1. Home
  2. Νέα
  3. Αναστάτωση από την έκτακτη εισφορά στα φωτοβολταϊκά
Αναστάτωση από την έκτακτη εισφορά στα φωτοβολταϊκά

Αναστάτωση από την έκτακτη εισφορά στα φωτοβολταϊκά

0

Γράφει η Πηνελόπη Μητρούλια.

Τεράστια είναι η αναστάτωση που επικρατεί στην αγορά των φωτοβολταϊκών εν όψει της κατάθεσης σήμερα στη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο θα επιβληθούν τα προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση της δόσης των 31 εκ ευρώ.

Πληροφορίες που έχουν στη διάθεση τους οι παράγοντες του κλάδου αναφέρουν ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει αποστείλει στο υπουργείο Οικονομικών ρύθμιση που θα συμπεριληφθεί στο νέο Μνημόνιο και θα ψηφιστεί την Τετάρτη, με την οποία επιβάλλεται σε όλα τα φωτοβολταϊκά ανεξαρτήτως χρόνου εγκατάστασης, ή μεγέθους, έκτακτη εισφορά επί του τζίρου που κυμένετα μεταξύ 25% και 35%.
Ο Σύνδεσμος Παραγωγών Φωτοβολταϊκών σε μια προσπάθεια ενοποίησης της αντίδρασης, συγκάλεσε έκτακτη γενική συνέλευση για τις 10 το πρωί σήμερα στο ξενοδοχείο PRESIDENT και καλεί τα μέλη αλλά και μη μέλη του, σε συνάντηση προκειμένου να διαμορφωθεί ενιαία γραμμή αντίδρασης.
Οπως υποστηρίζει ο ΣΠΕΦ η εικόνα υπερ-ανάπτυξης του κλάδου το 2012, οπότε και προστέθηκαν στην αγορά επιπλέον 900 MW νέα ισχύος, αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας και των υπερ-αδειοδοτήσεων στις οποίες προχώρησε. Επίσης κατηγορεί την Πολιτεία για “ένοχη αδράνεια” να λάβει εγκαίρως μέτρα, με αποτέλεσμα μέσα σε ένα χρόνο να αδειοδοτηθεί ισχύς διπλάσια όσης αναπτύχθηκε τα προηγούμενα πεντέμισι χρόνια σωρευτικά (500 μόλις MW).
Σύμφωνα με τον ΣΠΕΦ η αδράνεια αυτή είναι η μόνη αιτία της διόγκωσης του χρέους του ΛΑΓΗΕ και δεν είναι δυνατό να την πληρώσουν με πτώχευση οι μικρομεσαίοι Ελληνες ηλεκτροπαραγωγοί από Φ/Β που στα πλαίσια των εθνικών στόχων ανέπτυξαν όλα τα προηγούμενα χρόνια τις μονάδες τους.
Ο ΣΠΕΦ θέτει ένα ακόμη θέμα και συγκεκριμένα την εξαγορά αδειών από ξένους επενδυτές που καθ´ όλη τη διάρκεια του 2012, “σκούπισαν” την αγορά και αναπτύσσουν τώρα μονάδες με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος εκμεταλλευόμενοι την ραγδαία μείωση του κόστους του εξοπλισμού. Οι συγκεκριμένες επενδύσεις όπως υποστηρίζει ο ΣΠΕΦ, δεν είναι αυτές που ως χώρα έχουμε ανάγκη, αφού ούτε χρήμα φέρνουν στην Ελλάδα, αφού δεν αγοράζουν εγχώριο εξοπλισμό και πολύ χειρότερα ούτε εξάγουν έστω μέρος από το παραγόμενο προϊόν (ρεύμα) ώστε να εισάγεται συνάλλαγμα στην χώρα. Αντίθετα σύμφωνα με το Σύνδεσμο θα εξάγουν μόνο την κερδοφορία τους στο εξωτερικό για 20 χρόνια.
Ο ΣΠΕΦ καταγγέλει την κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για προκλητική αδιαφορία και άρνηση να έρθει σε ειλικρινή διάλογο με τους παραγωγούς, αλλά και για σπουδή να προβεί στην ουσιαστική δήμευση της περιουσίας τους, αφού αρνείται να λάβει οποιοδήποτε αντισταθμιστικό μέτρο στο μέτωπο του δανεισμού τους.
Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι το “κούρεμα” των εσόδων των παραγωγών από φωτοβολταικά θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε αλλεπάλληλες πτωχεύσεις αφού οι πλειονότητα των μονάδων έχει δανειοδοτηθεί με υψηλά, διψήφια επιτόκια από το τραπεζικό σύστημα. Οι δε τράπεζες από την πλευρά τους έχουν λάβει ως εξασφαλίσεις τα συμβόλαιο πώλησης του ρεύματος στο σύστημα, με αποτέλεσμα και εκείνες να κινδυνεύουν με σοβαρές επισφάλειες.
Βεβαίως οι παραγωγοί υποστηρίζουν ότι το κούρεμα θα έπρεπε να αφορά και τα επιτόκια των δανείων τους, αλλά κάτι τέτοιο πρέπει να θεωρείται απολύτως απίθανο οτι θα πρωθηθεί.
Με βάση αυτά τα δεδομένα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η πρόκληση ενός νέου κύματος εξαγορών και υπερσυγκέντρωσης σε λίγους και ισχυρούς παίκτες που όλα δείχνουν ότι θα είναι ξένοι.