1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012» του ΙΕΝΕ
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012» του ΙΕΝΕ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012» του ΙΕΝΕ

0

Με ένα πρόγραμμα που κάλυψε τις βασικές θεματικές του σημερινού ελληνικού ενεργειακού τοπίου, το 17ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012» του ΙΕΝΕ, το οποίο ήταν αφιερωμένο στην «Γεωπολιτική και Αναπτυξιακή Διάσταση του Ελληνικού Ενεργειακού Συστήματος», ολοκληρώθηκε στις 31 Οκτωβρίου, μετά τη διήμερη επιτυχημένη διεξαγωγή του στο Ίδρυμα Ευγενίδου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.


Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η ομιλία του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μάκη Παπαγεωργίου, προσκεκλημένου ομιλητή στο επίσημο γεύμα του συνεδρίου, ο οποίος εστίασε στην ανάγκη αντιμετώπισης των επειγόντων θεμάτων που απασχολούν σήμερα την ενεργειακή αγορά και που ανάγονται στο υπέρογκο έλλειμμα στο ΛΑΓΗΕ που απειλεί με πλήρη εκτροχιασμό την ενεργειακή αγορά.


Εκ μέρους του ΙΕΝΕ, ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ Δρ. Γιάννης Δεσύπρης υπογράμμισε το ρόλο του Ινστιτούτου στην προαγωγή εποικοδομητικού διαλόγου για τα ενεργειακά θέματα της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης, ενώ στα αριθμητικά δεδομένα που υπογραμμίζουν τη σημασία του ενεργειακού κλάδου στην αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου κ. Κωστής Σταμπολής.


Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Καθηγητής Αρθούρος Ζερβός υποστήριξε ότι οι πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ακυρώνουν τις αιτιάσεις για καταχρηστική θέση της ΔΕΗ και δεν υπαγορεύουν διορθωτικά μέτρα, ενώ επανέλαβε την πάγια θέση της Επιχείρησης για σύνδεση των τιμολογίων λιανικής με τη χονδρεμπορική αγορά.


Αναφερόμενος στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Χάρης Σαχίνης τόνισε ότι πρέπει να αποτραπεί η κατάρρευση του συστήματος, ενώ υπογράμμισε ότι ο ΑΔΜΗΕ και ο ΛΑΓΗΕ χρωστούν περί τα 400 εκατ. ευρώ στους ιδιώτες παραγωγούς, που με τη σειρά τους οφείλουν στη ΔΕΠΑ περί τα 350 εκατ. ευρώ.


Την άποψη ότι θα πρέπει να γίνεται διαχωρισμός στο κόστος κάθε τεχνολογίας και όχι γενικά για τη διείσδυση των ΑΠΕ εξέφρασε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ κ. Γιώργος Περιστέρης, αναφερόμενος στην κριτική που διατυπώνεται για τη μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο. Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του ΕΣΑΗ κ. Ντίνος Μπενρουμπή ζήτησε εξορθολογισμό του μηχανισμού στήριξης των ΑΠΕ και μείωση στο κόστος του φυσικού αερίου.


Στη λειτουργία του κλάδου ενέργειας στην Κύπρο αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΡΑΕ Κύπρου Γιώργος Σιαμμάς, ο οποίος υπογράμμισε ότι προτεραιότητα της Κυπριακής προεδρίας είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τις ενεργειακές υποδομές, ενώ υπενθύμισε ότι προτάσεις για έργα κοινού ενδιαφέροντος με την Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν ήδη καταθέσει ιδιώτες.


Στον μετασχηματισμό του τομέα και της αγοράς ηλεκτρισμού στην χώρα μας αναφέρθηκε η εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Χρυσούλα Αργυρίου, σε μία παρουσίαση η οποία συνοδεύτηκε από μία πολύ ζωντανή συζήτηση με τη συμμετοχή βασικών στελεχών του ελληνικού ενεργειακού χώρου, υπό τον συντονισμό του Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΕΝΕ, Καθηγητή Παντελή Κάπρου (Ε3Μ-Lab, ΕΜΠ). Κατά τη διάρκεια της, κορυφαίοι εκπρόσωποι θεσμικών και κλαδικών ενεργειακών φορέων, εταιρειών κ.ά., όπως ο Δρ. Γιώργος Κουτζούκος, Πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ A.E., ο κ. Μιχάλης Φιλίππου, Επιχειρησιακός Δ/ντής Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας του ΛΑΓΗΕ A.E., ο κ. Μίλτος Ασλάνογλου, Αντιπρόεδρος Β’ της ΡΑΕ, ο Δρ. Παναγιώτης Παπασταματίου, Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, ο κ. Κώστας Κουκλέλης, Πρόεδρος Δ.Σ της ΕΒΙΚΕΝ, ο Δρ. Νίκος Φρυδάς, (CEng MIEE, Head of Markets & Regulation Practice της Mott MacDonald, U.K.), ο κ. Δημήτρης Ασημάκης, Εταίρος της Norton Rose LLP, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις πάνω σε μία σειρά επείγοντα ρυθμιστικά ζητήματα.


Να μιμηθεί το παράδειγμα της Κύπρου και να προχωρήσει χωρίς δισταγμό σε έρευνες υδρογονανθράκων κάλεσε την Ελλάδα ο Διευθυντής του Τομέα Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δρ. Σόλων Κασίνης, μιλώντας την δεύτερη ημέρα (31 Οκτωβρίου) του «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012» του ΙΕΝΕ. Μάλιστα, τόνισε ότι θεωρεί θέμα προτεραιότητας τη σύζευξη της κυπριακής και της ελληνικής ΑΟΖ, όπως και την επέκταση των ερευνών υδρογονανθράκων και σε άλλες περιοχές της ελληνικής ΑΟΖ. Επίσης, σε ομιλία-παρέμβαση ο πρώην Υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μανιάτης, τόνισε ότι τα κέρδη που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα πρέπει να αξιοποιηθούν προς όφελος των μελλοντικών γενεών.


Το γεωλογικό προφίλ της Ελλάδας ανέλυσε κατά την ομιλία του ο κ. Δρ. Ντίνος Νικολάου, Γεωλόγος Πετρελαίου-Ενεργειακός Οικονομολόγος, Γενικός Διευθυντής της Kanergy Kanergy Ltd και εταίρος του ΙΕΝΕ, ο οποίος υπογράμμισε και εκείνος, από την πλευρά του, την ανάγκη η Ελλάδα να μιμηθεί την Κύπρο, αλλά και να προχωρήσει στην χάραξη ΑΟΖ, σε μία περίοδο, μάλιστα, κατά την οποία η Τουρκία έχει ήδη διενεργήσει σεισμικές και γεωφυσικές έρευνες εντός της δυνητικής ΑΟΖ της χώρας μας.


Το γεγονός ότι η διαγωνιστική διαδικασία για τις σεισμικές έρευνες στην περιοχή του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης ολοκληρώθηκε σε επτά μήνες, χρόνο – ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα, υπογράμμισε η Σύμβουλος του Υπουργείου, Καθηγήτρια Σοφία Σταματάκη, ενώ από την σκοπιά των επενδυτών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στον ελληνικό τομέα υδρογονανθράκων μίλησε ο κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος της Energean Oil & Gas.


Εξάλλου, αισιόδοξος για την οικονομική θέση του ΔΕΣΦΑ δήλωσε, από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος Δρ. Γιώργος Παπαρσένος, μολονότι εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα γνωστά ζητήματα ρευστότητας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που άρχισαν να επηρεάζουν την επιχείρηση τους τελευταίους μήνες, ενώ στις διεθνείς διασυνδέσεις φυσικού αερίου στην ΝΑ Ευρώπη και στον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η ΔΕΠΑ αναφέρθηκε ο κ. Κώστας Καραγιαννάκος, Διευθυντής Διεθνών Δραστηριοτήτων της εταιρείας.


Στις τάσεις της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου και των παραγόντων που επηρεάζουν τις τιμές του αργού αναφέρθηκε με λεπτομέρεια ο κορυφαίος ενεργειακός αναλυτής, Dr. Leo Drollas, Executive Director του διεθνούς φήμης ενεργειακού ινστιτούτου CGES του Λονδίνου. Η κα. Τερέζα Φωκιανού, εταίρος του ΙΕΝΕ και Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος της Flow S.A, ο κ. Ιωάννης Ψυχογυιός, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΚΟ ΑΒΕΕ & ΕΚ ΑΕΕ και ο κ. Γιάννης Κουρούκλης, Αντιπρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της Ελίν Βιοκαύσιμα Α.Ε. ανέλυσαν την κατάσταση στην αγορά πετρελαίου, από την πλευρά των επιχειρήσεων του κλάδου.


Στα εν εξελίξει ενεργειακά πρότζεκτ στην ευρύτερη περιοχή της χώρας αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, ο κ. Rikard Scoufias, Country Manager για την Ελλάδα του Trans Adriatic Pipeline (TAP), ο κ. Γεώργιος Δημητρακόπουλος, Διεθνολόγος, τ. Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τ. Ευρωβουλευτής, ενώ τις γεωπολιτικές προεκτάσεις των διεθνών ενεργειακών διασυνδέσεων, υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στην Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, ανέδειξε στην τοποθέτησή του ο Δρ. Ιωάννης Μάζης, Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας-Γεωπολιτικής του Τμήματος Τουρκικών & Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.


Τέλος, στην πορεία προς τους στόχους του 2020/2030 και ο ρόλος των ΑΠΕ και της ενεργειακής αποδοτικότητας αναφέρθηκαν εκπρόσωποι εταιρειών του κλάδου, αλλά και κορυφαία στελέχη θεσμικών φορέων, και ειδικότερα ο Δρ. Σάββας Σεϊμανίδης, Αντιπρόεδρος της EREF, ο Δρ. Γιάννης Καμπούρης εκ μέρους του ΑΔΜΗΕ Α.Ε., ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Παπαβασιλείου, Γενικός Διευθυντής του ΙΓΜΕ, η κ. Miriam Rodriguez–Ruiz, εκ μέρους της Rokas Renewables-Iberdrola ο κ. Ηλίας Καρυδογιάννης, Πρόεδρος Δ.Σ. της EnSCo, ο Δρ. Γουίλιαμ Βικάτος και ο κ. Γεώργιος Κοτταράς, εκ μέρους της Siemens A.E., o Δρ. Χρήστος Πρωτογερόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Phoenix Solar A.E., ο κ. Γιώργος Καμάρας, Διευθύνων Σύμβουλος της Helesco A.E.


Χορηγοί του «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012» ήταν η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου Α.Ε. (ΔΕΠΑ), τα ΕΛΠΕ, η εταιρεία Protergia του Ομίλου Μυτιληναίος, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η EnSCo, ενώ βασικοί υποστηρικτές η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), η Siemens και οι δικηγορικές εταιρείες KGDI και Norton Rose.


Στους χορηγούς επικοινωνίας του συνεδρίου περιλαμβάνονταν το ενεργειακό ενημερωτικό portal energia.gr, η εφημερίδα «Καθημερινή» και τα περιοδικά «Energy World» και «Περιβάλλον 21».