
Μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς φωτοβολταϊκών στον κόσμο χρεωκοπεί
Φαίνεται οξύμωρο, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό, το ότι η Suntech, η κινεζική εταιρεία παραγωγής φωτοβολταϊκών, μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι χρεωκοπεί.
Η Suntech δεν κατάφερε να αποπληρώσει χρέη ύψους 541 εκατ. δολαρίων ως την ημερομηνία λήξης της 15ης Μαρτίου. Η είδηση προκάλεσε μεγάλη αίσθηση, ενώ πλέον η Suntech, άλλοτε μεγαλύτερη παραγωγός φ/β παγκοσμίως, θα υπαχθεί στις διατάξεις περί χρεοκοπίας. Σημειώνεται ότι η εταιρεία χρωστάει τόσο στην κινεζική China Development Bank, όσο και σε ξένα ιδρύματα. Επίσης, η χρεοκοπία της ανοίγει τον δρόμο για αγωγές από εταιρείες στις ΗΠΑ, όπου και είναι εισηγμένη.
Η διοίκηση της Suntech προσπάθησε μέχρι την ύστατη στιγμή να αναδομήσει το χρέος των 541 εκατ. δολαρίων, αλλά τελικά αυτό δεν κατέστη δυνατό. Παρόλα αυτά, ο διευθύνων σύμβουλος, Ντέιβιντ Κινγκ, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί έστω και τώρα μια συμβιβαστική λύση που θα καλύπτει τα συμφέροντα των δανειστών και των επενδυτών.
Η China Development Bank έχει δανείσει 43,2 δις. δολάρια σε 12 εγχώριους ομίλους παραγωγής φωτοβολταϊκών, ανάμεσά τους η LDK, η Trina Solar, η Yingli κτλ.