Αποκλειστική συνέντευξη στο « Έθνος της Κυριακής» έδωσε ο CEO του Sintez, Αντρέι Κορολιόφ, για τη συμμετοχή του ομίλου στον διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ.
Εν όψει της μετάβασης στο επόμενο στάδιο του διαγωνισμού για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, δημοσιεύτηκε πως η εταιρεία σας, Negusneft, αποχωρεί από τη διαδικασία. Υπήρξε τέτοια πρόθεση;
Η πληροφόρηση αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Μέσα στην εβδομάδα πήραμε επιστολή από το ελληνικό Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) ότι από τις 6 Φεβρουαρίου ανοίγει το DATA ROOM. Ολοι οι συμμετέχοντες έχουμε μία εβδομάδα για να καταθέσουμε ερωτήσεις για ό,τι μας απασχολεί. Το άνοιγμα το DATA ROOM μας επιτρέπει να προβούμε σε ολόπλευρη εκτίμηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ, που είναι αναγκαία για την απόφαση κατάθεσης της δεσμευτικής πρότασης.
Η πρότασή σας για την απόκτηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ πηγάζει από κάποια στρατηγική του ομίλου σας για επενδύσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στα Βαλκάνια γενικότερα;
Πράγματι, έχουμε πρότζεκτ στα Βαλκάνια και μας ενδιαφέρει η διεύρυνση στην περιοχή. Εξετάζουμε τη δυνατότητα συνεργίας με τα έργα που έχουμε, όπως ο ηλεκτρικός σταθμός στα Σκόπια, αλλά και η εμπλοκή μας στο δίκτυο παροχής φυσικού αερίου της ΠΓΔΜ. Είμαστε σίγουροι ότι οι ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη μετατροπή της Ελλάδας σε έναν νέο διαμετακομιστικό κόμβο φυσικού αερίου για την Ευρώπη. Προγραμματίζουμε να επενδύσουμε γύρω στα 5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για κατασκευή αγωγών, τον εκμοντερνισμό του σταθμού στη Ρεβυθούσα κ.ά.
Τα Βαλκάνια είναι πολλά χρόνια στη σφαίρα των ενδιαφερόντων του ομίλου Sintez γιατί πιστεύουμε στο σημαντικό δυναμικό τους και έχουμε ενδιαφέρον στην ανάπτυξη έργων στον τομέα ενέργειας και καυσίμων.
Η άλλη υποψηφιότητα από τη Ρωσία είναι της Gazprom. Τι είναι για σας αυτός ο γίγαντας, ανταγωνιστής ή… συνοδοιπόρος;
Η Gazprom επιδιώκει να πάρει μόνο τη ΔΕΠΑ. Εμείς και τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ. Δεν έχουμε πλήρως τους ίδιους στόχους. Είμαστε μια ανεξάρτητη εταιρεία. Εργαζόμαστε για το συμφέρον του ομίλου μας, με βάση τη στρατηγική μας και όχι για το συμφέρον κάποιου άλλου. Δεν έχουμε κανένα κοινό έργο με την Gazprom. Απλά, όπως και οι άλλες εταιρείες ενέργειας, αγοράζουμε από αυτή φυσικό αέριο. Εξ όσων γνωρίζουμε από επίσημες πηγές, η ΔΕΠΑ έχει πολυετές συμβόλαιο με την Gazprom για προμήθεια αερίου, μέχρι το 2016. Αν κερδίσουμε τον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ, τότε, εννοείται, η Gazprom θα είναι προμηθευτής μας. Ταυτόχρονα, θα επιδιώξουμε να διαφοροποιήσουμε τις προμήθειες…
Τα ποσά που είδαν το φως της δημοσιότητας, ανεπίσημα, ή τουλάχιστον οι τάξεις μεγεθών (1,8-1,9 δισ. ευρώ) ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα;
Δεν μπορούμε, φυσικά, να σας πούμε την τιμή της αρχικής μας πρότασης, αλλά αυτή κινείται μεταξύ 1 και 2 δισ.
Πώς εκτιμάτε την πιθανή αλλαγή των όρων του παιχνιδιού κατά την πορεία της ιδιωτικοποίησης αυτών των επιχειρήσεων;
Θέλουμε να ελπίζουμε πως οι όροι στη διάρκεια της εξέλιξης της διαδικασίας δεν θα αλλάξουν ξανά… Αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα γύρω από τον διαγωνισμό δεν είναι παρά περιττή πολιτικοποίηση που εμποδίζει τη λήψη μιας αποδοτικής και ικανοποιητικής λύσης.
Τι ρόλο παίζει ο παράγοντας χρόνος;
Ο χρόνος είναι χρήμα και κάθε καθυστέρηση της διαδικασίας περιέχει ρίσκα…
Αν παρ’ όλα αυτά αλλάξουν οι όροι του παιχνιδιού, θα παραμείνετε στον διαγωνισμό, θα επιδιώξετε συνεργασία με κάποιους; Αν ναι, με ποιους;
Αυτό θα αποτελούσε ξεχωριστή… ενασχόληση που θα έβαζε και θέμα κύρους του διαγωνισμού. Εκτός αυτού θα πρέπει να εξετάσει κανείς αν θα υπάρξει κάποια προστιθέμενη αξία εκτός από οικονομική συνεργασία με κάποιον. Γενικά, δεν θέτουμε τέτοια ζητήματα μπροστά μας.