1. Home
  2. Νέα
  3. Τύπος
  4. Οι καμινάδες γίνονται εφιάλτης για την Αθήνα
Οι καμινάδες γίνονται εφιάλτης για την Αθήνα

Οι καμινάδες γίνονται εφιάλτης για την Αθήνα

0

Tης Διονυσίας Λάγιου, Εθνος της Κυριακής,  30/12/12

 

Ανεξέλεγκτες καύσεις και λαθροϋλοτομία προκαλούν ασφυξία στις ελληνικές πόλεις, καθώς τις ημέρες που επικρατεί άπνοια και υγρασία τα αστικά κέντρα πνίγονται από την καπνιά των τζακιών και των σομπών, ενώ παράνομοι υλοτόμοι δεν διστάζουν να κόβουν δένδρα ακόμη και από τα άλση.

Ως αποτέλεσμα, η χώρα μας απειλείται με πρόστιμα από την ΕΕ, καθώς οι υπερβάσεις στις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων ξεπερνούν το όριο επιφυλακής, σύμφωνα με το Κέντρον Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Την ίδια στιγμή, το φαινόμενο της λαθραίας υλοτομίας οξύνεται όλο και περισσότερο, παρά την αύξηση των υπερωριών των Δασαρχείων και τις περιπολίες. Στο όρος Αιγάλεω, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ» Χαϊδαρίου και «Διαρκής Κίνηση» κατήγγειλαν το κόψιμο τριών Πεύκων και στις 11 Δεκεμβρίου το περιστατικό αυτό επιβεβαιώθηκε από το Δασονομείο Αιγάλεω, με σχετικό έγγραφο (Αρ. πρωτ: 555).

«Ζητούμε να υπάρξει ένας συντονισμός, να ληφθούν άμεσα μέτρα γιατί από τη θερινή ακόμα περίοδο έχουμε παρατηρήσει φαινόμενα λαθροϋλοτομίας, ακόμα και στο Αλσος Δαφνίου που έχει πολλούς επισκέπτες καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις στην καταγγελία τους προς το Δασαρχείο Αιγάλεω.

Τις μαύρες μέρες της γερμανικής Κατοχής θυμούνται οι υπέργηροι, τότε που χάθηκαν όλα τα δάση του Λεκανοπεδίου, γιατί οι πολίτες έκοβαν τα δένδρα, αφού δεν είχαν άλλη επιλογή για να ζεσταθούν?

Βροχή πέφτουν καθημερινά οι καταγγελίες προς τα δασαρχεία, αλλά την ίδια ώρα η Ειδική Γραμματεία Δασών του ΥΠΕΚΑ δεν διαθέτει συγκεντρωτικά στοιχεία για όλη τη χώρα, όσον αφορά στα περιστατικά λαθροϋλοτομίας, διότι οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις των Περιφερειών δεν έχουν παραλάβει τα στοιχεία από τα αρμόδια δασαρχεία.

Σύμφωνα με την Ειδική Γραμματεία Δασών, ικανοποιητική είναι μέχρι τώρα η απορρόφηση των πιστώσεων του προγράμματος: Βελτίωση Υποδομών Πρόληψης Λαθροϋλοτομιών για το 2012, το οποίο έχει πιστώσεις από το Πράσινο Ταμείο ύψους 1.151.130 ευρώ. Ωστόσο, η Ειδική Γραμματεία Δασών δεν έχει στοιχεία για το ποσοστό απορρόφησης των πιστώσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, για την πρόληψη της λαθροϋλοτομίας.

Δεν απορροφούν τα κονδύλια
Από την άλλη υπάρχει πρόβλημα με ορισμένες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, οι οποίες δεν απορροφούν τα κονδύλια του προγράμματος πρόληψης της παράνομης υλοτομίας. Αυτό συμβαίνει διότι οι βενζινοπώλες δεν πιστώνουν τις υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για την αγορά καυσίμων, με αποτέλεσμα αυτές να μη διαθέτουν παραστατικά, ώστε να εκταμιεύσουν τα χρήματα. Στο γεγονός αυτό αποδίδεται και το πρόβλημα της μη συλλογής των στοιχείων για τη λαθροϋλοτομία.

Για παράδειγμα για το Λεκανοπέδιο δεν έχουν φτάσει στοιχεία στην Ειδική Γραμματεία Δασών για τα περιστατικά που αφορούν στην Ανατολική και στη Δυτική Αττική, ενώ για τον Πειραιά λιγοστά. Για τον λόγο αυτόν το υπ. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προσανατολίζεται να επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, με περικοπή των πιστώσεων σε ετήσια βάση, εάν δεν συμμορφώνονται και δεν καταθέτουν στο εξής τα περιστατικά λαθροϋλοτομίας.

Επιπροσθέτως, το ΥΠΕΚΑ θα μειώσει τον χρόνο αποπληρωμής των απαιτούμενων παραστατικών, προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα των καυσίμων και οι πρατηριούχοι να πληρώνονται εντός δεκαπενθημέρου.

Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης εξέδωσε κατεπείγουσα εγκύκλιο για την αντιμετώπιση της λαθροϋλοτομίας, καλώντας τους εμπλεκόμενους φορείς, κάτω από το συντονισμό των Γενικών Γραμματέων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, να λάβουν μέτρα.Ειδικότερα, εκπόνηση προγραμμάτων εκτέλεσης υλοτομιών για τον ορεινό παραδασόβιο πληθυσμό, μείωση της πυκνότητας της βλάστησης, δυνατότητα καταγγελιών στο Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας, τηλ. 1591, προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας σε εθνικούς δρυμούς, δάση και περιοχές ειδικής προστασίας κατά τις νυκτερινές ώρες, όλες τις ημέρες της εβδομάδας κ.ά.