1. Home
  2. Νέα
  3. 2ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου
2ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου

2ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου

0

Στο 2ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου αναδείχθηκε η ανάγκη θέσπισης ενός «Ενιαίου Ενεργειακού Δόγματος» μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.


Η ανάγκη για την θέσπιση ενός ενιαίου ενεργειακού δόγματος μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, η κοινή συναίνεση στην κατασκευή του σταθμού LNG στο Βασιλικό, αλλά και η ομόφωνη στήριξη των κομμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την νέα κυβέρνηση για τη συνέχιση της αξιοποίησης του θαλάσσιου ορυκτού πλούτου της Μεγαλονήσου αναδεικνύονται από τις τοποθετήσεις των ομιλητών του 2ου Ενεργειακού Συμποσίου Κύπρου, που διεξάγεται από εχθές στην Λευκωσία, με διοργανωτές το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και την Εταιρεία Δημοσιότητας, Επικοινωνίας, Εκδόσεων, Διαφημίσεων και Συνεδρίων FMW financial media way.


Οι εργασίες του Συμποσίου, που τελεί υπό την αιγίδα του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), ξεκίνησαν χθες με το επίσημο δείπνο, με κεντρικό ομιλητή τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων της Κύπρου κ. Τάσο Μητσόπουλο, ο οποίος και ανέγνωσε μήνυμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το σημερινό έκτακτο Eurogroup.


Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθηναν ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ Δρ. Γιάννης Δεσύπρης, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ κ. Φειδίας Πηλείδης, ο κ. Γιάννης Κυπρή, Διευθύνων Σύμβουλος του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου και ο Διευθύνων Σύμβουλος της FMW κ. Ιωσήφ Ιωσήφ.


Με τις τοποθετήσεις πολιτικών και πολιτειακών παραγόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας, καθώς και των κομμάτων της κυπριακής Βουλής, άρχισαν οι εργασίες της σημερινής δεύτερης ημέρας του φετινού Ενεργειακού Συμποσίου Κύπρου, το οποίο έχει τίτλο «Ο Ρόλος της Κύπρου στον Ενεργειακό Διάδρομο της Ν.Α. Μεσογείου».


Ειδικότερα, μήνυμα εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Βουλής κ. Γιαννάκη Ομήρου ανέγνωσε ο βουλευτής κ. Νίκος Νικολαΐδης, σύμφωνα με το οποίο η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε βασικό προμηθευτή της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς και να συμβάλει έτσι στην ουσιαστική ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, τονίζοντας, παράλληλα, ότι απαιτούνται αποφασιστικές και συνετές κινήσεις ώστε να υπερκεραστούν επιτυχώς τα εμπόδια και να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας.


Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, τόνισε ότι είναι απαραίτητη η θέσπιση ενός «ενιαίου ενεργειακού δόγματος» μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, ώστε να καταστεί δυνατόν οι υδρογονάνθρακες που ανακαλύπτονται ή που πρόκειται να ανακαλυφθούν στην Ανατολική Μεσόγειο να εξαχθούν προς την Ευρώπη. Επίσης, ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για λήψη απόφασης σε σχέση με τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει τα κοιτάσματα με την ξηρά, αλλά και για τη δημιουργία του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο Βασιλικό.


Την διαβεβαίωση ότι το κόμμα του στηρίζει την νέα κυβέρνηση στο θέμα της αξιοποίησης του θαλάσσιου ορυκτού πλούτου της Κύπρου παρέσχε από το βήμα του 2ου Ενεργειακού Συμποσίου ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ κ. Άνδρος Κυπριανού, τονίζοντας ότι επιβάλλεται η συνέχιση της κατασκευής υποδομών ο βασικός σχεδιασμός των οποίων δρομολογήθηκε την προηγούμενη περίοδο. Όπως ανέφερε, θα ακολουθήσουν άλλοι δέκα γύροι παραχωρήσεων στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ χαρακτήρισε προκλητική την αναφορά σε κατασκευή αγωγού για μεταφορά φυσικού αερίου στην Τουρκία καθώς, όπως είπε, η Τουρκία είναι κατοχική δύναμη.


Ο πρόεδρος του ΔΗ.ΚΟ κ. Μάριος Καρογιάν επισήμανε ότι η Κύπρος μπορεί πράγματι να μετατραπεί σε ενεργειακό διάδρομο της Νοτιανατολικής Μεσογείου και στρατηγικός συνεργάτης στο τρίγωνο μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Ο κ. Πάμπης Χριστοδουλίδης, εκ μέρους της ΕΔΕΚ, αναφέρθηκε στην ανάγκη για κοινή ενεργειακή πολιτική της ΕΕ, λέγοντας πως είναι επιβεβλημένη για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων. Είπε, επίσης, ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ δημιουργεί νέα δεδομένα, ενώ για το δεύτερο γύρο αδειοδότησης τόνισε ότι σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Κύπρο.


Εκ μέρους των Οικολόγων, η Εκπρόσωπος του Κινήματος Ελένη Χρυσοστόμου ανέφερε ότι η Κύπρος έχει εισέλθει στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη μετά τις πρόσφατες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της, γεγονός που αλλάζει τα δεδομένα. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η χώρα μπορεί να καταστεί σύντομα ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος περιφερειακής ίσως και παγκόσμιας σημασίας.


Ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ κ. Γιώργος Σιαμμάς, τόνισε πως η στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου στα ενεργειακά θέματα και η περαιτέρω ανάπτυξη της ενεργειακής συνεργασίας με το Ισραήλ και άλλες χώρες της ΝΑ Μεσογείου μπορεί να μετατρέψει την Κύπρο σε αξιόπιστη πολιτική και ενεργειακή γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης. Αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόταση κανονισμού για της ενεργειακές υποδομές της ΕΕ – η προώθηση της οποίας αποτέλεσε σημαντική παράμετρο κατά την κυπριακή Προεδρία της ΕΕ – με στόχο την ενίσχυση των διασυνδέσεων των ευρωπαϊκών δικτύων μέσα από στήριξη έργων κοινού ενδιαφέροντος. Βάσει του κανονισμού, είπε, η Κύπρος περιλαμβάνεται μαζί με αλλά κράτη στους διαδρόμους προτεραιότητας φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού της ΝΑ Ευρώπης.


Αλλά και ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γεώργιος Λακκοτρύπης απευθύνοντας χαιρετισμό στο 2ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου, τόνισε ότι οι ανακαλύψεις στην ΑΟΖ της Κύπρου δημιουργούν μεγάλες προοπτικές συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, ειδικότερα με την Ελλάδα και το Ισραήλ στο παρόν στάδιο, όπου μέσα από συγκεκριμένες υποδομές αξιοποίησης των υδρογονανθράκων η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει τον σύνδεσμο της Ευρώπης με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω της δημιουργίας ενός πρόσθετου ενεργειακού διαδρόμου. Μάλιστα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο στην κυπριακή ΑΟΖ να υπάρχουν, εκτός από φυσικό αέριο, και υγροί υδρογονάνθρακες, όπως πετρέλαιο.


Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι περιφερειακές υποδομές ενδέχεται να είναι η μονάδα υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό, ο υποθαλάσσιος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου και το ηλεκτρικό καλώδιο διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.


Ο κ. Ευάγγελος Λιβιεράτος, Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματολογικής Αλλαγής της Ελλάδας, ανέφερε ότι το φθινόπωρο του 2013 η Ελλάδα θα προχωρήσει σε καθορισμό των ερευνητικών οικοπέδων στη θαλάσσια της περιοχή και πρόσθεσε ότι την Άνοιξη αναμένεται να ξεκινήσει ο γύρος αδειοδοτήσεων. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «το ενδιαφέρον αρχίζει να γίνεται όλο και πιο εντατικό. Η Ελλάς έχει ήδη τα πρώτα έσοδά της από δικαιώματα και πιστεύω ότι μετά την Άνοιξη να έχουμε εξίσου μεγάλες εταιρείες όπως είχατε και εσείς εδώ στην Κύπρο».


Στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο επικεντρώθηκε η δεύτερη συνεδρία του Συμποσίου, η οποία ξεκίνησε με εισαγωγικά σχόλια από τον Αντιπρόεδρο και Γενικό Διευθυντή του ΙΕΝΕ κ. Κωστή Σταμπολή σχετικά με τις παγκόσμιες εξελίξεις στις αγορές φυσικού αερίου και πετρελαίου και στις επιπτώσεις τους στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου.


Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΚΡΕΤΥΚ), κ. Χαράλαμπος Έλληνας, περιέγραψε τον στρατηγικό σχεδιασμό της Κύπρου για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα που ακολουθείται, το οποίο προβλέπει ότι η τελική επενδυτική απόφαση για την μονάδα LNG θα ληφθεί το 2015, με πιθανή έναρξη κατασκευής το 2016 και έναρξη παραγωγής το 2019-2020. Διευκρίνισε πως η μονάδα θα αρχίσει με την παραγωγή 1 train 5 εκατ. τόννων LNG ετησίως, που σταδιακά θα αυξηθεί στα 15 εκατ. τόννους ετησίως. Επίσης, προέβλεψε ότι ως το 2015 η Κύπρος θα μπορεί – μαζί με το Ισραήλ – να καλύπτει το 50% της προβλεπόμενης αύξησης της ζήτησης φυσικού αερίου της Ευρώπης.


Ο Δρ. Πάνος Παπαναστασίου, Κοσμήτορας και Μέλος της Συμβουλευτικής Ομάδας για Υδρογονάνθρακες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου αναφέρθηκε στην οργάνωση του τομέα υδρογονανθράκων της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπογράμμισε την ανάγκη διαχωρισμού του εποπτικού ρόλου του κράτους και του επιχειρηματικού ρόλου της ΚΡΕΤΥΚ.


Ο Δρ. Ντίνος Νικολάου, Γεωλόγος Πετρελαίου, Ενεργειακός Οικονομολόγος, Δ/νων Σύμβουλος της Kanergy Ltd και Μέλος Δ.Σ. του ΙΕΝΕ, ανέλυσε τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και σε συγκεκριμένα γεωλογικά και γεωφυσικά χαρακτηριστικά του ελλαδικού χώρου, καθώς και στην ύπαρξη μητρικών πετρωμάτων πετρελαίου στην Δυτική Ελλάδα, αλλά και στη σημασία συνέχισης των ερευνών.


Ο κ. Δημήτριος Μανώλης, Διευθυντής Παρακολούθησης Διεθνών Έργων της ΔΕΠΑ Α.Ε. περιέγραψε τον ρόλο της ΔΕΠΑ στην μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο προς την Ελλάδα και την Ευρώπη και τις νέες δυνατότητες που προσφέρουν τα νέα κοιτάσματα σε Κύπρο και Ισραήλ.


Από την πλευρά του, ο κ. Σόλωνας Κασίνης, Εκτελεστικός Διευθυντής της Κυπριακής Εταιρείας Υδρογονανθράκων ανέλυσε τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των ερευνών και ιδίως μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση του β΄ γύρου και την ανάδειξη των εταιρειών Eni, Kogas και Total ως αναδόχων για έρευνα και παραγωγή. Επίσης, ο Δρ. Amit Mor, Διευθύνων Σύμβουλος της ισραηλινής ECO Energy, αναφέρθηκε στην τρέχουσα κατάσταση στον τομέα των υδρογονανθράκων του Ισραήλ. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο κοίτασμα Tamar, η παραγωγή του οποίου αναμένεται να διοχετευθεί τις επόμενες εβδομάδες στο Ισραήλ και σταδιακά αναμένεται να καλύψει το 70% των αναγκών της χώρας, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της ασφάλειας υποδομών σε Κύπρο και Ισραήλ.


Οι εργασίες του Συμποσίου ολοκληρώνονται σήμερα το απόγευμα με συνεδρίες αφιερωμένες στην Ηλεκτρική Ενέργεια, την Συμπαραγωγή, τις ΑΠΕ και την Ενεργειακή Αποδοτικότητα στην Κύπρο.


Το 2ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου έχει ως Χορηγούς το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου, τη Δημόσια Εταιρεία Παροχής Αερίου της Ελλάδας (ΔΕΠΑ), ως Υποστηρικτές την ΚΡΕΤΥΚ και τη ΡΑΕΚ, Επίσημο Αερομεταφορέα τις Κυπριακές Αερογραμμές, Χορηγούς Επικοινωνίας το ΡΙΚ και την εφημερίδα “Φιλελεύθερος” και τη Διαδικτυακή Στήριξη των ιστοσελίδων www.energia.gr και www.nomisma.com.cy.