
Η. Ορδόλης (ΑΦΗΣ): «Πρωτιά στην ανακύκλωση…»
Τη χρονιά που μας πέρασε, το σύνολο των μπαταριών που ανακυκλώθηκαν στη χώρα μας ξεπέρασε τον εντυπωσιακό αριθμό των 681 τόνων, αριθμός που μεταφράζεται σε 27,5 εκατ. μπαταρίες!
Η χώρα μας, ακολουθώντας τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία για ανακύκλωση 25% των χρησιμοποιημένων μπαταριών έως το 2012, κατάφερε να υλοποιήσει το στόχο αυτό ήδη από το 2008.
Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας ΑΦΗΣ Α.Ε., Ηλίας Ορδόλης, δήλωσε πως «Το ποσοστό αυτό μας φέρνει μπροστά ακόμα και από παραδοσιακά ανεπτυγμένες χώρες, όπως η Αγγλία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Δανία, η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά και από κράτη όπως η Πορτογαλία, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία, όπου το εν λόγω σύστημα ανακύκλωσης λειτουργεί περισσότερα χρόνια».
Οι ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης μπαταριών υπάρχουν στη χώρα μας από το 2005. Αρχικά, τα σημεία συλλογής μπαταριών τοποθετήθηκαν σε σούπερ μάρκετ, σχολεία, δημόσιους φορείς, εμπορικά καταστήματα, νοσοκομεία, κ.ά. Σήμερα, ο αριθμός των ειδικών αυτών κάδων σε ολόκληρη τη χώρα ξεπερνά τους 58.000. «Ξεπεράσαμε πλέον τους 58.600 κάδους σε όλους ανεξαιρέτως τους νομούς της Ελλάδας, αριθμός που ξεπερνάει κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη και μας φέρνει σε απόλυτα νούμερα στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη μετά τη Γερμανία και μακράν της τρίτης Γαλλίας (30.000 κάδοι)», αναφέρει σχετικά ο κ. Ορδόλης.
Την επιτυχημένη πορεία της ανακύκλωσης μπαταριών, ακολουθεί και η ανακύκλωση λαμπτήρων, η οποία σημείωσε αύξηση 22% το 2012. Η σωστή και ολοκληρωμένη ενημέρωση των πολιτών σε συνδυασμό με την αύξηση των σημείων συλλογής των λαμπτήρων, οδήγησαν σε αυτή την επιτυχία.
Ο αρμόδιος φορέας συλλογής λαμπτήρων, η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε., έχει τοποθετήσει συνολικά 2.788 σημεία συλλογής σε όλη την Ελλάδα. Η καλύτερη χρονιά υπήρξε το 2008, όταν η εν λόγω εταιρεία, που δραστηριοποιείται και στην ανακύκλωση ηλεκτρονικών συσκευών, ξεπέρασε τους εθνικούς στόχους των 44.000 τόνων, και κατάφερε να συλλέξει 47.000 τόνους ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων. Μέσα στο 2009, η συλλογή σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση με 66.000 τόνους.
«Η οικονομική κρίση έχει επιφέρει τα 3 τελευταία χρόνια πτώση στον κλάδο των λευκών συσκευών, εφόσον τα νοικοκυριά δεν έχουν την αγοραστική δύναμη να αντικαταστήσουν τις παλιές οικιακές συσκευές τους», υπογραμμίζει η εκπρόσωπος της εταιρείας, Νατάσσα Βορηά. Παρ’ όλα αυτά, οι ηλεκτρικές μικροσυσκευές που συνελέγησαν το 2012 ήταν κατά 36% περισσότερες από το 2011.
«Οι εθνικοί στόχοι περιλαμβάνουν τη χωριστή συλλογή 4 κιλών αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού κατά μέσο όρο ανά κάτοικο και ανά έτος. Εως το 2019 οφείλουμε να ανταποκρινόμαστε στην κοινοτική οδηγία για τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά απόβλητα, που κάνει λόγο για ανακύκλωση του 65% του μέσου βάρους των συσκευών», προσθέτει.
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, Φίλιππος Κυρκίτσος, τονίζει και αυτός πόσο σημαντική είναι η προσπάθεια που καταβάλλεται για την ανακύκλωση μπαταριών, λαμπτήρων και ηλεκτρικών συσκευών. «Στον τομέα των μπαταριών έχει γίνει ομολογουμένως εξαιρετική δουλειά. Η μπαταρία είναι ένα προϊόν που εύκολα φυλάσσεται, αλλά και μεταφέρεται σε ένα από τα σημεία συλλογής, ενώ ήταν εξαρχής κατανοητό ότι περιέχει βαρέα μέταλλα και τοξικά, τα οποία δεν πρέπει να αναμειγνύονται με τα υπόλοιπα απορρίμματα», είπε σε δήλωσή του.
Εξίσου σημαντική είναι φυσικά και η ανακύκλωση λαμπτήρων, καθώς αν μια λάμπα φθορισμού σπάσει, ο υδράργυρος δεν μπορεί να ανακτηθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί στη βιομηχανία, γιατί διασκορπίζεται στο περιβάλλον. Τέλος, οι ηλεκτρικές συσκευές, είναι πολύ σημαντικό να οδηγούνται σε αδειοδοτημένες μονάδες επεξεργασίας, ούτως ώστε να αποσυναρμολογηθούν και να ανακτηθούν τα αξιοποιήσιμα υλικά τους.