1. Home
  2. Νέα
  3. Τύπος
  4. Θέλουν να δέσουν την Ελλάδα στο άρμα της ολιγαρχίας…
Θέλουν να δέσουν την  Ελλάδα στο άρμα της ολιγαρχίας…

Θέλουν να δέσουν την Ελλάδα στο άρμα της ολιγαρχίας…

0

Οι Έλληνες πληρώνουν στις ρωσικές εταιρείες την υψηλότερη τιμή για το φυσικό αέριο από όλους τους άλλους Ευρωπαίους καταναλωτές πλην πΓΔΜ. Ο λόγος είναι πως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι καταναλωτές προμηθεύονται αέριο από διαφορετικούς προμηθευτές οι οποίοι ανταγωνίζονται μεταξύ τους.


Στην Ελλάδα η κυρίαρχη αριστερή ιδεολογία διατείνεται πως ο ανταγωνισμός αποτελεί σημαντικό αναπόσπαστο στοιχείο της αγίας τριάδας του νεοφιλελευθερισμού: Ιδιωτικός τομέας, ανταγωνισμός, ελευθερία επιλογών. Οι Έλληνες και οι διεθνείς ολιγάρχες ορέγονται στην αναμπουμπούλα να δουν τα κρατικά μονοπώλια να μετατρέπονται σε ιδιωτικά.


Η ροπή προς τη διαφθορά και η παροιμιώδης ανικανότητα του πολιτικού προσωπικού εύκολα θα μπορούσε να μετατρέψει τα κρατικά μονοπώλια σε ιδιωτικά και αντί να τα λυμαίνονται κάποιοι συνδικαλιστές – κομισάριοι και η παρέα τους, να τα λυμαίνονται κάποιοι πρώην κομσομόλοι – κομισάριοι που παριστάνουν τους επιχειρηματίες χωρίς επιχειρηματικό ανταγωνισμό και δημοκρατία. Γιατί είναι οι οικονομικοί όροι με τους οποίους παίζεται το παιγνίδι που καθορίζουν τους όρους που παίζεται το πολιτικό παιγνίδι. Οι ρωσικές εταιρείες δίνουν τα μεγαλύτερα τιμήματα για τις υπό αποκρατικοποίησης ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. Τιμές υψηλότερες σε σχέση με την λογιστική απεικόνιση της σχέσης κόστους απόδοσης για τα επόμενα χρόνια. Δεν το κάνουν επειδή μας αγαπούν, ή για χάρη της ομόδοξης θρησκευτικής πίστης.


Οι ρωσικές εταιρείες προσπαθούν να ελέγξουν την ελληνική αγορά και μέσω αυτής να διατηρήσουν ολιγοπωλιακές καταστάσεις σε τμήματα της ευρωπαϊκής αγοράς. Ολιγοπωλιακές καταστάσεις σημαίνει υψηλότερες τιμές και συνεπάγονται μεγαλύτερα κέρδη. Οι Αμερικάνοι δεν καλοβλέπουν την προοπτική η Ευρώπη ή η Ελλάδα να εξαρτώνται από τις στρόφιγγες ενέργειας που βρίσκονται στο Κρεμλίνο. Οι Αμερικάνοι υποστηρίζουν και την πρόσβαση Αζέρικου φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω και του αγωγού, η κατασκευή του οποίου υπογράφηκε την εβδομάδα που πέρασε και θα περνά και από τη Βόρειο Ελλάδα. Αν η ΔΕΠΑ καταλήξει σε ρώσικα χέρια η οικονομική σκοπιμότητα του Αζέρικου αγωγού μειώνεται.


Οι ρώσικες εταιρείες δίνουν πολλά για τις ελληνικές εταιρείες διανομής αερίου όπως θα κάνουν και με όποιες άλλες μπορέσουν ή προλάβουν προκειμένου να εξασφαλίσουν υψηλές μελλοντικές τιμές με συμβόλαια που θα υπογραφούν τώρα. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πως στα επόμενα χρόνια οι τιμές αερίου θα πέσουν καθώς στην αγορά η προσφορά θα υπερτερεί της ζήτησης παρά την αύξηση της τελευταίας. Στη διαδικασία αυτή σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει η παρουσία σχιστολιθικού αερίου.


Η παρουσία σχιστολιθικού αερίου στην αγορά των ΗΠΑ, όπου και εφαρμόστηκαν πρώτα οι νέες τεχνικές εξόρυξης έχει ρίξει τις τιμές στα 3,5 δολ. η BTU έναντι 12 στην Ευρώπη και 16 στην Ιαπωνία. Το 2016 οι ΗΠΑ θα μπορούν να εξάγουν αέριο μέσω ωκεανού. Το 2020 το ισοζύγιο εισαγωγών εξαγωγών ενέργειας θα είναι πλεονασματικό μετά από πολλές δεκαετίες. Η Ουκρανία υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με πολυεθνική πετρελαϊκή εταιρεία για την εκμετάλλευση σχιστολιθικών πετρωμάτων στην επικράτειά της. Ανάλογες κινήσεις ετοιμάζουν η Βουλγαρία και η Ρουμανία.


Το πλέον πιθανό σενάριο είναι πως μετά μια πενταετία οι ενεργειακές τιμές θα βρίσκονται χαμηλότερα από τις σημερινές. Αυτό αναμένεται να έχει δυσμενείς επιπτώσεις για τις χώρες των οποίων η οικονομική ευημερία εξαρτάται από εξαγωγές ενέργειας. Η αύξηση της ζήτησης για υδρογονάνθρακες την τελευταία δεκαετία οδήγησε στην αύξηση των γεωτρήσεων και τη βελτίωση της τεχνολογίας περί αυτών. Η τεχνολογία άντλησης αερίου και πετρελαίου από σχιστολιθικά πετρώματα αποδείχτηκε η φθηνότερη και αποδοτικότερη. Άλλες ήταν οι αντλήσεις από μεγάλα θαλάσσια βάθη και η βελτίωση της διύλισης πισσώδους άμμου από τα τεράστια κοιτάσματα του Καναδά. Οι αυξημένες τιμές προσέλκυσαν πολλές επενδύσεις. Οι επενδύσεις πέτυχαν αύξηση της προσφοράς μεγαλύτερη από την αύξηση της ζήτησης. Αυτή η εξέλιξη θα πιέσει πάλι τις τιμές προς τα κάτω μέχρι υπερβολής καθώς οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να συμπεριφέρονται σαν κοπάδια. Η πτώση των τιμών θα καταστήσει πολλές γεωτρήσεις ανενεργές καθώς το κόστος εξόρυξης θα είναι υψηλότερο από την τιμή πώλησης στην αγορά. Οι κανόνες των αγορών σε συνδυασμό με τα κλισέ της ανθρώπινης συμπεριφοράς προδιαγράφουν λίγο πολύ τα πλαίσια των εξελίξεων.


Η Ρωσία είναι πιθανό να χρεοκοπήσει όπως το 1998, οι καπιταλιστές να επιστρέψουν στη Βενεζουέλα καθώς ο σοσιαλισμός Τσάβες ήδη πνέει τα λοίσθια με τιμές πετρελαίου ακόμη στα 90 δολάρια το βαρέλι. Η Κούβα ήδη έχει εισέλθει στο σημείο χωρίς επιστροφή που εισήλθε η Αν. Γερμανία μετά την αντικατάσταση του Χόνεκερ.