1. Home
  2. Νέα
  3. Eldorado: Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή των διαφωνούντων
Eldorado: Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή των διαφωνούντων

Eldorado: Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή των διαφωνούντων

0

9144-halkidiki_xrysosΟκτώ σύλλογοι της περιοχής (περιβαλλοντικοί, πολιτιστικοί, γυναικών, αγροτικοί και αλιευτικοί) ζήτησαν την ακύρωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι των μεταλλείων, και αυτό γιατί προκαλούνται μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η οποία απορρίπτει  τις προσφυγές των προαναφερόμενων συλλόγων, είναι σημαντική και ιστορική.  Και αυτό επειδή, όπως υποστηρίζουν νομικοί κύκλοι, είναι μία από τις λιγοστές φορές που οι δικαστές του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου δεν γνωμοδοτούν αρνητικά για ένα επενδυτικό εγχείρημα τέτοιου μεγέθους.

Το Ε’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε πώς οι τυχόν επιπτώσεις στο περιβάλλον δεν κρίνονται σημαντικές. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται πώς οι μεταλλευτικές και μεταλλουργικές εγκαταστάσεις βρίσκονται εκτός προστατευόμενων τόπων του δικτύου Natura και μόνο μια έκταση 2,4 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή Ολυμπιάδα, όπου προβλέπεται η προσωρινή απόθεση των τελμάτων, θα αποκατασταθεί κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του όλου έργου. Μάλιστα η περιοχή αυτή στην περιβαλλοντική μελέτη περιγράφεται ως «άγονη».

Το δικαστήριο αναφέρει επίσης πώς «έχει γίνει εκτίμηση των επιπτώσεων του επίμαχου έργου και με βάση αυτή δεν αναμένονται σημαντικές επιπτώσεις, ενώ δεν θα υπάρξει καμιά επέμβαση στον «οικότοπο 9180». Για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε ότι πέρυσι το καλοκαίρι το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε απορρίψει μία ακόμη προσφυγή κατοίκων που ζητούσαν την άμεση αναστολή των εργασιών στα μεταλλεία Κασσάνδρας.

Αναμένεται επίσης, το προσεχές δίμηνο η απόφαση του ΣτΕ αναφορικά με μία ακόμη αίτηση ακύρωσης που έχουν καταθέσει οι κάτοικοι της περιοχής. Συγκεκριμένα ζητούν την ακύρωση της απόφασης του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης που επιτρέπει στην Eldorado να αποκτήσει δασική βλάστηση στην περιοχή Σκουριές της Χαλκιδικής και σε ορισμένα σημεία στο Στρατώνι. Ωστόσο, νομικοί κύκλοι, υποστηρίζουν ότι η χθεσινή απόφαση του ΣτΕ λειτουργεί ως προπομπός για τη συγκεκριμένη απόφαση.

Πάντως, η χθεσινή απόφαση του Ε’ τμήματος του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου, που διακρίνεται για την μέριμνα που επιδεικνύει σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, φαίνεται να απογυμνώνει, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, την επιχειρηματολογία φορέων και οργανώσεων που υποστήριζαν ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των Μεταλλείων Κασσάνδρας δεν διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος.

Φαίνεται να αφήνει έκθετο και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που μέσω του εκπροσώπου του Πάνου Σκουρλέτη, είχε κάνει λόγο για «αργό θάνατο» των κατοίκων λόγω της συγκεκριμένης επένδυσης. Όσον αφορά την εταιρεία Eldorado σε επίπεδο μεγεθών η εταιρεία έχει επενδύσει 100 εκατ. ευρώ, από το Φεβρουάριο του 2012, ενώ υπολογίζεται ότι στα κρατικά ταμεία θα μπουν 1,6 δισ. ευρώ σε άμεσους φόρους τα επόμενα 20 χρόνια. Η ρευστότητα στη Βόρεια Ελλάδα εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί κατά 800.000 ευρώ σε ημερήσια βάση, λόγω της ενίσχυσης της καταναλωτικής δαπάνης των εργαζομένων.