1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Χαιρετισμό​ς Καλαφάτη στην έκθεση Αρχιτεκτον​ικών Διαγωνισμώ​ν του ΥΠΕΚΑ για τη Θεσσαλονίκ​η
Χαιρετισμό​ς Καλαφάτη στην έκθεση Αρχιτεκτον​ικών Διαγωνισμώ​ν του ΥΠΕΚΑ για τη Θεσσαλονίκ​η

Χαιρετισμό​ς Καλαφάτη στην έκθεση Αρχιτεκτον​ικών Διαγωνισμώ​ν του ΥΠΕΚΑ για τη Θεσσαλονίκ​η

0

Τοποθέτηση του υπουργού Αναπληρωτή ΠΕΚΑ, κ.Σταύρου Καλαφάτη στα εγκαίνια της έκθεσης Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών που διοργανώθηκαν από το ΥΠΕΚΑ στη Θεσσαλονίκη.


«Όπως καταλαβαίνετε, η έκθεση αυτή έχει και για μένα μια ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση. Αναφέρεται στις διαδρομές, στις περιοχές, στα μνημεία, που είναι οι προσωπικές μας αναφορές. Και αρχίζει να δίνει σχήμα σε εικόνες της Θεσσαλονίκης, έτσι όπως τη θέλουμε.


Κυρίες και κύριοι,
Το μοντέλο της βιώσιμης ανάπτυξης, το οποίο είναι και το κεντρικό ζητούμενο της χώρας, έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την αναμόρφωση του δημόσιου χώρου.
Ιδιαιτέρως το αστικό τοπίο δίνει το μέτρο για τις τρεις διαστάσεις της βιώσιμης ανάπτυξης: την οικονομική δραστηριότητα, το σεβασμό στο περιβάλλον και την κοινωνική συνοχή.


Η ισορροπία μεταξύ τους περιγράφει στην ουσία τη σύγχρονη πόλη, που μπορεί να υποστηρίξει το ίδιο αποτελεσματικά και τον στόχο της ανταγωνιστικότητας και τον στόχο της ποιότητας ζωής για τους πολίτες της.


Ως πόλη προόδου, που αφήνει χώρο για να γεννηθεί η πρωτότυπη σκέψη και η καινοτομία. Και παράλληλα καλλιεργεί το δημοκρατικό ήθος και την κοινωνική υπευθυνότητα.
Αυτό είναι, με δύο λόγια, το πολιτικό σκεπτικό με το οποίο δουλεύουμε στο ΥΠΕΚΑ. Η φιλοσοφία, πίσω από τη στρατηγική που εφαρμόζουμε για όσα έπρεπε να γίνουν εδώ και χρόνια σε ότι αφορά στον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό. Μέρος αυτού του σχεδίου είναι το πρόγραμμα αναπλάσεων που υλοποιείται στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Και η Θεσσαλονίκη μέσα από έξυπνες και ουσιαστικές παρεμβάσεις μπορεί να βρει τη δύναμη για να εξελιχθεί σε μια σύγχρονη πρωτοπόρο πόλη, όπου η αισθητική θα παντρεύεται με τη λειτουργικότητα, η αναπτυξιακή της δυναμική δεν θα είναι απέναντι αλλά θα συνοδεύει την περιβαλλοντική της θωράκιση και η καθημερινότητά της θα ελκύει και δεν θα απομακρύνει τους πολίτες.


Και αυτό, για όσους έχουν λόγο στο σχεδιασμό και την υλοποίηση τέτοιων παρεμβάσεων είναι ένα στοίχημα αθροίσματος και όχι διαίρεσης δυνάμεων.


Σήμερα λοιπόν, εγκαινιάζουμε την έκθεση προσχεδίων δύο διαγωνισμών.


Έτσι:
· Η ανάπλαση του άξονα Αχειροποιήτου – Αγίας Σοφίας από την οδό Φιλίππου μέχρι τη λεωφόρο Νίκης, συμπεριλαμβανομένων των πλατειών Αγίας Σοφίας και Μακεδονομάχων και του περιβάλλοντα χώρου των βυζαντινών ναών και του Ιερού Ναού Γρηγορίου Παλαμά (Μητρόπολη ), οργανώνει το χώρο σε μια σειρά από αστικές πλατείες. Με ήπιες επεμβάσεις που ξαναδίνουν νόημα στον αστικό χώρο.


Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη των μνημείων και ο μετασχηματισμός του άξονα σε αρχαιολογικό περίπατο.
Με σεβασμό στις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, με κριτήριο την αξιοποίηση της παρουσίας του Μετρό και προτεραιότητα τη λειτουργική, αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του χώρου. Εκτιμούμε ότι, η συμβολή των παρεμβάσεων που προτείνονται θα είναι πραγματικά μεγάλη και στην οικονομική αναζωογόνηση της περιοχής και φυσικά στην στήριξη της κατοικίας στο κέντρο της πόλης.
· Σε ότι αφορά στην Ανάπλαση και ανάδειξη της «Βαλκανικής Πλατείας» στην περιοχή του πρώην στρατοπέδου Στρεμπενιώτη του Δήμου Νεάπολης – Συκεών Θεσσαλονίκης, υποστηρίζει έναν κορυφαίο θεσμό της πόλης. Η «Βαλκανική Πλατεία» είναι απόδειξη της πολυπολιτισμικής, ανοιχτής Θεσσαλονίκης. Εξελίσσεται διαρκώς,απαιτώντας και την ανάλογη εξέλιξη του χώρου της.


Στόχος της ανάπλασης είναι η αναδιοργάνωση των χρήσεων γης και του οδικού δικτύου πρόσβασης στην περιοχή, η σύνδεση των λειτουργιών μεταξύ τους, η διαμόρφωση νέων κατασκευών και η αύξηση των ελεύθερων δημόσιων χώρων και των χώρων πρασίνου.


Κυρίες και κύριοι,
Η έκθεση που εγκαινιάζουμε σήμερα, δείχνει ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να μετατρέψει τις προσδοκίες της σε πραγματικότητα.
Αυτό που χρειάζεται τώρα δεν είναι μόνο να σχεδιάζουμε. Ή να υλοποιούμε αποσπασματικά. Κυρίως χρειάζεται να σχεδιάζουμε ολοκληρωμένα και να υλοποιούμε άμεσα. Διαπλάθοντας την πόλη του σήμερα, που περιέχει το παρελθόν της και προδιαγράφει το μέλλον της.
Εύχομαι καλή επιτυχία στην έκθεση.
Συγχαρητήρια και στους φορείς που συνεργάστηκαν για αυτή, αλλά και στην επιστημονική ομάδα που την επιμελήθηκε.»