1. Home
  2. Θέρμανση
  3. -
  4. κλιματισμός
  5. Οδηγός κεντρικής θέρμανσης
Οδηγός κεντρικής θέρμανσης

Οδηγός κεντρικής θέρμανσης

0

Πηγή: έντυπο “Εnergyin”

 

Tο σύστημα κεντρικής θέρμανσης κάθε πολυκατοικίας απαρτίζεται από ένα σύνολο αλληλοσυνδεδεμένων συσκευών, με αποτέλεσμα, η προβληματική λειτουργία έστω και μιας συσκευής από αυτές να προκαλεί συνολικά προβλήματα απόδοσης ή ακόμα και βλαβών στις σωληνώσεις και τα θερμαντικά σώματα. Αν λέξεις όπως «λέβητας», «καυστήρας», «κυκλοφορητής» ή «δεξαμενή καυσίμων» σας μοιάζουν ακαταλαβίστικες και αν το λεβητοστάσιο στο υπόγειο της πολυκατοικίας σας, αποτελεί ανεξερεύνητη περιοχή, διαβάστε τις γραμμές που ακολουθούν, για να εντοπίσετε τον αδύναμο «κρίκο» στο κεντρικό σύστημα θέρμανσης.

Επιλέγοντας τον κατάλληλο λέβητα

Ο λέβητας αναλαμβάνει να μεταβιβάσει τη θερμότητα στο θερμαντικό μέσο, στο νερό δηλαδή που διατρέχει τους σωλήνες και τα θερμαντικά σώματα (καλοριφέρ) των διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας. Οι παράμετροι επιλογής τύπου λέβητα εστιάζονται κυρίως στην απαιτούμενη θερμοκρασία και πίεση του παραγόμενου ατμού ή νερού.

Οι λέβητες διακρίνονται ανάλογα με το υλικό κατασκευής τους σε χυτοσιδηρούς και

χαλύβδινους. Οι χυτοσιδηροί (ή αλλιώς λέγονται και μαντεμένιοι) αντέχουν καλύτερα στη διάβρωση και χρειάζονται μικρότερες ποσότητες νερού κατά τη λειτουργία τους. Οι οικονομικότεροι χαλύβδινοι, έχουν μικρό βάρος και αντέχουν καλύτερα στις πιέσεις και στις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας, ενώ οι διαστάσεις τους προσαρμόζονται ευκολότερα. Παράλληλα, υπάρχουν στην αγορά και οι ακριβότεροι, αλλά αποδοτικότεροι, λέβητες συμπύκνωσης φυσικού αερίου ή και πετρελαίου.

Αναλυτικότερα, οι λέβητες συμπύκνωσης φυσικού αερίου εκμεταλλεύονται επιπρόσθετα την ενέργεια που περιέχεται στα καυσαέρια της καύσης, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τις επιδόσεις τους με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον. Αντίστοιχα, στην περίπτωση του λέβητα συμπύκνωσης πετρελαίου, η βελτιστοποίηση της απόδοσης των καυσίμων βασίζεται στο γεγονός πως το πετρέλαιο θέρμανσης περιέχει υδρογόνο το οποίο, κατά την καύση, μετατρέπεται σε ατμό. Ετσι, εφόσον τα καυσαέρια ψυχθούν, ο ατμός που περιέχεται σε αυτά συμπυκνώνεται και η θερμότητα από τη διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Με τη χρήση, λοιπόν, της λανθάνουσας θερμότητας συμπύκνωσης, η αποδοτικότητα ενός συστήματος θέρμανσης μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά, αγγίζοντας την παραγωγή από 0,5 έως και 1 λίτρου συμπυκνώματος ανά κιλό του πετρελαίου θέρμανσης! Πρακτικά, το μεγαλύτερο ποσοστό των καυσαερίων που θα διέρρεαν στο περιβάλλον μέσω ενός καπναγωγού, μετατρέπονται σε αξιοποιήσιμη πηγή θερμότητας για το σπίτι σας.

Η εξέλιξη μάλιστα της τεχνολογίας έχει φέρει στην αγορά καινοτόμες λύσεις που συνδυάζουν λέβητες συμπύκνωσης πετρελαίου με αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, μέσω συλλεκτών που εκτός από το ρόλο τους ως θεμελιώδες συστατικό ενός ηλιακού θερμοσίφωνα, συμβάλλουν και στη θέρμανση του κτιρίου. Εκτός από τα συνήθη καύσιμα βέβαια (πετρέλαιο και φυσικό αέριο), θα βρείτε στην αγορά εναλλακτικές λύσεις, όπως λέβητες pellet (βιομάζας) και λέβητες ιόντων, που τροφοδοτούνται με ηλεκτρικό ρεύμα.

Τα μυστικά του καυστήρα

Ο καυστήρας προσαρμόζεται πάνω στο λέβητα και στο εσωτερικό του πραγματοποιείται η ανάμειξη του καύσιμου υλικού (π.χ. πετρέλαιο ή φυσικό αέριο) με τον αέρα, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η καύση. Οι καυστήρες διακρίνονται σε διαφορετικούς τύπους ανάλογα με το καύσιμο (υγρό ή αέριο) που χρησιμοποιούν, τον τρόπο διασκορπισμού του καυσίμου και την ανάμειξή του με τον αέρα καύσης (καυστήρες εξάτμισης, διασκορπισμού και περιστροφής).

Ο ρόλος των κυκλοφορητών

Οι κυκλοφορητές αναλαμβάνουν να μεταφέρουν το νερό από το λέβητα στα θερμαντικά σώματα και αντιστρόφως. Ο κυκλοφορητής είναι αντλία φυγοκεντρικού τύπου και κινείται με τη βοήθεια ηλεκτρικού ρεύματος. Συνήθως τοποθετούνται μέσα στο λεβητοστάσιο και κοντά στο λέβητα

Δεξαμενή καυσίμων

Προφανώς, στην περίπτωση χρήσης φυσικού αερίου, η δεξαμενή καυσίμων είναι περιττή, καθώς το αέριο έρχεται απευθείας από την εξωτερική παροχή, όποτε το χρειαστούμε. Η δεξαμενή καυσίμων ωστόσο, αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο μιας εγκατάστασης κεντρικής θέρμανσης πετρελαίου καθώς εκεί αποθηκεύεται το… πολύτιμο πλέον υγρό καύσιμο. Μια δεξαμενή μπορεί να είναι είτε μεταλλική είτε πλαστική, ενώ με τη βοήθεια ενός μετρητή ή της… πατροπαράδοτης πλέον βαθμονομημένης βέργας μπορεί ο διαχειριστής να ελέγξει με απόλυτη ακρίβεια πόσο πετρέλαιο απομένει ακόμα στη δεξαμενή της κατοικίας.

Οι σωληνώσεις

Η μεταφορά του νερού από το λέβητα στα θερμαντικά σώματα και η επιστροφή του πίσω στο λέβητα, επιτυγχάνεται μέσω του δικτύου σωληνώσεων που διατρέχει όλα ανεξαιρέτως τα διαμερίσματα. Να επισημάνουμε εδώ, ότι οι σωληνώσεις αυτές διακρίνονται βασικά σε τρία είδη. Οι χαλκοσωλήνες, οι οποίοι είναι και οι πλέον διαδεδομένοι στα ελληνικά κτίρια, είτε αυτά είναι επαγγελματικά είτε είναι απλές κατοικίες, οι πλαστικοί και οι χαλυβδοσωλήνες, οι οποίοι όμως χρησιμοποιούνται πια σπάνια στις μέρες μας.

Θερμαντικά σώματα και εξαέρωση

Τα θερμαντικά σώματα δεν είναι τίποτα άλλο παρά τα γνωστά καλοριφέρ που έχουμε σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού μας. Είναι πλέον κατασκευασμένα από χάλυβα ή αλουμίνιο, καθώς τα παλιά χυτοσίδηρα σώματα έχουν εγκαταλειφθεί, γιατί έκαναν πολύ ώρα να ζεσταθούν. Τα σώματα διαθέτουν διακόπτες που επιτρέπουν την απομόνωσή τους, προκειμένου να μην σπαταλείται ενέργεια σε χώρους που δεν κατοικούνται. Αξίζει να δώσετε προσοχή και στις βαλβίδες εξαερισμού, τις οποίες πρέπει να χρησιμοποιείτε για την εξαέρωσή τους απαραιτήτως μια φορά το χρόνο. Η εξαέρωση αποτρέπει τη συσσώρευση αέρα ο οποίος δεν επιτρέπει την ομαλή κυκλοφορία του νερού στο εσωτερικό τους και κατ’ επέκταση, την εύκολη και γρήγορη θέρμανσή τους.

Προσοχή στη συντήρηση!

Δυστυχώς στη χώρα μας έχει παρατηρηθεί το εξής -δυσάρεστο- φαινόμενο: παρόλο που οι περισσότεροι λέβητες περνούν τακτικά από την προβλεπόμενη συντήρηση από εγκεκριμένους τεχνίτες, συνήθως ο έλεγχος που διεξάγεται είναι υποτυπώδης, πρόχειρος και επιφανειακός. Να είστε άκρως επιφυλακτικοί και καχύποπτοι όταν ένας τεχνικός σας επιβεβαιώνει στα χαρτιά την βέλτιστη απόδοση του λέβητά σας, έπειτα από 30 χρόνια λειτουργίας του