1. Home
  2. Νέα
  3. Αρχίζουν οι σεισμικές έρευνες
Αρχίζουν οι σεισμικές έρευνες

Αρχίζουν οι σεισμικές έρευνες

0

Στην Πάτρα θα καταπλεύσει το πρωί της Κυριακής το ερευνητικό σκάφος της Νορβηγικής εταιρίας Petroleum Geo-Services (PGS), «Nordic Explorer» προκειμένου να αρχίσει λίγες ώρες αργότερα τις σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.


Πρόκειται για τις πρώτες ερευνητικές δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα σε τέτοια κλίμακα. Στο πλοίο θα βρίσκονται διαρκώς, δύο Έλληνες ειδικοί γεωεπιστήμονες της Διεύθυνσης Πετρελαϊκής Πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι οποίοι θα εκπροσωπούν το Δημόσιο και θα εκπαιδευτούν στις νέες τεχνικές που εφαρμόζει η Νορβηγική PGS.


Οι έρευνες, που θα καλύψουν έκταση 220.000 χιλιομέτρων στο Ιόνιο Πέλαγος και τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, θα διαρκέσουν τουλάχιστον τρεις μήνες και τα αποτελέσματα τους θα είναι η βάση για την προκήρυξη εντός του πρώτου εξαμήνου του 2014, γύρου παραχώρησης «οικοπέδων» προς περεταίρω έρευνα


Η πρώτη αυτή φάση των ερευνών, αποτελεί το αρχικό στάδιο υλοποίησης της σύμβασης που υπεγράφη επισήμως την προηγούμενη εβδομάδα από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευάγγελο Λιβιεράτο – ως εκπρόσωπο του Ελληνικού Δημοσίου – και τον εκπρόσωπο της Petroleum Geo-Services. Υπενθυμίζεται ότι οι σεισμικές έρευνες γίνονται χωρίς δαπάνη του Δημοσίου, καθώς η αποζημίωση της εταιρίας θα προέλθει από την πώληση των δεδομένων στις πετρελαϊκές εταιρίες που θα ενδιαφερθούν.


Το πλοίο «Nordic Explorer» θα επισκεφθούν το μεσημέρι της Κυριακής στο λιμάνι της Πάτρας ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας Ευάγγελος Λιβιεράτος, και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος και είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες των διαγωνισμών για την πραγματοποίηση των ερευνών.


Με αφορμή την επικείμενη έναρξη των ερευνών ο κ. Λιβιεράτος μίλησε «κομβικό σημείο στη σύγχρονη πραγματικότητα στην Ελλάδα, τη γεωστρατηγική της θέση στη περιοχή, καθώς και τις προοπτικές που διανοίγονται, στον τομέα των επενδύσεων. «Για πρώτη φορά, όπως είπε, θα υπάρξουν τεκμηριωμένες, επιστημονικές απαντήσεις για τα αποθέματα υδρογονανθράκων που υπάρχουν στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης, έκταση που είναι 40% μεγαλύτερη της ηπειρωτικής χώρας.» Ο κ. Λιβιεράτος αναφέρθηκε επίσης στο έργο του κ. Μανιάτη και της προηγούμενης κυβέρνησης στον συγκεκριμένο τομέα και κατέληξε: «Διασφαλίσαμε, ως σημερινή πολιτική ηγεσία, την ασφαλή συνέχεια, σταθερότητα και συνέπεια. Είναι άλλωστε από τις λίγες περιπτώσεις, όπου οι αρχικές εξαγγελίες δεν λοξοστράτησαν, ούτε μεταλλάχθηκαν λόγω αλλαγής του κυβερνητικού σχήματος, ή επιμέρους σκοπιμοτήτων. Αντιθέτως, δρομολογήθηκαν με σαφήνεια και εν τέλει υλοποιούνται. « Από την πλευρά ο κ. Μανιάτης χαρακτήρισε την έναρξη των σεισμικών ερευνών, είναι ένα σπουδαίο μήνυμα εθνικής ανάτασης και αισιοδοξίας» και πρόσθεσει: «Αποδεικνύει περίτρανα πως όταν η προσπάθεια είναι συλλογική, διαφανής, ολοκληρωμένη και επίμονη, τότε φέρνει αποτελέσματα. Αυτό το μήνυμα έχει πολύ μεγάλη σημασία για την εικόνα της χώρας διεθνώς, ειδικά αυτή τη δύσκολη στιγμή.».