγής ενέργειας κατά τη διάρκεια της δοκιμής της. Ο ρότορας διαμέτρου 154 μέτρων – μέγεθος ρεκόρ για την κατηγορία – είναι τοποθετημένος σε μια ανεμογεννήτρια ισχύος 6MW, η οποία έχει εγκατασταθεί στο νέο εθνικό κέντρο δοκιμών στο Østerild της Δανίας. Η επίσημη παρουσίαση της ανεμογεννήτριας πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του κέντρου δοκιμών, στις 6 Οκτωβρίου 2012.


Το πτερύγιο B75 που χρησιμοποιείται στο νέο ρότορα χαρακτηρίζεται από υψηλή σταθερότητα και χαμηλό βάρος. Τα ειδικά αεροδυναμικά προφίλ του πτερυγίου προσφέρουν ιδανικές επιδόσεις για ένα ευρύ φάσμα ταχυτήτων ανέμου. Για την κατασκευή του πτερύγιου B75, η Siemens αξιοποιεί την αποκλειστική μέθοδο IntegralBlade®, η οποία επιτρέπει την παραγωγή των πτερύγιων με ένα και μόνο καλούπι, χωρίς την ανάγκη συγκολλητικών αρθρώσεων. Τα πτερύγια που έχουν κατασκευαστεί με τη μέθοδο IntegralBlade® είναι 20% ελαφρύτερα από αυτά που κατασκευάζονται με παραδοσιακές μεθόδους. Συνολικά, ο συνδυασμός του έξυπνου προφίλ πτερύγιου ρότορα με το χαμηλό βάρος βοηθά στη μείωση του κόστους αξιοποίησης της αιολικής ενέργειας.


Η νέα ανεμογεννήτρια SWT-6.0-154 σημειώνει ήδη μεγάλη εμπορική επιτυχία. Τον Ιούλιο του 2012, η Siemens υπέγραψε μια σημαντική συμφωνία με το Δανέζικο όμιλο DONG Energy για την παράδοση 300 υπεράκτιων ανεμογεννητριών αυτού του τύπου. Οι ανεμογεννήτριες θα χρησιμοποιηθούν σε υπεράκτια αιολικά πάρκα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης, η Siemens θα εγκαταστήσει σύντομα δύο ακόμα ανεμογεννήτριες της σειράς SWT-6.0 στο βρετανικό υπεράκτιο αιολικό πάρκο της περιοχής Gunfleet Sands. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η ανεμογεννήτρια ισχύος 6 MW της Siemens θα δοκιμαστεί σε υπεράκτια περιοχή. Και οι δύο ανεμογεννήτριες που θα αξιοποιηθούν σε αυτό το έργο θα εξοπλιστούν με τον ρότορα των 120 μέτρων.


Οι λύσεις για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας αποτελούν μέρος του Περιβαλλοντικού Χαρτοφυλακίου της Siemens. Κατά το χρηματοοικονομικό έτος 2011, τα έσοδα από το Περιβαλλοντικό Χαρτοφυλάκιο ανήλθαν περίπου στα €30 δισ., αναδεικνύοντας τη Siemens σε έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών στον κόσμο. Κατά την ίδια περίοδο, τα προϊόντα και οι λύσεις της Siemens, επέτρεψαν στους πελάτες της να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που παρήγαγαν κατά σχεδόν 320 εκατομμύρια τόνους, μέγεθος ίσο με τις συνολικές ετήσιες εκπομπές του Βερολίνου, του Δελχί, του Χονγκ Κονγκ, της Κωνσταντινούπολης, του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης, της Σιγκαπούρης και του Τόκιο.