
Η συνολική φωτοβολταϊκή ισχύς στην Ευρώπη
Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών παγκοσμίως ξεπέρασε τα 100 GW πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών ( EPIA). Η ενέργεια αυτή ισούται με την παραγωγή 16 πυρηνικών σταθμών του ενός GW, όπως τονίζει ο σύνδεσμος, γεγονός που φανερώνει την αξία των έργων που υλοποιούνται.
Παράλληλα, η EPIA τονίζει ότι σε ετήσια βάση, τα φωτοβολταϊκά μειώνουν τις εκπομπές κατά 53 εκατ. τόνους. Όλα αυτά τη στιγμή που το 2012 προστέθηκαν άλλα 30 GW στη συνολική εγκατεστημένη ισχύ των φ/β, περίπου δηλαδή όσα εγκαταστάθηκαν και το 2011.
Τα στοιχεία της ΕΡΙΑ είναι ακόμα προκαταρκτικά και όταν ανακοινωθούν επισήμως τον Μάιο, δεν αποκλείεται να αυξηθεί η εκτίμηση για την περσινή ισχύ κατά 1-2 GW. Σε γενικές γραμμές, το 2012 κρίνεται επιτυχημένο και ο πρόεδρος της ΕΡΙΑ, Βίνφριντ Χόφμαν, δήλωσε τα εξής: «Ο κλάδος των φ/β αντιμετωπίζει προκλήσεις, αλλά τα αποτελέσματα του 2012 δείχνουν ότι υπάρχει μια εύρωστη παγκόσμια αγορά για την τεχνολογία μας. Ακόμα και σε δύσκολες οικονομικές περιόδους και παρά την ρυθμιστική αβεβαιότητα, καταφέραμε να επαναλάβουμε το έτος-ρεκόρ του 2011».
Τέλος, σημειώνεται ότι από τα 30 περσινά GW, τα 13 εγκαταστάθηκαν εκτός της Ευρώπης και τα 17 στην Ευρώπη. Οι κορυφαίες αγορές ήταν η Γερμανία με 7,6 GW, η Ιταλία με 3,3 GW και η Γαλλία με 1,2 GW, ενώ στον υπόλοιπο πλανήτη ξεχωρίζει η Κίνα με 3,5-4,5 GW, οι ΗΠΑ με 3,2 GW και η Ιαπωνία με 2,5 GW.