1. Home
  2. Νέα
  3. Ολοκλήρωση πρώτης φάσης ερευνών της PGS
Ολοκλήρωση πρώτης φάσης ερευνών της PGS

Ολοκλήρωση πρώτης φάσης ερευνών της PGS

0

To Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012 ολοκληρώνεται η πρώτη φάση των ερευνών που διενεργεί η νορβηγική PGS δυτικά της Κέρκυρας και συνεχίζει με τη δεύτερη φάση που είναι η έναρξη των ερευνών στην περιοχή της Κεφαλονιάς.


Tα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός ΠΕΚΑ, κ. Λιβιεράτος, από το βήμα της Βουλής, στα πλαίσια απάντησής του προς βουλευτή της Χρυσής Αυγής για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου.


Όπως ανέφερε, έχει ήδη ολοκληρωθεί πάνω από το 30% -δεν είμαι σίγουρος εάν έχουμε φθάσει και στο 35%- όλου αυτού του προγράμματος της διασκόπησης, το οποίο είναι ερευνητικό πρόγραμμα. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή, το νορβηγικό σκάφος δεν ψάχνει πετρέλαια, κάνει διασκόπηση, γεωφυσική έρευνα, η οποία θα ολοκληρωθεί στα μέσα του Φεβρουαρίου και κάτω από την Κρήτη. Μιλάμε για μία έκταση που είναι όσο και η Ρουμανία και μόνο το τμήμα κάτω από την Κρήτη είναι όσο το Βέλγιο. Σας διαβεβαιώνω για την έκταση.


Στη συνέχεια, γίνεται η επεξεργασία και η ερμηνεία, που στη γεωφυσική είναι η δεύτερη φάση της δουλειάς. Ελπίζουμε να έχει τελειώσει το Νοέμβριο του 2013. Δεν είναι μόνο σεισμικά τα δεδομένα, είναι γεωφυσικά – γιατί έχει βαρύτητα – μαγνητικά και είναι σύνθετο το διάνυσμα. Ήδη, από τώρα, επειδή είναι μία εταιρία και κάνει το μάρκετινγκ, έχει αρχίσει η προώθηση της εμπορίας των δεδομένων. Η Ελλάδα δεν πληρώνει τίποτα, αλλά αυτοί πρέπει να βγάλουν το κόστος αυτής της δουλειάς που κάνουν και σας πληροφορώ εδώ υπεύθυνα ότι υπάρχει ενδιαφέρον.


Η προκήρυξη της δεύτερης φάσης, που είναι η πραγματικά ουσιαστική δουλειά, στην οποία αναφερθήκατε, εκτιμούμε ότι θα αρχίσει το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Άρα, λοιπόν, έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα, το οποίο ορίζεται από μία διαφανέστατη σύμβαση και είμαι αισιόδοξος ότι για πρώτη φορά θα έχουμε την ακτινογραφία όλης αυτής της ιστορίας».