1. Home
  2. Νέα
  3. Καύση ξύλων: Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον
Καύση ξύλων: Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον

Καύση ξύλων: Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον

0

Πηγή: Eντυπο “Energy in”

 

Eνα αναμμένο τζάκι δεν είναι μόνο ένα όμορφο θέαμα για το χειμώνα και ένας οικονομικός τρόπος θέρμανσης. Στις μέρες μας, όπου αρκετοί πολίτες αρνούνται να βάλουν το ακριβό πλέον πετρέλαιο στα σπίτια τους ή να διαθέσουν τα χρήματά τους για την εγκατάσταση των εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης, η λύση του τζακιού μοιάζει η ιδανική. Και όμως, δεν είναι, αφού η παράνομη και ακατάπαυστη κοπή των δασών, οδηγεί σταδιακά στην αποψίλωση των δασών και στη μόλυνση της ατμόσφαιρας.

 

Αποψίλωση των δασών

Ακόμα και σε πάρκα εντός Αττικής έχουν στραφεί η λαθροϋλοτόμοι, καταστρέφοντας τους τελευταίους εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου της Αθήνας. Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί έντονα η παράνομη κοπή δέντρων στα βουνά της Αττικής, αλλά και σε αστικές περιοχές, όπως το πάρκο του Αγίου Φιλίππου στη Νίκαια και ο Διομήδειος Βοτανικός Κήπος στην Ιερά Οδό.

Η λαθροϋλοτομία φαίνεται να πλήττει πλέον τη χώρα μας και αυτό, εξαιτίας της εκτίναξης του κόστους θέρμανσης.

Οι λαθροϋλοτόμοι δρούνε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας όπως στη Θεσσαλία, στην Ηπειρο, στην Κρήτη, στη βόρεια και δυτική Πελοπόννησο και στη Μακεδονία.

Δασαρχεία και δασικές αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα, αφού το φαινόμενο εντείνεται και αναμένεται να ενταθεί ακόμα περισσότερο τους επόμενους μήνες, όχι μόνο γιατί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει εκτιναχθεί στα ύψη, όπως και τα τιμολόγια της ΔΕΗ, αλλά και γιατί μερικοί βλέπουν πλέον την παράνομη ξύλευση ως ένα ευκαιριακό επάγγελμα.

Επισημαίνεται πλέον η ανάγκη να διερευνηθούν πρόσθετες πρακτικές και πολιτικές προστασίας του φυσικού πλούτου της χώρας. Καταρχήν πρέπει να καταπολεμηθούν άμεσα τα «κρούσματα» και κατά δεύτερον να ληφθούν άμεσα μέτρα για την πρόληψη του φαινομένου.

Παράνομη ξυλεία από ομάδες λαθροϋλοτόμων ρίχνουν στις ξυλόσομπες και τα τζάκια, πολλοί πολίτες εν μέσω οικονομικής κρίσης. Η παράνομη αποψίλωση των δασών είναι ένα θέμα που πρέπει άμεσα να λυθεί, αφού απειλεί τον φυσικό πλούτο της χώρας μας.

 

Ατμοσφαιρική ρύπανση

Η καύση των ξύλων σε σόμπες και τζάκια έχει ως συνέπεια οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα να είναι εξαιρετικά μεγάλες. Η στροφή πολλών πολιτών στην καύση ξυλείας σε σόμπες και τζάκια για να ζεσταθούν, αποφασίζοντας να μη βάλουν φέτος πετρέλαιο ή να μη χρησιμοποιήσουν κάποιον άλλο τρόπο θέρμανσης, έχει ως συνέπεια να επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα από ρύπους, αφού η καύση δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια χημική αντίδραση.

Η στροφή προς τα τζάκια και τις άλλες παραδοσιακές μορφές θέρμανσης με καύση ξύλου, χρειάζεται προσοχή, γιατί βρίσκονται στην ατμόσφαιρα μεγάλες ποσότητες αιωρούμενων σωματιδίων και καπνού. Βεβαίως, οι σύγχρονες μορφές καύσης (καυστήρες πέλετ, αποδοτικές σόμπες, ενεργειακά τζάκια κλπ) δεν αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Αλλά η κρίση οδηγεί στα πιο φθηνά μέσα, με τις παραπάνω επιβλαβείς συνέπειες. Οσον αφορά το φαινόμενο του θερμοκηπίου (υπεύθυνο για την κλιματική αλλαγή), η καύση του ξύλου θεωρείται ουδέτερη, καθώς όταν καίγεται απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα το CO2 που είχε αποθηκευθεί στο δέντρο. Αλλά πρέπει να λάβει κανείς υπόψη ότι η νόμιμη υλοτόμηση, από την οποία προκύπτουν τα καυσόξυλα, δεν είναι καταστροφική για το δάσος. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτεί επίσης το πρόβλημα της εσωτερικής ρύπανσης. Το τζάκι δεν βγάζει όλο τον καπνό έξω από το σπίτι, αλλά και μέσα, ειδικά εάν δεν τραβά καλά. Για αυτό είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρχει ένα μισάνοικτο παράθυρο στο χώρο, για την ανανέωση του αέρα.