1. Home
  2. Νέα
  3. Μηνύματα στοργής και οργής από τους Ρώσους
Μηνύματα στοργής και οργής από τους Ρώσους

Μηνύματα στοργής και οργής από τους Ρώσους

0

Η απόκτηση της ΔΕΠΑ αποτελεί για τα ρωσικά επιχειρηματικά συμφέροντα μια μεγάλη στρατηγική επένδυση. Αυτό δηλώνουν στο « Έθνος της Κυριακής», με τον πιο επίσημο τρόπο, εκπρόσωποι και των δύο ρωσικών «μνηστήρων» της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου. Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου, Gazprom, δεν κρύβει τις προθέσεις του και όπως τονίζει στην εφημερίδα μας κορυφαίο στέλεχος του ομίλου «η Ελλάδα κατέχει στρατηγική θέση, από γεωγραφικής πλευράς, στην επενδυτική πολιτική μας στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». Παράλληλα, ο CEO του άλλου ρωσικού ομίλου Sintez, Αντρέι Κορολιόφ, όχι μόνο διαψεύδει τις φήμες ότι η θυγατρική Negusneft αποχωρεί από τον διαγωνισμό, αλλά, στην αποκλειστική του συνέντευξη στο «Εθνος της Κυριακής», δηλώνει πεπεισμένος πως «η ΔΕΠΑ και ο ΔΕΣΦΑ θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη μετατροπή της Ελλάδας σε ένα νέο διαμετακομιστικό κόμβο (τράνζιτ χαμπ) φυσικού αερίου για την Ευρώπη». Το τελευταίο διάστημα τα μαγειρέματα γύρω από την πορεία ιδιωτικοποίησης των ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ, οι πανταχόθεν παρεμβάσεις, τα ήξεις αφήξεις κυβερνητικών παραγόντων και στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ έμοιαζαν για ενεργειακούς παράγοντες στη ρωσική πρωτεύουσα κάτι σαν σκοτσέζικο ντους! Λίγο-πολύ οι Ρώσοι είχαν κάνει σαφείς τις προθέσεις τους τόσο για την οικονομική τους δυνατότητα όσο και για το ύφος των στρατηγικών επενδύσεών τους. Κατανοούν ότι δεν ζούμε σε γεωπολιτικό κενό.

Άλλωστε, ο γνωστός οικονομολόγος και πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Κρατικής Δούμας, Ιβάν Γκρατσόφ, είχε πει, αφοπλιστικά, πριν από λίγους μήνες πως κατανοεί τη θέληση των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας να επιζητούν το «δικαίωμα της πρώτης νύχτας…», αφού αυτοί πληρώνουν! Πέραν από το γεγονός της πλήρους απαξίωσης στην οποία οδηγήθηκε η χώρα μας, στη Μόσχα θέτουν προς την Αθήνα ορισμένα σοβαρά ερωτήματα. «Ανοίγετε διαγωνισμούς, έχετε ζωτική ανάγκη ρευστότητας, επιδιώκετε να προσελκύσετε επενδύσεις. Το κάνετε ειλικρινά, το θέλετε πράγματι, ή έχετε τα χαρτιά σημαδεμένα και… κοροϊδεύετε;».

Όταν πριν από έναν χρόνο ο Α. Σαμαράς βρέθηκε στη ρωσική πρωτεύουσα, τόσο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο επιχειρησιακό κέντρο της Gazprom όσο και στις συνομιλίες με τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, Σεργκέι Ιβανόφ, και την πρόεδρο του Συμβουλίου Ομοσπονδίας, Βαλεντίνα Ματβιένκο, ένα πράγμα του ζήτησαν, όταν εκείνος τους κάλεσε να επενδύσουν στην Ελλάδα: ίσους όρους στο παιχνίδι των ιδιωτικοποιήσεων. Για να μην ισχυριστεί κανείς ότι δεν κατανόησε τις προθέσεις τους ή ότι δεν πιστεύει σε προκαταρκτικές μεγαλοστομίες, ήρθαν οι προτάσεις των ρωσικών ομίλων, οι οποίες, σύμφωνα με την πληροφόρηση του «Εθνους της Κυριακής», ήταν γενναιόδωρες.

Οι άνθρωποι της Gazprom αυτό το διάστημα είναι φειδωλοί στις δημόσιες αναφορές τους, αν και διαφαίνεται μια δυσφορία για τους χειρισμούς των τελευταίων εβδομάδων αλλά και τις χρονικές καθυστερήσεις αναφορικά με τον διαγωνισμό.

Στη συνομιλία μας με το ανώτατο στέλεχος που ζήτησε, στη φάση αυτή, να διατηρηθεί η ανωνυμία του, τονίζεται ότι «η απόκτηση της ΔΕΠΑ από την Gazprom θα μας επέτρεπε να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη προμήθεια με φυσικό αέριο και να αυξήσουμε την απόδοση του συστήματος διανομής του μέσω της πρόσβασης στον τελικό καταναλωτή. Είμαστε», εξηγεί, «έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων μας στο πλαίσιο του δεύτερου επιπέδου της διαγωνιστικής διαδικασίας, ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την Ελλάδα, τη ΔΕΠΑ αλλά και την Gazprom»! Όσοι δείξουν καλή πρόθεση στη «μετάφραση» αυτών των δηλώσεων μπορούν να βγάλουν και οικονομικά συμπεράσματα. Παντού στην Ευρώπη όπου η Gazprom έφθασε στον τελικό καταναλωτή, εξηγεί ο συνομιλητής μας, αυτό έγινε βασικός ανταγωνιστικός παράγοντας για την ανάπτυξη της τοπικής αγοράς. Ο ρωσικός όμιλος ελπίζει πως οι αποφάσεις για τη ΔΕΠΑ δεν θα είναι πολιτικοποιημένες και θα κινηθούν με βάση τα οικονομικά κριτήρια. Η ραγδαία εξέλιξη γύρω από τη χρήση του φυσικού αερίου σε όλους τους τομείς της οικονομίας με οικολογικά, επίσης, κριτήρια είναι εκείνο που έφερε τα τελευταία χρόνια την Gazprom στην κορυφή των ομίλων που ασχολούνται με την Ενέργεια. Η απόκτηση της ΔΕΠΑ, λένε οι άνθρωποι της εταιρείας, θα σήμαινε την ευρεία διεύρυνση της χρήσης του φυσικού αερίου ως καυσίμου.

«Εμείς μπορούμε»
Στην επισήμανση ότι «είναι και άλλοι που υπόσχονται “λαγούς με πετραχήλια”» στην ελληνική πλευρά, η απάντηση ήταν άμεση: «Ναι, αλλά εμείς έχουμε τα μεγαλύτερα αποθέματα αερίου, έχουμε τους αγωγούς μεταφοράς που μας επιτρέπουν την ελαστικότητα στην αυξομείωση της ζήτησης και αποδείξαμε επί 15 χρόνια την αξιοπιστία μας στην τροφοδοσία της χώρας σας». Ειδικά για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια γενικότερα, όπου η Gazprom διευρύνει σημαντικά τη συνεργασία της, υπάρχει έτοιμο σχέδιο χρησιμοποίησης του φυσικού αερίου, ως καυσίμου για τα αυτοκίνητα. «Δεν μιλάμε μόνο για αέριο διαλυμένο με πετρέλαιο (LPG) ή συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG), αλλά κυρίως για μια εντελώς νεωτεριστική τεχνολογία χρήσης του υγροποιημένου αερίου (LNG) σε νταλίκες, λεωφορεία, ακόμα και σε πλοία. Αυτό ακριβώς θα αποτελέσει μια πραγματική επανάσταση στην κίνηση, με μείωση των εξόδων στα καύσιμα και εξασφάλιση των πιο υψηλών στάνταρ για το περιβάλλον. Οι δυνατότητες υλοποίησης των προγραμμάτων αυτών διευρύνονται σημαντικά αν κερδίσουμε τον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ», επιμένει ο συνομιλητής μας. Οι Ρώσοι, χωρίς να τρέφουν αυταπάτες για τις πολιτικές δεσμεύσεις της Αθήνας, επιχειρούν με τις απλησίαστες από άλλους υποψηφίους προτάσεις τους -όπως φάνηκε και από τις μη δεσμευτικές προσφορές- να «βοηθήσουν» την κυβέρνηση να ξεπεράσει τα όποια εμπόδια αντιτείνοντας σε όσους την πιέζουν: «Ιδού η… ΔΕΠΑ, ιδού και το (ρωσικό) τίμημα. Εσείς τι μας προσφέρετε;». Στη Μόσχα αναμένουν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, από τις οποίες, εν πολλοίς, θα εξαρτηθεί και το μέλλον των διμερών σχέσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τους άλλους τομείς της -ισχνής- οικονομικής συνεργασίας.

ΤΑ ΝΗΣΙΑ

Τα ελληνικά νησιά και η ανάπτυξη του τουρισμού είναι επίσης στα σχέδια τροφοδοσίας με φυσικό αέριο από τον ρωσικό όμιλο. Γνωρίζουν ότι μέχρι τώρα οι ηλεκτρικοί σταθμοί δουλεύουν με μαζούτ που είναι και πιο ακριβό και, κυρίως, αντιοικολογικό καύσιμο που επιβαρύνει την ατμόσφαιρα των νησιών μας.

Αντρέι Κορολιόφ CEO του ομίλου Sintez

Ελπίζουμε να μην αλλάξει πάλι ο διαγωνισμός

Αποκλειστική συνέντευξη στο « Έθνος της Κυριακής» έδωσε ο CEO του Sintez, Αντρέι Κορολιόφ, για τη συμμετοχή του ομίλου στον διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ.

Εν όψει της μετάβασης στο επόμενο στάδιο του διαγωνισμού για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, δημοσιεύτηκε πως η εταιρεία σας, Negusneft, αποχωρεί από τη διαδικασία. Υπήρξε τέτοια πρόθεση;

Η πληροφόρηση αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Μέσα στην εβδομάδα πήραμε επιστολή από το ελληνικό Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) ότι από τις 6 Φεβρουαρίου ανοίγει το DATA ROOM. Ολοι οι συμμετέχοντες έχουμε μία εβδομάδα για να καταθέσουμε ερωτήσεις για ό,τι μας απασχολεί. Το άνοιγμα το DATA ROOM μας επιτρέπει να προβούμε σε ολόπλευρη εκτίμηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ, που είναι αναγκαία για την απόφαση κατάθεσης της δεσμευτικής πρότασης.

Η πρότασή σας για την απόκτηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ πηγάζει από κάποια στρατηγική του ομίλου σας για επενδύσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στα Βαλκάνια γενικότερα;

Πράγματι, έχουμε πρότζεκτ στα Βαλκάνια και μας ενδιαφέρει η διεύρυνση στην περιοχή. Εξετάζουμε τη δυνατότητα συνεργίας με τα έργα που έχουμε, όπως ο ηλεκτρικός σταθμός στα Σκόπια, αλλά και η εμπλοκή μας στο δίκτυο παροχής φυσικού αερίου της ΠΓΔΜ. Είμαστε σίγουροι ότι οι ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη μετατροπή της Ελλάδας σε έναν νέο διαμετακομιστικό κόμβο φυσικού αερίου για την Ευρώπη. Προγραμματίζουμε να επενδύσουμε γύρω στα 5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για κατασκευή αγωγών, τον εκμοντερνισμό του σταθμού στη Ρεβυθούσα κ.ά.

Τα Βαλκάνια είναι πολλά χρόνια στη σφαίρα των ενδιαφερόντων του ομίλου Sintez γιατί πιστεύουμε στο σημαντικό δυναμικό τους και έχουμε ενδιαφέρον στην ανάπτυξη έργων στον τομέα ενέργειας και καυσίμων.

Η άλλη υποψηφιότητα από τη Ρωσία είναι της Gazprom. Τι είναι για σας αυτός ο γίγαντας, ανταγωνιστής ή… συνοδοιπόρος;

Η Gazprom επιδιώκει να πάρει μόνο τη ΔΕΠΑ. Εμείς και τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ. Δεν έχουμε πλήρως τους ίδιους στόχους. Είμαστε μια ανεξάρτητη εταιρεία. Εργαζόμαστε για το συμφέρον του ομίλου μας, με βάση τη στρατηγική μας και όχι για το συμφέρον κάποιου άλλου. Δεν έχουμε κανένα κοινό έργο με την Gazprom. Απλά, όπως και οι άλλες εταιρείες ενέργειας, αγοράζουμε από αυτή φυσικό αέριο. Εξ όσων γνωρίζουμε από επίσημες πηγές, η ΔΕΠΑ έχει πολυετές συμβόλαιο με την Gazprom για προμήθεια αερίου, μέχρι το 2016. Αν κερδίσουμε τον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ, τότε, εννοείται, η Gazprom θα είναι προμηθευτής μας. Ταυτόχρονα, θα επιδιώξουμε να διαφοροποιήσουμε τις προμήθειες…

Τα ποσά που είδαν το φως της δημοσιότητας, ανεπίσημα, ή τουλάχιστον οι τάξεις μεγεθών (1,8-1,9 δισ. ευρώ) ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα;

Δεν μπορούμε, φυσικά, να σας πούμε την τιμή της αρχικής μας πρότασης, αλλά αυτή κινείται μεταξύ 1 και 2 δισ.

Πώς εκτιμάτε την πιθανή αλλαγή των όρων του παιχνιδιού κατά την πορεία της ιδιωτικοποίησης αυτών των επιχειρήσεων;

Θέλουμε να ελπίζουμε πως οι όροι στη διάρκεια της εξέλιξης της διαδικασίας δεν θα αλλάξουν ξανά… Αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα γύρω από τον διαγωνισμό δεν είναι παρά περιττή πολιτικοποίηση που εμποδίζει τη λήψη μιας αποδοτικής και ικανοποιητικής λύσης.

Τι ρόλο παίζει ο παράγοντας χρόνος;

Ο χρόνος είναι χρήμα και κάθε καθυστέρηση της διαδικασίας περιέχει ρίσκα…

Αν παρ’ όλα αυτά αλλάξουν οι όροι του παιχνιδιού, θα παραμείνετε στον διαγωνισμό, θα επιδιώξετε συνεργασία με κάποιους; Αν ναι, με ποιους;

Αυτό θα αποτελούσε ξεχωριστή… ενασχόληση που θα έβαζε και θέμα κύρους του διαγωνισμού. Εκτός αυτού θα πρέπει να εξετάσει κανείς αν θα υπάρξει κάποια προστιθέμενη αξία εκτός από οικονομική συνεργασία με κάποιον. Γενικά, δεν θέτουμε τέτοια ζητήματα μπροστά μας.