
Κριτική στην έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση στις μονάδες παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές προκειμένου να περιοριστεί το έλλειμμα του λογαριασμού χρηματοδότησης των ΑΠΕ, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε περίπου 370 εκ ευρώ, ασκήθηκε από το σύνολο σχεδόν των ομιλητών στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού φόρουμ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Ενεργειακή Αποδοτικότητα, που πραγματοποιείται στη Βουλή.
Πάντως από την πλευρά του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου, υπεραμύνθηκε του μέτρου τονίζοντας ότι ο χρόνος επιβολής του είναι αυστηρά προσδιορισμένος, καθώς και ότι εάν δεν λαμβάνονταν μέτρα θα έπρεπε να κληθούν να καλύψουν το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ οι καταναλωτές μέσω υπέρογκων αυξήσεων στα τιμολόγια. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργίου «οι οικιακοί καταναλωτές, δεν θα μπορούσαν να κληθούν για μία ακόμη φορά, να βγάλουν τα κάστανα απ’ τη φωτιά, με υπέρογκες επιβαρύνσεις εξαιτίας λαθών και αστοχιών.» Αναφερόμενος δε, στους βιομηχανικούς καταναλωτές υπογράμμισε τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα τους από την αύξηση του ενεργειακού κόστους και κατέληξε τονίζοντας «Αν οι καταναλωτές επιβαρύνονταν υπέρμετρα, το αποτέλεσμα θα ήταν ιδιαίτερα αμφίβολο τόσο για το άμεσο οικονομικό του αποτέλεσμα, για την κάλυψη δηλαδή των ελλειμμάτων στην ενεργειακή αγορά, αλλά και για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Ταυτόχρονα, θα έθετε σε μεγαλύτερο κίνδυνο την ενεργειακή αγορά που λειτουργεί, υπό καθεστώς πλήρους αλληλεπίδρασης.»
Υπέρ της επιβολής έκτακτης εισφοράς μόνο στα φωτοβολταικά πάρκα, τάχθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, ο οποίος άλλωστε, έχει διατελέσει επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αιολικής Ενέργειας. «Πράγματι υπάρχει έλλειμμα στον λογαριασμό των ανανεώσιμων πηγών και πράγματι οι τιμές αγοράς της ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά ήταν υψηλές. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο επιβλήθηκε έκτακτη εισφορά στις λοιπές τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών», ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, προσθέτοντας ότι θα έπρεπε να επιλεγούν άλλες λύσεις.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ Γ. Περιστέρης, υποστήριξε ότι, με τις παρεμβάσεις του υπουργείου, οι στρεβλώσεις της αγοράς αυξάνονται και έκανε λόγο για νέες νομοθετικές παρεμβάσεις που ετοιμάζονται, εις βάρος των ΑΠΕ.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά Σ. Λουμάκης, ανέφερε ότι επενδύσεις ύψους 4 δισ. ευρώ στα φωτοβολταϊκά (από τα οποία 2,5 δισ. είναι δάνεια) βρίσκονται στον αέρα. Και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών (ΠΑΣΥΦ) Γ. Καλογεράκης, είπε ότι τα μέτρα σταματούν την ανάπτυξη στην αγορά και καθιστούν τις επενδύσεις μη βιώσιμες.
Εκτός του ζητήματος των ΑΠΕ αλλά ωστόσο ενδιαφέρουσα ήταν η αναφορά του προέδρου του EUFORES Κ. Τουρμέ, στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. «Αν η ΔΕΠΑ περάσει υπό ρωσικό έλεγχο, στη Gazprom ή άλλη εταιρία ξεχάστε το φθηνό αέριο στην Ελλάδα και την ΕΕ», είπε. «Επί δέκα χρόνια η πολιτική της ΕΕ ήταν η μείωση της εξάρτησης από τη Gazprom. Δεν είναι καλό να εξαρτόμαστε από έναν προμηθευτή».
Ο πρώην υφυπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης, τόνισε εξάλλου ότι η Ελλάδα δικαιούται σήμερα να διεκδικεί μια νέα αφετηρία και υπογράμμισε: «Η απώλεια της γεωπολιτικής ισορροπίας στην περιοχή της Μεσογείου, με τις χώρες της περιοχής να αντιμετωπίζουν εμφύλιους πολέμους, πολιτική αστάθεια, απειλές και οικονομική κρίση, είναι προ των πυλών και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από τις χώρες που διατηρούν αξιολόγηση ΑΑΑ».
Η αντιπρόεδρος του EUFORES, ευρωβουλευτής Α. Ποδηματά, επισήμανε ότι οι ανανεώσιμες πηγές δεν πρέπει να γίνουν θύματα της κρίσης, αλλά μέρος της λύσης.