1. Home
  2. Θέρμανση
  3. -
  4. κλιματισμός
  5. Επιλέξτε το είδος θέρμανσης που σας συμφέρει
Επιλέξτε το είδος θέρμανσης που σας συμφέρει

Επιλέξτε το είδος θέρμανσης που σας συμφέρει

0

Πηγή: Εντυπο “Energy in”

 

Με την τιμή του πετρελαίου να έχει ανέβει στα ύψη και την τιμή του φυσικού αερίου να ακολουθεί, όλο και περισσότερος κόσμος ψάχνει να βρει πιο οικονομικές λύσεις. Ποιο είναι όμως το πραγματικό κόστος του κάθε είδους θέρμανσης και ποιους παράγοντες πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την επιλογή σας; Το “Energy in” αναλαμβάνει να σας ενημερώσει πλήρως παρακάτω.

 

Παράγοντες που επηρεάζουν

Πριν δούμε αναλυτικά το κόστος κάθε τύπου θέρμανσης θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη και τους υπόλοιπους παράγοντες που επηρεάζουν τη θέρμανση του σπιτιού μας. Πρώτος και βασικότερος, είναι το μέγεθος της οικίας που θέλουμε να ζεστάνουμε, καθώς όσο μεγαλύτερη, τόσο αυξάνεται και το κόστος ανεξάρτητα από το είδος θέρμανσης. Πολύ σημαντικό στοιχείο, είναι και η μόνωση της οικίας, το κατά πόσο μπορεί να διατηρεί την εσωτερική θερμοκρασία και σε τι ποσοστό μένει ανεπηρέαστο από την εξωτερική θερμοκρασία. Στο θέμα της διατήρησης της θερμοκρασίας παίζει σημαντικό ρόλο η γεωγραφική τοποθεσία και το αν ο χώρος είναι μονοκατοικία ή διαμέρισμα, αφού αν περιβάλλεται από άλλα οικήματα, μειώνεται η επιρροή από την εξωτερική θερμοκρασία. Επίσης, θα πρέπει να λάβετε υπόψη και τον χρόνο που χρησιμοποιείτε κάθε είδος θέρμανσης, δηλαδή τις ώρες κατανάλωσης και φυσικά, τους χώρους που θέλετε να θερμάνετε. Το ιδανικότερο είναι να μπορούμε να έχουμε ανεξάρτητη θέρμανση σε όλους τους χώρους του σπιτιού μας. Τέλος, πολύ σημαντικός παράγοντας είναι και το κόστος εγκατάστασης του κάθε εξοπλισμού.

 

Σύγκριση κόστους ανάλογα με τον τύπο θέρμανσης

Για να είναι πιο ουσιαστική και κατανοητή η σύγκριση που θα κάνουμε ανάμεσα στους τρόπους θέρμανσης, θα πάρουμε ως παράδειγμα ένα διαμέρισμα, που βρίσκεται σε πολυκατοικία, με χαμηλό επίπεδο θερμομόνω- σης και που έχει εμβαδόν 50 τ.μ. Αρχικά, θα πρέπει να δούμε πόσες kWh (κιλοβατώρες), θα χρειαστούμε για να καλύψουμε τις θερμαντικές μας ανάγκες. Ο υπολογισμός που σας παραθέτουμε είναι ενδεικτικός και αφορά το παράδειγμά μας:

Για την περίοδο του χειμώνα (τετράμηνο) θα χρειαστούμε περίπου 8.030kWh για να ζεσταθούμε, ενώ αντίστοιχα το πετρέλαιο έχει υπολογιστεί περίπου στα 650 λίτρα. Αφού είδαμε τι ποσότητες χρειαζόμαστε, μπορούμε να υπολογίσουμε το κόστος βάσει της θερμικής απόδοσης κάθε είδους.

 

Πετρέλαιο θέρμανσης    

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης σήμερα, κυμαίνεται περίπου από 1,30€ έως 1,5€(!), συνεπώς το κόστος για την χειμερινή περίοδο, σύμφωνα πάντα με το παράδειγμά μας, θα είναι κατά μέσο όρο στα 910€. Θα πρέπει όμως να σημειώσουμε εδώ, ότι το πετρέλαιο έχει αρκετά καλύτερη ποιότητα και αποδοτικότητα σε σχέση με τις υπόλοιπες μεθόδους θέρμανσης που σας παρουσιάζουμε παρακάτω.

 

Κλιματιστικά

Τα κλιματιστικά είναι μια από τις πιο συχνές λύσεις, αφού πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό οικιών διαθέτει και γλιτώνει το κόστος εγκατάστασης, μια άλλης μορφής θέρμανσης.

Αν δεν έχετε κλιματιστικό, θα χρειαστεί να υπολογίσετε και το κόστος αγοράς και εγκατάστασης, που ποικίλει, ανάλογα με το μέγεθος και την ενεργειακή κλάση. Οσον αφορά το κόστος της κατανάλωσης του κλιματιστικού, θα πρέπει πρώτον, να λάβουμε υπόψη ότι η απόδοση ενός συμβατικού είναι περίπου 2 μονάδες και πάνω (COP), ενώ ενός inverter ξεκινά από τις 4 μονάδες, αλλά μπορεί να αγγίξει και τις 5,5(!). Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι κάθε kWh θερμικής ενέργειας με κλιματιστικό απόδοσης 2, απαιτεί ηλεκτρική ενέργεια 0,5kWh, ενώ το inverter (με απόδοση 4) απαιτεί 0,25kWh. Σύμφωνα με τα παραπάνω λοιπόν, και θέτοντας ως ενδεικτική τιμή για χρέωση περίπου 0,20€/kWh, για την πρώτη περίπτωση ισχύει το εξής: 0,5×0,20=0,10€/kWh οπότε συνολικό κόστος έχουμε 803€ και για την δεύτερη, 0,25×0,20=0,05€/kWh, με το συνολικό κόστος να αγγίζει τα 400€ περίπου.

Το θέμα με το ρεύμα είναι ότι δεν έχει σταθερή τιμή χρέωσης, οπότε δεν μπορούμε να έχουμε 100% ασφαλή συμπεράσματα. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε όμως σε κάθε περίπτωση, είναι ότι όσο μεγαλύτερη είναι η απόδοση, τόσο λιγότερη είναι η κατανάλωση ρεύματος, αλλά τόσο αυξάνεται το κόστος εγκατάστασης των κλιματιστικών.

 

Φυσικό αέριο

Ενα από τα βασικά πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου, είναι ότι η παροχή του γίνεται συνεχόμενα, μέσω δικτύου. Γι’ αυτό τον λόγο γλυτώνετε τον ανεφοδιασμό π.χ. πετρελαίου ή ξύλων για το τζάκι.

Με τιμή περίπου 0,078€, το κόστος κατανάλωσης για την θέρμανσή σας, αντιστοιχεί σε περίπου 626,34€. Να τονίσουμε και εδώ ότι η τιμή αυτή είναι ενδεικτική και αφορά το παράδειγμά μας. Πέρα από αυτό, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και το κόστος εγκατάστασης το οποίο αυξάνεται αν δεν έχετε πρόσβαση στο δίκτυο παροχής.

Βέβαια, υπάρχουν πολλές και ελκυστικές προσφορές κατά καιρούς από τους παρόχους, που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

 

Ηλεκτρική θέρμανση

Η θέρμανση με συσκευές ηλεκτρικής κατανάλωσης είναι ιδιαίτερα ακριβή και όπως σε όλες τις περιπτώσεις, ο υπολογισμός του κόστους είναι ενδεικτικός. Για τις 8.030kWh, που έχουμε πάρει ως παράδειγμα και με ενδεικτικό κόστος 0,20€ την kWh, το κόστος ανέρχεται στα 1.606€. Ο υπολογισμός αυτός αφορά τη θέρμανση αποκλειστικά με ηλεκτρικές συσκευές και το κόστος αφορά την τετράμηνη κατανάλωση, όπως αναφέραμε και παραπάνω.

 

Καυστήρας βιομάζας

Ο καυστήρας βιομάζας έχει πολύ μεγαλύτερη απόδοση από τις σόμπες και κάνει καύση πέλετ. Σύμφωνα με το παράδειγμά μας, θα χρειαστούμε περίπου 1.200 με 2.000 κιλά και με ένα μέσο όρο τιμής 0,28€ το κιλό, το συνολικό κόστος ανέρχεται μεταξύ 336 και 560€. Θα πρέπει όμως να λάβουμε και σοβαρά υπόψη, ότι το κόστος αγοράς και εγκατάστασης ενός καυστήρα βιομάζας, κυμαίνεται από 2.500 έως 5.000€, ενώ απαιτείται αποθηκευτικός χώρος για να τοποθετείτε τα πέλετ, αλλά και τακτικός καθαρισμός.

 

Αντλίες θερμότητας

Για τις συμβατικές αντλίες θερμότητας ο συντελεστής απόδοσης κυμαίνεται από 2,5 μέχρι 3. Εάν όμως η αντλία συνδυαστεί με γεωεναλλάκτη, ο συντελεστής μπορεί να φτάσει έως και 5, αυξάνοντας βέβαια σημαντικά το αρχικό κόστος εγκατάστασης. Αν πάρουμε για παράδειγμα συντελεστή την τιμή 3, τότε το κόστος θέρμανσης, ανέρχεται στα 530€. Το ζήτημα όμως εδώ, είναι το πολύ μεγάλο αρχικό κόστος εγκατάστασης το οποίο ξεκινάει από τα 6.000 και μπορεί να φτάσει και τα 9.000€.

 

Ενεργειακά τζάκια

Τα ενεργειακά τζάκια τα χωρίζουμε σε δύο κατηγορίες: τα αερόθερμα και τα τζάκια καλοριφέρ, ενώ και στις δύο περιπτώσεις/κατηγορίες, ο βαθμός απόδοσης μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 80%. Ενα ενεργειακό τζάκι θερμού αέρα με ονομαστική ισχύ στα 10Kw, μπορεί να καλύψει έως και 100 τετραγωνικά ενός ενιαίου χώρου, αλλιώς θα θερμαίνει μόνο το χώρο στον οποίο βρίσκεται, με την κατανάλωση να είναι 0,5 με 2,5 κιλά/ώρα, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το συνολικό κόστος ανά σώμα κυμαίνεται από 120€ έως 600€. Τα ενεργειακά τζάκια καλοριφέρ, έχουν αυξημένη ονομαστική ισχύ και μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε ως μοναδική εστία θέρμανσης του νερού που θα κυκλοφορεί στα σώματά, είτε ως «βοήθημα», προς το κύριο καύσιμό σας.

 

Σόμπες πέλετ

Οι σόμπες πέλετ χωρίζονται στις σόμπες αέρα, οι οποίες θερμαίνουν μέσω της έκλυσης θερμού αέρα, και τις σόμπες καλοριφέρ, οι οποίες συνδέονται με το κεντρικό σας σύστημα και τα καλοριφέρ και λειτουργούν σαν κεντρικοί καυστήρες. Οι αερόθερμες σόμπες πέλετ προορίζονται για τη θέρμανση ενιαίων χώρων και σε γενικές γραμμές, μπορούμε να υπολογίσουμε ότι απαιτείται ονομαστική ισχύς 1KW για κάθε 8 τ.μ. Κατά μέσο όρο, μια αερόθερμη σόμπα πέλετ ονομαστικής ισχύος 10KW απαιτεί κατανάλωση 0,65 – 1,90 κιλά/ώρα, δηλαδή το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 156€ με 456€ ανά σώμα. Οι σόμπες πέλετ καλοριφέρ μπορούν να συνδεθούν με τα κεντρικά σώματα θέρμανσης μιας κατοικίας και να λειτουργήσουν είτε σε συνδυασμό με το βασικό μας καύσιμο, είτε να λειτουργήσουν σαν μοναδικές εστίες θέρμανσης. Για τα 50 τ.μ. θα χρειαστούμε ονομαστική ισχύ περίπου 8KW, άρα η κατανάλωση θα ανέρχεται στα 0,50-1,75 κιλά/ώρα, δηλαδή συνολικά το κόστος κυμαίνεται από 120 έως 420 ευρώ.

 

Πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης

Μπορούν να τοποθετηθούν σε τοίχους ή στις οροφές και με την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος εκπέμπεται ακτινοβολία στα αντικείμενα και όχι στον αέρα. Το κόστος ανά πάνελ ανάλογα με τα Watt που καταναλώνει κυμαίνεται από 400€ έως και πάνω από 620€, με ενδεικτική τιμή ρεύματος 0,20€ την kWh. Ομως, να σημειώσουμε εδώ, ότι τα πάνελ πρέπει να είναι τοποθετημένα έτσι, ώστε να θερμαίνουν απευθείας τα αντικείμενα, καθώς δεν θερμαίνουν την ατμόσφαιρα.

Κλείνοντας, να τονίσουμε ότι τα κόστη είναι ενδεικτικά και σκοπός του κειμένου είναι να προβάλλει την διαφορά στο κόστος που έχει κάθε είδος θέρμανσης κι όχι το ίδιο το κόστος. Επίσης, οι υπολογισμοί αφορούν το κόστος καυσίμου και είναι πολύ δύσκολο να γίνουν με ακρίβεια, λόγο των πολλών διακυμάνσεων στις τιμές. Συνολικά, κάθε νοικοκυριό πρέπει να επιλέξει με βάση τις προσωπικές του ανάγκες και ιδιαιτερότητες και φυσικά, μπορεί να χρησιμοποιεί συνδυασμό ειδών θέρμανσης.