1. Home
  2. Νέα
  3. «Πράσινα» δάνεια
«Πράσινα» δάνεια

«Πράσινα» δάνεια

0

Πηγή: Εντυπο “Εnergy in”

 

Με τα «πράσινα» δάνεια μπορεί κανείς να αναβαθμίσει την κατοικία του, εγκαθιστώντας ενεργειακά συστήματα, τα οποία είτε συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας είτε στην παραγωγή της. Οι τράπεζες έχουν λανσάρει η καθεμία τις δικές της προτάσεις, τις οποίες σας παρουσιάζουμε παρακάτω.

 

Η Εθνική διαθέτει τα προγράμματα «Πράσινο Δάνειο», «Εστία Πράσινη», «Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων» και «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον».

Το «Πράσινο Δάνειο» σας δίνει την ευχέρεια να συμμετάσχετε ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος, βελτιώνοντας ουσιαστικά τις συνθήκες της ζωής σας. Με το «Πράσινο Δάνειο» απολαμβάνετε χρηματοδότηση μέχρι και του 100% της αξίας των αγορών και των υπηρεσιών, ιδιαίτερα προνομιακό κυμαινόμενο επιτόκιο, καθώς και μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής. Παράλληλα, η Εθνική Τράπεζα διαθέτει 20€ για κάθε δάνειο που χορηγείται για το σκοπό αυτό, σε ενέργειες που συμβάλλουν σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Το προϊόν «Εστία Πράσινη» αποτελεί ένα πρωτοποριακό στεγαστικό δάνειο το οποίο σας προσφέρει λύσεις τόσο για αγορά ή κατασκευή ενεργειακά αναβαθμισμένης κατοικίας, όσο και για επισκευαστικές εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης στο σπίτι σας. Το επιτόκιο είναι κυμαινόμενο με βάση το επιτόκιο διατραπεζικής Euribor 3M, με ελάχιστο το παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ, πλέον ενός σταθερού περιθωρίου για όλη τη διάρκεια του δανείου. Το ελάχιστο ποσό του δανείου που μπορείτε να λάβετε είναι 10.000€ και μπορεί να ανέλθει μέχρι το 100% του οφειλόμενου τιμήματος αγοράς του ακινήτου ή του κόστους για την εκτέλεση εργασιών και η διάρκεια αποπληρωμής του δανείου, μπορεί να κυμανθεί από 5 έως 30 έτη.

Με το «Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων» (ΦΕΚ 1079/Β/04-06-2009 και 2317/Β/10-08-2012) σας παρέχεται η δυνατότητα να εγκαταστήσετε φωτοβολταϊκό σύστημα συνολικής ισχύος μέχρι 10kWp, στη σκεπή ή την ταράτσα του σπιτιού σας, ενώ παράλληλα γίνεστε προμηθευτής της ΔΕΗ η οποία αγοράζει από εσάς την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια. Ετσι, εκτός της ενεργούς συμβολής σας στην προστασία του περιβάλλοντος, εξασφαλίζετε και ένα σημαντικό αφορολόγητο εισόδημα έως 3.500€ ετησίως!

Αν είστε ιδιοκτήτης κατοικίας που βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης χαμηλότερη ή ίση των 2.100€/τ.μ. και επιθυμείτε να πραγματοποιήσετε κατασκευαστικές παρεμβάσεις προκειμένου να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας, υπάρχει το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», με το οποίο μπορείτε να αναβαθμίσετε ενεργειακά την κατοικία σας. Το επιτόκιο επιδοτείται κατά 100%, ο προϋπολογισμός επιχορηγείται έως και 70%, τα κόστη των ενεργειακών επιθεωρήσεων καλύπτονται, όπως και οι δαπάνες για τον σύμβουλο του έργου.

 

Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», με το οποίο σας δίνεται η δυνατότητα να μειώσετε τις ενεργειακές σας ανάγκες και να εξοικονομείτε ενέργεια στον οικιακό κτηριακό τομέα. Πιο συγκεκριμένα, εάν επιθυμείτε να τοποθετήσετε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα στην κατοικία σας, το οποίο θα είναι μέχρι 10ΚW, με σκοπό να εξασφαλίσετε ένα σταθερό ετήσιο εισόδημα από τη ΔΕΗ ή εναλλακτικό πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, η Τράπεζα Πειραιώς στηρίζει την επένδυσή σας με εξειδικευμένα προγράμματα που σας προσφέρουν χρηματοδότηση έως και του 100% του κόστους αγοράς και εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού συστήματος, τo χαμηλότερο επιτόκιο της αγοράς και τη δυνατότητα να επιλέξετε αν θα προσημειώσετε ή όχι το ακίνητό σας.

Με το Στεγαστικό – Επισκευαστικό δάνειο, με ή χωρίς εξασφάλιση και το Καταναλωτικό Δάνειο «GREEΝ», μπορείτε να βελτιώσετε την ενεργειακή απόδοση του ακινήτου σας ή να εξοικονομήσετε νερό, πραγματοποιώντας επισκευαστικές εργασίες. Η Τράπεζα Πειραιώς καλύπτει έως και το 100% του κόστους βελτιώσεων ή επισκευών, με το xαμηλότερο επιτόκιο της αγοράς, έκπτωση στα έξοδα δανείου και τη δυνατότητα να επιλέξετε αν θα προσημειώσετε ή όχι το ακίνητό σας.

Επιπλέον, αν θέλετε να αγοράσετε οικοσκευές χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης ή να υιοθετήσετε ένα πράσινο τρόπο μετακίνησης, η Τράπεζα Πειραιώς σας προσφέρει ένα πρόγραμμα με ανταγωνιστικό επιτόκιο, το Καταναλωτικό Δάνειο «GREEN» για πράσινο εξοπλισμό ή «πράσινo τρόπο μετακίνησης». Το ποσό δανείου φτάνει μέχρι και τα 20.000€, με κυμαινόμενο επιτόκιο, το οποίο σήμερα είναι στο 8,75%, βασισμένο στο Βασικό Επιτόκιο Καταναλωτικής Πίστης (ΒΕΚ). Η διάρκεια του δανείου φτάνει έως και τα 10 έτη.

 

Η Eurobank, στηρίζοντας τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία της πολιτείας, συμμετέχει στο πρόγραμμα, χρηματοδοτώντας τις προβλεπόμενες ενεργειακές παρεμβάσεις. Με τις λύσεις αυτές, δίνεται στον καθένα η δυνατότη- τα να αναβαθμίσει ενεργειακά το σπίτι του και να αποκομίσει πραγματικό οικονομικό όφελος εξασφαλίζοντας καλύτερη ποιότητα ζωής. Τα προγράμματα που προσφέρει η Τράπεζα, είναι 3:

Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον»

Με το πρόγραμμα αυτό εξοικονομείτε χρήματα και ενέργεια, αλλά συμβάλλετε επίσης στην προστασία του περιβάλλοντος.

Πράσινο Δάνειο Κατοικίας – Φωτοβολταϊκά

Απαλλάσσεστε από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ με την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος.

Πράσινο Δάνειο Κατοικίας – Εξοικονόμηση Ενέργειας

Βελτιώνετε την ποιότητα ζωή σας, κάνοντας τον προσωπικό σας χώρο ενεργειακά αποδοτικό.

 

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο παρέχει στους ενδιαφερόμενους καταναλωτές το δάνειο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων «Ηλιακή Ταράτσα». Μέσω του δανείου αυτού, σας προσφέρεται η δυνατότητα χρηματοδότησης για την αγορά και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στη στέγη του σπιτιού σας, από εταιρεία της δικής σας επιλογής.

Εφόσον φυσικά πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, σας χορηγείται ένα δάνειο για το σύνολο της επένδυσης, το οποίο αποπληρώνεται ουσιαστικά μόνο του από τα έσοδα που προκύπτουν από την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών, μέσω της πώλησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στη ΔΕΗ.

 

H Alpha Bank σας παρέχει το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον». Πρόκειται για ένα συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα βελτιώσεως της ενεργειακής αποδόσεως των κτηρίων του οικιακού τομέα, που απευθύνεται σε ιδιοκτήτες, των οποίων όμως οι κατοικίες, είναι χαμηλής ενεργειακής κατηγορίας.

Το πρόγραμμα αυτό, παρέχει κίνητρα στους ωφελούμενους για να πραγματοποιήσουν σημαντικές παρεμβάσεις, με σκοπό να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην επίτευξη των ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων της χώρας, εξασφαλίζοντας με την ολοκλήρωσή του, εξοικονόμηση ενέργειας έως 1 δισ. κιλοβατώρες (kWh) σε ετήσια βάση.

Αναλυτικότερα, η επιχορήγηση καλύπτει έως και το 70 % του επιλέξιμου προϋπολογισμού. Οι τόκοι επιδοτούνται 100%, όπως επίσης, καλύπτονται και τα έξοδα του ενεργειακού συμβούλου και του επιθεωρητή του έργου.

Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός των παρεμβάσεων συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ (που αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη για το πρόγραμμα), δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15.000€ ανά ιδιοκτησία. Η δυνατότητα χρηματοδοτήσεως των ενδιαφερομένων, παρέχεται για μονοκατοικία, για πολυκατοικία ως σύνολο κτηρίου και για μεμονωμένο διαμέρισμα που βρίσκεται σε περιοχές με τιμή ζώνης χαμηλότερη ή ίση των 2.100€/τ.μ. και έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.