1. Home
  2. Περιβάλλον
  3. Η Μέση Ανατολή εκπέμπει SOS για την υπερθέρμανση του πλανήτη
Η Μέση Ανατολή εκπέμπει SOS για την υπερθέρμανση του πλανήτη

Η Μέση Ανατολή εκπέμπει SOS για την υπερθέρμανση του πλανήτη

0

Εάν η σημερινή τάση συνεχιστεί, η μέση θερμοκρασία στις αραβικές χώρες θα αυξηθεί κατά 3 βαθμούς ως το 2050 και η θερμοκρασία στη διάρκεια της νύχτας κατά 6 βαθμούς, τονίζεται σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Ντόχα του Κατάρ, στο περιθώριο της διάσκεψης του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.


“Οι αραβικές χώρες θα αντιμετωπίσουν χωρίς προηγούμενο ακραίες θερμοκρασίες. Οι βροχές στην περιοχή, η οποία διαθέτει τις μικρότερες ποσότητες γλυκού νερού στον κόσμο, θα είναι όλο και πιο σπάνιες και οι ξαφνικές πλημμύρες πιο συχνές”, προειδοποιεί η έκθεση.


“Το νερό θα είναι λιγότερο διαθέσιμο και, με την αύξηση του πληθυσμού, η ήδη φτωχή αυτή περιοχή δε θα έχει τη δυνατότητα για επαρκή άρδευση των καλλιεργειών, για την υποστήριξη της βιομηχανίας και για την παροχή πόσιμου νερού”, προστίθεται στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.


Το νερό από τις βροχές θα μειωθεί κατά 10% ως το 2050, ενώ η ζήτηση του νερού, πόσιμου ή μη, αναμένεται ν΄αυξηθεί κατά 60% στο διάστημα αυτό.
Σύμφωνα με την έκθεση, “οι κλιματικές αλλαγές θα απειλήσουν τους βασικούς πυλώνες της ανάπτυξης”.


Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη πλήξει ή θα πλήξει σύντομα την πλειοψηφία των 340 εκατομμυρίων κατοίκων του αραβικού κόσμου, αλλά τα 100 εκατομμύρια των πιο φτωχών είναι αυτοί που θα πληγούν περισσότερο.


Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα επηρεάσει τα μέσα διαβίωσης, προκαλώντας μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών κατά περίπου 7% στη Συρία και την Τυνησία και κατά 24% την Υεμένη.


Εκτός του ότι το νερό θα είναι σπάνιο και οι θερμοκρασίες θα σπάσουν κάθε ρεκόρ, οι αγρότες θα αντιμετωπίσουν νέα επιβλαβή έντομα και μειωμένη γονιμότητα του εδάφους.
Η αγροτική παραγωγή θα παρουσιάσει βραδύτερο ρυθμό αύξησης κατά τις προσεχείς δεκαετίες και θ΄αρχίσει να μειώνεται κατά το 2050.
“Πρόκειται για ένα ανησυχητικό φαινόμενο γιατί περίπου το ήμισυ του πληθυσμού των αραβικών χωρών ζει σε αγροτικές περιοχές και το 40% των θέσεων εργασίας συνδέεται με τη γεωργία”, υπογραμμίζει η έκθεση.


Ο τουρισμός, που σήμερα αποφέρει περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια στις αραβικές χώρες, αναμένεται να πληγεί καθώς οι τουρίστες θα προτιμήσουν χώρες με πιο ήπια κλίματα.


Ο τομέας αυτός αντιπροσωπεύει περίπου το 3% του ΑΕΠ των αραβικών χωρών και απασχολεί το 6% του ενεργού πληθυσμού.


“Οι χιονοπτώσεις στο Λίβανο (όπου υπάρχουν πίστες σκι), οι κοραλλιογενείς ύφαλοι της Ερυθράς Θάλασσας και πολλά ιστορικά μνημεία της περιοχής απειλούνται από την κλιματική αλλαγή”, τονίζει η έκθεση.


Η άνοδος της θερμοκρασίας θα προκαλέσει επίσης προβλήματα υγείας, καθώς ασθένειες, όπως η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός θα εκδηλωθούν σε νέες περιοχές.
Η Παγκόσμια Τράπεζα απευθύνει έκκληση για την επείγουσα λήψη μέτρων ώστε να διασφαλιστεί ότι τα σχέδια προσαρμογής στις κλιματικές αλλαγές θα ενταχθούν στις εθνικές πολιτικές.


Το κλίμα γίνεται όλο και πιο ακραίο, το ίδιο και οι επιπτώσεις στη ζωή και την ευημερία των ανθρώπων”, δήλωσε ο Ίνγκερ ‘Αντερσεν, αντιπρόεδος της Παγκόσμιας Τράπεζας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.


“Είναι καιρός να ληφθούν μέτρα σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο”, τόνισε.


“Οι κυβερνήσεις πρέπει να συλλέξουν στοιχεία για το κλίμα, να προβούν σε μια πιο αποτελεσματική διαχείριση της γεωργικής γης, να χρηματοδοτήσουν την έρευνα για τις ανθεκτικές στην ξηρασία καλλιέργειες και να επενδύσουν σε εργοστάσια επεγεργασίας λυμάτων”, υπογραμμίζει τέλος η έκθεση.