
Σύμφωνα με το τελευταίο βαρόμετρο του EurObserv’ER, στη 15η θέση βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην ακαθάριστη κατανάλωση ενέργειας.
Ειδικότερα, βάσει των στοιχείων που δημοσιεύθηκαν, η συμμετοχή των ΑΠΕ αυξήθηκε από 9,2% το 2010 σε 11,2% στο τέλος του 2011.
Η έκθεση εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της θα καταφέρει να επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί έως το 2020, δεδομένου ότι η πρόοδος που σημειώνεται είναι αρκετά ικανοποιητική. Συγκεκριμένα, το μερίδιο των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση για τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ αυξήθηκε από 12,5% που ήταν το 2010, σε 13,4% το 2011, δηλ. σημείωσε αύξηση 9%.
Σύμφωνα με το EurObserv’ER, η αύξηση αυτή οφείλεται αφενός στην ελαφρώς υψηλότερη ακαθάριστη κατανάλωση ενέργειας από ΑΠΕ και αφετέρου στην αξιοσημείωτη μείωση στη συνολική ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας.
Βάσει των στοιχείων που παρουσιάζονται, η ακαθάριστη κατανάλωση ενέργειας παραγόμενης από ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 1,7% (περίπου 2,5 εκατ. τόνοι ισοδύναμου πετρελαίου) ενώ η συνολική ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας μειώθηκε κατά 4,9 τοις εκατό ή περίπου.
Στην πρώτη θέση της λίστας του EurObserv’ER βρίκσεται η Σουηδία με 47,6% συμμετοχή των ΑΠΕ το 2011 (ο στόχος της συγκεκριμένης χώρας ανέρχεται στο 49% και είναι ο υψηλότερος που έχει τεθεί συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες). Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Λετονία με 33,1% και ακολουθεί η Φινλανδία με 33%.