1. Home
  2. Καύσιμα
  3. Πετρέλαιο
  4. Τόνωση στον τζίρο από τις νέες μονάδες διύλισης
Τόνωση στον τζίρο από τις νέες μονάδες διύλισης

Τόνωση στον τζίρο από τις νέες μονάδες διύλισης

0

 

Τα βελτιωμένα περιθώρια διύλισης (αύξηση $1/bbl κατά μέσο όρο), η εμπορική λειτουργία του διυλιστηρίου Ελευσίνας το Δ’ τρίμηνο, η απρόσκοπτη λειτουργία του διυλιστηρίου Ασπροπύργου, που σημείωσε ιστορικό υψηλό λειτουργικής διαθεσιμότητας, καθώς και η λειτουργία του διυλιστηρίου Θεσσαλονίκης, αποτέλεσαν τους κύριους παράγοντες για τη διαμόρφωση θετικών αποτελεσμάτων των Ελληνικών Πετρελαίων, το 2012, με τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA να φθάνουν στα 444 εκατ. ευρώ (+22% έναντι 2011). Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 10,47 δισ. ευρώ (+12% έναντι 2011) και τα Συγκρίσιμα Κέρδη στα 232 εκατ. (+70%).


 

 

Του Γιάννη Κανουπάκη.

 

elpe25Σύμφωνα με τη διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ., τα Δημοσιευμένα Καθαρά Κέρδη επηρεάστηκαν από έκτακτα γεγονότα, όπως η διαδικασία εκκίνησης του νέου διυλιστηρίου και τα έξοδα αναδιοργάνωσης, καθώς και τη ζημιά από την αποτίμηση των αποθεμάτων λόγω μείωσης των τιμών του αργού. Επιπλέον, η επιβάρυνση στα αποτελέσματα της ΔΕΠΑ από την επίλυση των πολυετών εκκρεμοτήτων μεταξύ ΔΕΠΑ και ΔΕΗ στα πλαίσια της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης, επηρέασαν αρνητικά την συνεισφορά της (ΔΕΠΑ) στον όμιλο. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, τα Δημοσιευμένα Κέρδη EBITDA ανήλθαν στα 298 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 84 εκατ. ευρώ, ενώ τα απασχολούμενα κεφάλαια του ομίλου ανήλθαν στα 4,4 δισ. ευρώ.

 

Στην Ελευσίνα
«Σε ένα δυσμενές περιβάλλον, επιτύχαμε ικανοποιητικά αποτελέσματα χάρη στα βελτιωμένα διεθνή περιθώρια διύλισης, την αύξηση της κερδοφορίας από εξαγωγές, αλλά και την έμφαση που δόθηκε τα τελευταία χρόνια στην ανταγωνιστικότητα και τον έλεγχο κόστους», τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Γιάννης Κωστόπουλος. «Επιπλέον το 2012, σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της πενταετούς στρατηγικής, που κορυφώθηκε με την ασφαλή και επιτυχημένη διαδικασία εκκίνησης του νέου διυλιστηρίου Ελευσίνας.

 

Η αναβάθμιση, ύψους 1,4 δισ. ευρώ, ήταν η μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα και το διυλιστήριο έχει, ήδη, περάσει στο στάδιο της παραγωγής, οδηγώντας σε υψηλότερες αποδόσεις και αύξηση εξαγωγών, μετασχηματίζοντας τα Ελληνικά Πετρέλαια σε έναν από τους πλέον ανταγωνιστικούς ομίλους διύλισης και εμπορίας στην ΝΑ Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο». Ως προτεραιότητες για το τρέχον έτος, ο κ. Κωστόπουλος θέτει την πλήρη αξιοποίηση των αναβαθμισμένων διυλιστηρίων, τον επιπλέον έλεγχο δαπανών, τη μείωση της μόχλευσης, καθώς και την επιτυχημένη ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης της ΔΕΠΑ.

 

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται αρμοδίως, η υψηλότερη παραγωγή οδήγησε σε αυξημένες πωλήσεις, με αύξηση των μεριδίων αγοράς στην εσωτερική αγορά καθώς και των εξαγωγών, οι οποίες το Δεκέμβριο ξεπέρασαν το 50% των συνολικών πωλήσεων. Επιπλέον, οι προσπάθειες για έλεγχο των δαπανών σε όλο τον όμιλο, καθώς και η επίδραση των πρωτοβουλιών μετασχηματισμού οδήγησαν σε μείωση των γενικών και διοικητικών εξόδων κατά 12%, σε σχέση με το 2011.

 

Βεβαίως, το αυξημένο κόστος προμήθειας αργού, λόγω της αλλαγής προμηθευτών και του αυξημένου κινδύνου εξαιτίας της ελληνικής κρίσης, επηρέασαν αρνητικά τα αποτελέσματα, ενώ, στην εσωτερική αγορά, οι υψηλοί φόροι κατανάλωσης και η οικονομική ύφεση είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση της ζήτησης (-17% έναντι 2011), με χαμηλότερα περιθώρια, ειδικά στη λιανική εμπορία, όπου το υψηλό κόστος λειτουργίας που απαιτεί το σημερινό μοντέλο για εταιρείες εμπορίας με επώνυμα δίκτυα και πολλαπλές εγκαταστάσεις καθίσταται σταδιακά μη βιώσιμο.

 

Οσον αφορά τον όμιλο, παρά την πτώση της κατανάλωσης, η αύξηση μεριδίων τόσο στη διύλιση όσο και την εμπορία, οδήγησε σε υψηλότερους όγκους πωλήσεων των ελληνικών διυλιστηρίων του ομίλου που ανήλθαν στα 13,4 εκ. τόνους, αυξημένοι κατά 8% σε σχέση με το 2011.

 

Αναχρηματοδότηση
Υπενθυμίζεται πως μέσα στο 2012 και τον Ιανουάριο του 2013, ο όμιλος ολοκλήρωσε με επιτυχία την αναχρηματοδότηση πιστωτικών γραμμών συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, με τη σύναψη νέων δανείων άνω των 900 εκατ. ευρώ και την εξόφληση των υπολοίπων αξιοποιώντας τα χρηματικά του διαθέσιμα. Στο τέλος του έτους ο καθαρός δανεισμός ανήλθε σε 1,9 δισ. ευρώ.

 

Μέρισμα
Το διοικητικό συμβούλιο πρότεινε μέρισμα 0,15 ευρώ ανά μετοχή, που καλύπτει το ελάχιστο προβλεπόμενο από τη σχετική νομοθεσία. Επιπλέον καταβολή, είτε με τη μορφή έκτακτου μερίσματος για το 2012 είτε προμερίσματος 2013, θα ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες.