1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Ομιλία Παπαγεωργίου για την Πτολεμαΐδα V
Ομιλία Παπαγεωργίου για την Πτολεμαΐδα V

Ομιλία Παπαγεωργίου για την Πτολεμαΐδα V

0

Ομιλία Υφυπουργού ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργί​ου, στην εκδήλωση στην Πτολεμαΐδα για την υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης μελέτης και κατασκευής της Μονάδας V του Ατμοηλεκτρ​ικού Σταθμού (ΑΗΣ) Πτολεμαΐδα​ς.


H Ομιλία του Υφυπουργού ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου είναι η ακόλουθη:


Κύριε Υπουργέ Μακεδονίας Θράκης, Σεβασμιότατε, Κύριοι Βουλευτές, Αξιότιμοι Προσκεκλημένοι, Φίλες και Φίλοι,


Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα εδώ, σε μία τελετή-ορόσημο για όλους μας:
Για τη ΔΕΗ, για το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για ολόκληρο το Νομό Κοζάνης και τη Δυτική Μακεδονία γενικότερα, για την Εθνική μας Οικονομία.


Η σημερινή υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης για την μελέτη και κατασκευή της νέας σύγχρονης λιγνιτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής «Πτολεμαΐδα 5», εκτός από την εξαιρετική οικονομική, ενεργειακή και περιβαλλοντική της σημασία έχει και έναν πολύ ισχυρό συμβολισμό, μετά από μία περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης…


Είναι ακόμη ένα μεγάλο βήμα μπροστά για την Ελλάδα που αλλάζει.
Για την Ελλάδα που, οριστικά και αποφασιστικά, γυρίζει σελίδα.


Και συμβολίζει όλους τους στόχους για τους οποίους δίνουμε καθημερινό αγώνα: Τον αγώνα για νέες επενδύσεις, για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, για νέες θέσεις εργασίας, για συνεχή, απρόσκοπτη, ασφαλή ενεργειακή τροφοδοσία και στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας.
Με λίγες μόνο λέξεις, τον αγώνα για την Ανάπτυξη.
Και – όπως έχω πει πολλές φορές – αυτόν τον αγώνα είμαστε αποφασισμένοι να τον κερδίσουμε. Επενδύσεις που καλύπτουν τις ανάγκες της χώρας είναι ζωτικής σημασίας και δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστερήσεων.


Και κάτι άλλο, εξίσου σημαντικό: Αυτή η επένδυση είναι μία οριστική, αμετάκλητη «ψήφος εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα και την Εθνική μας Οικονομία.
Είναι μία ακόμη «ψήφος εμπιστοσύνης» στις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα προγραμματισμού επενδύσεων αυτού του βεληνεκούς!
Είναι μία «ψήφος εμπιστοσύνης» αξίας 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αποτελεί από τις μεγαλύτερες παραγωγικές επενδύσεις που έχουν γίνει στη χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια. Η μεγαλύτερη από όλες τις επενδύσεις στην Ενέργεια, η οποία θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, και σημαντικά έσοδα για πλήθος μικρών και μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων στα επόμενα χρόνια.


Και ταυτόχρονα, είναι ένα έργο πνοής αποφασιστικής σημασίας για τη βελτίωση του ενεργειακού μίγματος και την ανανέωση του παραγωγικού δυναμικού, όπως και οι υπόλοιπες καινούριες μονάδες της ΔΕΗ: η νέα μονάδα Φυσικού Αερίου στο Αλιβέρι που ήδη τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία, η μονάδα Φυσικού Αερίου στη Μεγαλόπολη, ο Υδροηλεκτρικός σταθμός του Ιλαρίωνα.


Με οφέλη τόσο για την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος, όπως για παράδειγμα τη στήριξη της διείσδυσης των ΑΠΕ, και αντίστοιχα πολλαπλά οφέλη για τον Έλληνα καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας.


Οφέλη που προκύπτουν από την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, και την ασφαλή απόσυρση παλαιών, ρυπογόνων, αντιοικονομικών μονάδων.
Και ταυτόχρονα, με τον περιορισμό στο ελάχιστο της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Με δραστική μείωση της κατανάλωσης και των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, με σημαντικά λιγότερους ρύπους.
Όλα αυτά, για μία περιοχή που για 55 χρόνια αποτελεί βραχίονα της ενεργειακής παροχής για ολόκληρη τη χώρα! Και η οποία, παράλληλα, με τη νέα μονάδα εξασφαλίζει για άλλα 40 χρόνια την τροφοδοσία της με σχεδόν διπλάσια θερμική ενέργεια.


Κυρίες και κύριοι,
Συγκεντρωθήκαμε εδώ, στην πόλη της Πτολεμαΐδας, εδώ που επί πρωθυπουργίας του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή άρχισε να παράγει ενέργεια η πρώτη λιγνιτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, για μία επένδυση που μετά από πολλά χρόνια αλλάζει και πάλι το ενεργειακό τοπίο στη χώρα μας.


Μετά από κάποια χρόνια, όταν πια η κατασκευή του έργου θα έχει ολοκληρωθεί, πολλά θα έχουν αλλάξει, και είμαστε όλοι βέβαιοι πως θα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο…


Μετά από κάποια χρόνια, την Ελλάδα θα ηλεκτροδοτεί μία από τις πλέον σύγχρονες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες της Ευρώπης, παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια σε νοικοκυριά, βιομηχανίες και επιχειρήσεις με ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές.


Μέχρι τότε, συνεχίζουμε τον αγώνα μας για τέτοιες επενδύσεις, για τέτοια έργα, που δίνουν ξανά την ελπίδα σε εκατομμύρια Έλληνες.


Τον αγώνα μας για την ενίσχυση των υποδομών, την προώθηση του ανταγωνισμού και φυσικά τη βελτίωση των υπηρεσιών που απολαμβάνει ο Έλληνας καταναλωτής.


Τον αγώνα που δίνουμε εδώ και οκτώ μήνες σταθερά, και είμαστε βέβαιοι ότι τελικά θα τον κερδίσουμε.
Συνεχίζουμε τον αγώνα που δίνουμε όλοι μας για την επιστροφή στην Ανάπτυξη.
Κι όπως πολλές φορές έχω πει, πυλώνας ανάπτυξης στον τομέα της ενέργειας είναι μια ισχυρή ΔΕΗ.
Σας ευχαριστώ πολύ.