1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. ΑΠΕ: Πρέπει η ΔΕΗ να δει την ηλεκτροβόρα παραγωγή της…
ΑΠΕ: Πρέπει η ΔΕΗ να δει την ηλεκτροβόρα παραγωγή της…

ΑΠΕ: Πρέπει η ΔΕΗ να δει την ηλεκτροβόρα παραγωγή της…

0

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται πολλές αλλαγές στο ισοζύγιο παραγωγής και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες προκαλούνται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

του Τρύφωνα Αλευρίτη

Η υψηλή παραγωγή ΑΠΕ, κυρίως από αιολικές και φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις , έχει άμεσο αντίκτυπο στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Πιο συγκεκριμένα, λόγω της αυξανόμενης παραγωγής ΑΠΕ και της μειωμένης ζήτησης από το δίκτυο, οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ έχουν μειώσει την παραγωγή τους έως και 50% (150-170 μεγαβάτ από 270 -300 που είναι το κανονικό επίπεδο).

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), το προηγούμενο πενθήμερο η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, κινήθηκε στα επίπεδα των 700-1.030 μεγαβάτ και μάλιστα σε ώρες όπου η ζήτηση στο σύστημα περιορίζεται σημαντικά, δηλαδή στις νυκτερινές ώρες.

Για παράδειγμα, στις 18 Ιανουαρίου από τη μία μέχρι και τις 12 το μεσημέρι, και με φορτίο από 4.440 έως και 6.712 μεγαβάτ, οι ΑΠΕ κάλυπταν σταθερά πάνω από 1.000 μεγαβάτ. Επίσης, στις 20 Ιανουαρίου μεταξύ 1 και 6 το πρωί και με φορτία μεταξύ 4.200 και 5.200 μεγαβάτ, οι ΑΠΕ κάλυπταν γύρω στα 700 μεγαβάτ. Το ίδιο ίσχυε και στις 21 Ιανουαρίου, όπου οι ΑΠΕ προσέφεραν στο σύστημα 19.813 μεγαβατώρες έναντι 11.114 της πρόβλεψης. Επιπλέον, στις 23 Ιανουαρίου, το φορτίο του συστήματος από τις 8 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα, λόγω της ηλιοφάνειας και συνακόλουθα της μεγάλης παραγωγής των φωτοβολταϊκών, ήταν μειωμένο έως και κατά 700 μεγαβάτ από αυτό που είχε προβλέψει ο ΑΔΜΗΕ, βάσει στοιχείων δεκαετιών που έχει συγκεντρώσει.

Τα παραπάνω, απορρέουν από την μεγάλη ηλιοφάνεια που απολαμβάνει ένα πολύ μεγάλο μέρος της χώρας μας και από τους ισχυρούς ανέμους, συνθήκες οι οποίες έδωσαν τη δυνατότητα στις μονάδες ΑΠΕ να προσφέρουν μέγιστη ισχύ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, το φαινόμενο αυτό θα ενταθεί μετά τον Μάρτιο για προφανείς λόγους. Οι ώρες ηλιοφάνειας θα αυξάνονται καθώς θα μεγαλώνουν οι μέρες, και έτσι, τα φωτοβολταϊκά θα προσφέρουν στο δίκτυο ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά ενέργειας, με αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή των θερμικών μονάδων.

Να συμπληρώσουμε εδώ, ότι μέχρι τον Νοέμβριο του 2012, και σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών ήταν πάνω από 1.400 μεγαβάτ (μαζί με το πρόγραμμα στεγών), ενώ η ισχύς των μονάδων με συμβόλαιο ανέρχεται σε 3.447 μεγαβάτ. Όσο για τα αιολικά, η ισχύς τους ανέρχεται σε περίπου 1.500 μεγαβάτ.

Λόγω των παραπάνω, ο ανασχεδιασμός του συστήματος κρίνεται απαραίτητος, ενώ ίσως θα έπρεπε και η ΔΕΗ να αναθεωρήσει τις απόψεις της για το ρόλο των ηλεκτροβόρων βιομηχανιών στην ευστάθεια του συστήματος.

Αυτά τα προβλήματα βέβαια δεν τα αντιμετωπίζουν μόνο τα συστήματα της χώρας μας. Η νότια  Ιταλία έχει τα ίδια προβλήματα, καθώς τα δυο συστήματα είναι συνδεδεμένα με καλώδιο των 500 μεγαβάτ. Γι΄ αυτό το λόγο, ο διαχειριστής του ιταλικού συστήματος (TERNA) ζήτησε από τον Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) να περιορίσει τις ελληνικές εξαγωγές προς την Ιταλία, επειδή και εκεί, η παραγωγή ΑΠΕ είναι αυξημένη. Μάλιστα, ο TERNA πρότεινε στον Διαχειριστή της Ελλάδας να γίνουν εισαγωγές στη χώρα μας από την Ιταλία με μηδενική τιμή μεγαβατώρας κατά τις νυκτερινές ώρες, προκειμένου να διευκολυνθεί η λειτουργία των συμβατικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Συνεπώς, η πρώτη επίπτωση από την αυξημένη παραγωγή ΑΠΕ, είναι η διαταραχή του προγράμματος διασυνοριακών ανταλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Δεύτερον, οι λιγνιτικές μονάδες βάσης της ΔΕΗ, δεν έχουν την ευελιξία των μονάδων φυσικού αερίου ως προς τη δυνατότητα αυξομείωσης της ισχύος παραγωγής, ώστε να ακολουθούν και κυρίως να καλύπτουν τις διακυμάνσεις της παραγωγής των ΑΠΕ. Έτσι, η ΔΕΗ έρχεται αντιμέτωπη με την αναγκαστική μείωση της παραγωγής των λιγνιτικών μονάδων. Την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου για παράδειγμα, οι 4 από τις 5 μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου επί 7-10 ώρες είχαν προγραμματιστεί να λειτουργήσουν με φορτίο μειωμένο κατά 40%, οι 2 από τις 4 του ΑΗΣ Καρδιάς με μειωμένο κατά 45%, το ίδιο και του ΑΗΣ Αμυνταίου, Μελίτης και Μεγαλόπολης.

Όμως, εάν οι ηλεκτροβόρες βιομηχανίες με σύνδεση στην υψηλή ή στη μέση τάση βγουν εκτός λειτουργίας λόγω της οικονομικής κρίσης, τότε αναπόφευκτα η ΔΕΗ θα αναγκαστεί για λόγους οικονομίας να σβήσει μια ή περισσότερες λιγνιτικές μονάδες. Αυτό θα μπορέσει να αποφευχθεί εάν συνεχίσουν την παραγωγή τους το Αλουμίνιον και η ΛΑΡΚΟ, που μόνο αυτές απαιτούν περίπου 480 μεγαβάτ ισχύος όλο το 24ωρο και 365 μέρες τον χρόνο.

Τέλος, η αύξηση παραγωγής ΑΠΕ ίσως επηρεάσει και το τέλος που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές. Το μεγάλο ύψος της παραγωγής από ΑΠΕ μαζί με τις χαμηλές τιμές χονδρικής που διαμορφώνονται στο σύστημα, θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα απαιτούμενα ποσά, τα οποία σε μεγάλο βαθμό θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού.