1. Home
  2. Νέα
  3. Α.Σαμαράς: «Πολύ σημαντικό βήμα ο TAP»
Α.Σαμαράς: «Πολύ σημαντικό βήμα ο TAP»

Α.Σαμαράς: «Πολύ σημαντικό βήμα ο TAP»

0

Γράφει ο Γιάννης Κανουπάκης.

«Κάνουμε ένα πολύ σημαντικό βήμα. Προσφέρουμε τη στήριξή μας σε ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα και την Ευρώπη». Με τα λόγια αυτά, ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ανέδειξε το ρόλο της τριμερούς διακρατικής Συμφωνίας για τον Διαδριατικό Αγωγό Trans Adriatic Pipeline, που υπεγράφη πανηγυρικά, στην Αθήνα, μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλου, του Υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, Riccardo Passera, και του Αντιπρόεδρο της Αλβανικής Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομίας, Εμπορίου, Ενέργειας, της γείτονος, Edmond Haxhinasto. Η Συμφωνία παγιώνει μία σειρά δεσμεύσεων εκ μέρους των τριών χωρών για τη μελλοντική ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία του TAP.

Ειδικότερα, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, στην ομιλία του, η Ελλάδα εντάσσεται στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης με τη χάραξη ενός νέου διαδρόμου, ο οποίος προσφέρει πλεονεκτήματα έναντι άλλων, καθώς έχει συντομότερη διαδρομή, μικρότερο κόστος κατασκευής και διέλευση από λιγότερες χώρες. Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε πως, με την στήριξη στον TAP, εξασφαλίζονται πολλαπλά οφέλη για την οικονομία και τους πολίτες, καθώς δημιουργούνται 2.000 θέσεις εργασίας σε περιοχές που «πονάνε» από την ανεργία, ενώ, η εισροή επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ, καθιστώντας το TAP μια από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί ποτέ στη Ελλάδα χωρίς την παραμικρή κρατική επιβάρυνση. «Εκτός από τις 2.000 άμεσες θέσεις εργασίας, ο TAP φιλοδοξεί να δημιουργήσει άλλες 10.000 έμμεσες θέσεις εργασίας», σημείωσε, από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ, Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Με την υπογραφή διακρατικών συμφωνιών, όπως η σημερινή για τον TAP, πρόσθεσε, η Ελλάδα γίνεται συνδιαμορφωτής των ενεργειακών εξελίξεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου η διασφάλιση του εφοδιασμού σε φυσικό αέριο, θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και την πολιτική σταθερότητα. Κάτι που αποτελεί ζητούμενο για τις χώρες μας και την ευρύτερη περιοχή μας». «Γέφυρα που μας ενώνει, και που συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», χαρακτήρισε τον TAP ο Αλβανός Υπουργός, Edmond Haxhinasto. Ο Ιταλός Υπουργός, Corrado Passera, υπογραμμίζοντας την σημασία του έργου, δήλωσε ότι ο αγωγός ΤΑΡ, αποτελεί μια στρατηγική υποδομή για την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού της Ευρώπης με ενέργεια, η, δε, υλοποίησή του αποτελεί επίσης ένα σημαντικό βήμα προόδου για την ανάδειξη της χώρας του ως τον κύριο κόμβο (hub) αερίου στην Νότια Ευρώπη, μέσα από ένα σύνολο διαφοροποιημένων πηγών τροφοδοσίας και ένα υψηλό επίπεδο ασφαλείας. Ο Kjetil Tungland, Διευθύνων Σύμβουλος του TAP, ευχαριστώντας τις πολιτικές ηγεσίες για την συμφωνία, ανέφερε πως, πλέον, οι παράγοντές του κοιτάζουν μπροστά, προσβλέποντας στη συνέχιση της εποικοδομητικής συνεργασίας, με στόχο το έργο του Αγωγού να γίνει πραγματικότητα.
Σημειώνεται ότι της Διακρατικής Συμφωνία Ελλάδος, Αλβανίας, Ιταλίας για τον ΤΑΡ είχε προηγηθεί, στις 27-9-2012, η υπογραφή, στη Ν.Υόρκη, Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ των Υπουργών των Εξωτερικών, των τριών χωρών, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ, προκειμένου να εκφρασθεί η πολιτική βούληση των χωρών για υλοποίηση του TAP. Το επόμενο στάδιο του σημαντικού αυτού πολιτικού και οικονομικού εγχειρήματος είναι η υπογραφή της Συμφωνίας Φιλοξενούσης Χώρας (Host Government Agreement) με την κοινοπραξία του TAP, στην οποία θα περιλαμβάνονται και οι τεχνικές και οικονομικές πτυχές του έργου. Σημειώνεται τέλος ότι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του TAP έναντι του Nabucco West είναι η υψηλότερη αποτελεσματικότητα και απόδοσή του, ως αγωγού, η συντομότερη διαδρομή, το μικρότερο κόστος κατασκευής και η διέλευση από λιγότερες χώρες. Για τους λόγους αυτούς και προηγείται του Nabucco West.
Στο πλαίσιο της υλοποίησης του Νοτίου Διαδρόμου Αερίου, ο οποίος προορίζεται για την μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία προς την ευρωπαϊκή αγορά, το 2017 ή 2018 αναμένεται να μεταφερθούν με έναν αγωγό, σταδιακά, 10 δις κ.μ. αζέρικου φυσικού αερίου από το κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν. Από τα μέσα του 2012 η Ελλάδα, από κοινού με την Ιταλία και Αλβανία, στηρίζει το επιχειρηματικό σχέδιο του αγωγού TAP για τη μεταφορά του αερίου αυτού στην Ευρώπη, ένεκα των προφανών πλεονεκτημάτων από την άμεση αυτή ξένη επένδυση στην απασχόληση και την ανάπτυξη, και της ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, γεγονότα τα οποία αναβαθμίζουν τη χώρα ως ενεργειακό κόμβο στην Ν.Α. Ευρώπη. Η Διακρατική Συμφωνία μεταξύ Ελλάδος, Ιταλίας και Αλβανίας, που υπεγράφη θεωρείται σημαντική τόσο από πολιτικής σκοπιάς για τη στήριξη του έργου όσο και για την πρακτική και νομική κατοχύρωσή του. Η πολιτική σημασία του αγωγού TAP έγκειται στο γεγονός ότι τα 478 χλμ. από το συνολικό μήκος των 800 χλμ., διατρέχουν τις βόρειες περιοχές της ελληνικής επικράτειας με όλα τα θετικά αποτελέσματα για τη χώρα μας που έχει μία σημαντική επένδυση, η οποία ταυτόχρονα προβάλει και θετικά πολιτικά μηνύματα, τόσο στην περιοχή όσο και στην Ευρώπη, για τη σημασία της Ελλάδας στην ενεργειακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτιμάται ότι το ύψος της άμεσης αυτής επένδυσης ανέρχεται σε 1,5 δις ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες νέες θέσεις εργασίας στην ελληνική αγορά. Μέτοχοι του ΤΑΡ είναι η ελβετική Axpo (42,5%), η νορβηγική Statoil (42,5%) και η γερμανική E.ON Ruhrgas (15%).

Ικανοποίηση εκφράζεται, στο μεταξύ, στις Βρυξέλλες, μετά και την τυπική επικύρωση του έργου του Διαδριατικού Αγωγού. Ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Günther Oettinger, χαιρέτισε την υπογραφή της τριμερούς διακυβερνητικής συμφωνίας, θεωρώντας την σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου TAP. Συγκεκριμένα, ο κ. Oettinger δήλωσε ότι: “Ο αγωγός αυτός έχει καθοριστική σημασία για τη σύνδεση των αγορών φυσικού αερίου της Ιταλίας και της Ελλάδας και την τροφοδότηση με φυσικό αέριο της Αλβανίας αλλά και, ενδεχομένως, άλλων γειτόνων της ενεργειακής μας κοινότητας. Θα μπορούσε να αποτελέσει ένα από τα πρώτα συστατικά στοιχεία του νοτίου διαδρόμου φυσικού αερίου που αποσκοπεί στην απευθείας σύνδεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις πλούσιες πηγές φυσικού αερίου στην περιοχή της Κασπίας.” Υπενθυμίζεται, αρμοδίως, πως στο πλαίσιο των Κοινοτικών Συνθηκών και της Συνθήκης για την ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας, η Συμφωνία διασφαλίζει ότι οι συμβαλλόμενες χώρες θα συνεργαστούν για την έγκαιρη ολοκλήρωση και αποτελεσματική λειτουργία του αγωγού TAP.